Przepisy kulinarne

Smak jesieni: kręcone ciasto ze śliwkami

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował pyszne „jesienne” dania. Na stole pojawiły się: kluski z dziurką, grzybami i dynią, krem z pomidorów z kaszą, szałwią i grzybami, polędwica smażona z chrupiącymi ziemniakami i gorczycą oraz kręcone ciasto ze śliwkami. Smacznego!

 

 

 

Kluski z dziurką, grzybami i dynią

Składniki:
1 kg ziemniaków   
100 g szpinaku rozdrobnionego
300 g mąki ziemniaczanej   
2 żółtka
sól
koperek
gałka muszkatołowa
300 g borowików
400 ml śmietanki (18%)
2 szalotki
natka pietruszki
tymianek świeży
masło do smażenia
ser dojrzewający typu bursztyn
1 kg dyni

Przygotowanie:
Ziemniaki zagotowujemy z dodatkiem soli, przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Szpinak odciskamy z nadmiaru soku i dodajemy do ziemniaków, koperek drobno siekamy, dodajemy do masy. Jeszcze żółtka, mąka ziemniaczana, gałka muszkatołowa. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na mniejsze porcje i z każdej formujemy okrągłe kluski z dziurką w środku. Tak przygotowane gotujemy w osolonej wodzie. Na maśle przesmażamy szalotkę, dodajemy pokrojone borowiki, dynię i gałązki tymianku. Chwilę smażymy i dodajemy śmietankę. Odparowujemy, doprawiamy solą, pieprzem. Wyjmujemy gałązki tymianku i na koniec dodajemy ser tarty oraz natkę pietruszki

Krem z pomidorów z kaszą, szałwią i grzybami

Składniki:
2 kg pomidorów polskich
1 pęczek włoszczyzny           
200 ml śmietanki (30%)
liść laurowy
ziele angielskie
2 szalotki               
200 g kaszy pęczak gotowanej       
świeża szałwia
300 g pomidorków cherry       
200 g kurek           
sól
pieprz

Przygotowanie:
Pomidorki cherry przekrawamy, posypujemy solą, pieprzem i  wykładamy na blaszkę z pergaminem, wstawiamy do nagrzanego do 90 st. C piekarnika. Suszymy ok. 1,5 godz. Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion, pomidory miksujemy. W garnku przesmażamy szalotkę, dodajemy pomidory zmiksowane, bulion i gotujemy. Raz jeszcze miksujemy i dodajemy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem. Na  patelni przesmażamy szalotkę, dodajemy kurki i po krótkiej chwili ugotowaną kaszę pęczak oraz posiekaną szałwię. Dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą.

Polędwica smażona z chrupiącymi ziemniakami i gorczycą

Składniki:
500 g polędwicy wołowej       
4 ogórki małosolne       
4-5 borowików           
2 szalotki           
250 ml śmietanki (18%)
2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy   
koncentrat pomidorowy
1 kg ziemniaków
świeży rozmaryn
sól
pieprz
ser tarty dojrzewający
olej rzepakowy

Przygotowanie:
Na oleju przesmażamy mięso na złoty kolor, zdejmujemy z patelni i na tłuszcz ze smażenia wrzucamy szalotkę, grzyby, chwilę smażymy i dodajemy ogórki, a następnie śmietankę. Gotujemy do częściowego odparowania, doprawiamy musztardą, koncentratem. Na koniec dodajemy przesmażoną polędwicę. Mięso podajemy na chrupiących ziemniakach. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubszych oczkach, odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy niedużą ilość oleju, doprawiamy solą, pieprzem i bardzo drobno posiekanym rozmarynem. Wykładamy na pergamin i pieczemy na złoty kolor w 220 st. C. Przed podaniem posypujemy serem i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika.

Kręcone ciasto ze śliwkami

Składniki:
4 jajka           
0,5 szkl. oleju       
1,5 szklanki cukru       
150 g masła           
1 szkl. śmietanki (12%)   
cukier wanilinowy   
2,5 szklanki mąki           
proszek do pieczenia
szczypta soli
cynamon
śliwki węgierki
cukier puder
Kruszonka:
150 g mąki       
100 g masła       
50 g cukru

Przygotowanie:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z jajkami i cukrem, dodajemy śmietankę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem, na wierzch wysypujemy sporą ilość śliwek. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki łączymy i wysypujemy na ciasto. Wstawiamy na ok. 40 min. do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
78
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0