Przepisy kulinarne

Smak dzieciństwa: kotlety mielone

W kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach razem z uczestnikiem "Masterchefa" Szymonem Czerwińskim przygotowali danie, którego smak zna każdy z nas - kotlety mielone, znane również jako sznycle. Co zrobić, by nie były ani surowe w środku, ani zwęglone na wierzchu?

Kotlety mielone
Składniki:
300 g mielonej cielęciny
200 g mielonej wieprzowiny
1 mała cebula
1 mała, sucha bułka
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
0,5 szklanki mleka
Sól i pieprz
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Cebulę drobno pokroić, przysmażyć na odrobinie oleju lub masła. Bułkę namaczać w mleku przez około 10–15 min. Mięso umieścić w misce, dodać namoczoną bułkę i powoli dolewać też mleko. Dodać cebulę, sól i pieprz. Wyrabiać ręką, aż masa mięsna wchłonie mleko i idealnie połączy się z bułką. Z masy uformować kotlety, obtoczyć je w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju (jeśli nie chcesz, aby kotlety były zbyt tłuste lub boisz się, że je przypalisz, możesz zaraz po obsmażeniu z obu stron przełożyć je do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika o temperaturze 160 st. na 12–15 minut). Mielone podawać z buraczkami, mizerią i ziemniaczkami.

Buraczki
Składniki:
1 kg  ugotowanych buraków
2 łyżki masła
Sól i pieprz
1 łyżeczka  mąki
Sok z  cytryny

Przygotowanie:
Aby przygotować buraczki zetrzeć na tarce, przysmaży je na maśle, dodać mąkę, po chwili cytrynę. Smażyć przez 10 min. i  doprawić do smaku.

Mizeria
Składniki:
2 ogórki
100 ml śmietany
1 łyżeczka cukru
Sok z cytryny
Sól i pierz
Posiekany koperek

Przygotowanie:
Aby przygotować mizerię ogórki obrać i cienko pokroić lub zetrzeć na tarce. Wymieszać ze śmietaną, dodać cukier, sok z cytryny, koperek i  doprawić do smaku.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
1
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0