Przepisy kulinarne

Smaczny barszcz botwinkowy

Mistrz Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN kruche ciasto z botwinką, kurczaka w śmietanie z botwinką i świeżo tartym chrzanem oraz barszcz botwinkowy.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Ciasto kruche z botwinką
Składniki:
400 g mąki       
300 g masła
2 jaja
szczypta soli
1 pęczek botwinki
250 g sera ricotta
200 g sera koziego
4 jajka
150 ml jogurtu naturalnego
100 g orzechów nerkowca
tymianek świeży
gałka muszkatołowa
pieprz czarny, sól

Z mąki, masła, jaj i soli przygotowujemy ciasto kruche, wylepiamy nim formę do tarty i zapiekamy w piekarniku w temp. 170 stopni około 15 minut. Umyte i sparzone lekko liście botwinki wykładamy na podpieczony spód, jajka mieszamy z serem ricotta, serem kozim, jogurtem, doprawiamy tymiankiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Masą polewamy botwinkę. Posypujemy orzechami wstawiamy do pieczenia na 20 minut w temp. 180 stopni.

Kurczak w śmietanie z botwinką, świeżo tartym chrzanem
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 cebule
200 ml śmietany 30%   
tymianek świeży
pieprz czarny, sól
1 pęczek botwinki       
szparagi białe - 1 pęczek
marchewka młoda - 1 pęczek

Pierś kurczaka sprawiamy sola, pieprzem i przesmażamy na patelni , dodajemy śmietanę, świeżo tarty chrzan i tymianek. Liście botwiny przesmażamy na patelni na maśle, dodajemy zblanszowaną marchewkę i paski ze szparagów. Delikatnie podlewamy bulionem. Kurczaka podajemy z wiązanką warzyw z patelni.

Barszcz botwinkowy
Składniki:
2 pęczki botwinki
1 pęczek włoszczyzny młodej
1 kg mlodych ziemniaków
500 ml żurku
250 ml śmietany 18%   
Sól, pieprz
Koperek

Botwinkę wrzucamy do gotującej wody, chwilę gotujemy i dodajemy żurek. Odstawiamy do przestudzenia. Z włoszczyzny przygotowujemy bulion warzywny. Do botwinki dodajemy bulion warzywny, podgrzewamy i dodajemy śmietanę. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością koperku. Ziemniaki gotujemy w łupinach, obsmażamy i podajemy jako dodatek.





Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
46
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0