Materiał promocyjny

Smaczne przekąski

W dzisiejszym programie Ania Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", przygotowała smaczne przekąski, które przydać się mogą podczas wyjazdu na zimowe ferie.

CZEKOLADOWE KULKI

Składniki:

100 g herbatników

100 ml mleka

50 g cukru

50 g namoczonych w rumie rodzynek

200 g marmolady (np. wiśniowej)

100 g miękkiego masła

70 g rozpuszczonej czekolady

4 łyżki kakao

100 g wiórków kokosowych/pokruszonych orzechów/migdałów

Przygotowanie:

W misce wymieszaj pokruszone herbatniki z mlekiem, masłem, dodaj czekoladę, rodzynki, kakao i marmoladę. Wymieszaj dokładnie. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj je w wiórkach kokosowych, orzechach, migdałach. Wstaw na min 1 godz. do lodówki.

PIEROŻKI Z MIĘSEM I ZIOŁAMI

Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego

250 g wołowego mielonego mięsa

Cebula

1 jajo

30 ml śmietanki

2 ząbki czosnku

Tymianek

Rozmaryn

Ostra papryka

Łyżka ziaren sezamu

Pieprz/sól

Przygotowanie:

Cebule i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle. Mięso wymieszaj z jajem, śmietanką, ziołami, dodaj cebulę. Ciasto krój na kwadraty 10x10 cm, na środku każdego kawałka kładź łyżkę farszu, sklejaj boki, a następnie posmaruj trójkąty rozbełtanym żółtkiem, posyp sezamem i piecz 25/30 min w temperaturze 180 stopni.

MUFFINY ZE SZPINAKIEM I FETĄ

Składniki:

350 g maki pszennej

70 ml oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g szpinaku

250 g fety

250 ml jogurtu naturalnego

2 jaja

Sól/pieprz

Tymianek

Ząbek czosnku

Przygotowanie:

Przygrzej łyżkę oliwy z posiekanym czosnkiem, dodaj szpinak i smaż przez chwilę. Następnie ostudź i odsącz z nadmiaru wody. Fetę pokrój w drobna kostkę. Jaja wymieszaj z jogurtem, olejem, tymiankiem, odrobina soli, pieprzu, pomału dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaną masę połącz ze szpinakiem i fetą. Nałóż do wyłożonych papilotami foremek na muffiny. Piecz 23/30 min w temperaturze 180 stopni.

MUFFINY Z MĄKI KUKURYDZIANEJ I SEZAMEM

Składniki:

300 g mąki kukurydzianej

150 g mąki pszennej

200 ml mleka

40 ml oleju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pół łyżeczki sody oczyszczonej

30 g cukru

200 ml jogurtu naturalnego

2 jaja

100 g sezamu

50 g parmezanu

Przygotowanie:

Wymieszaj dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i połową sezamu. Osobno wymieszaj jogurt z olejem, mlekiem i jajami. Składniki suche wymieszaj z mokrymi. Masę nakładaj do foremek na muffiny, posyp resztą sezamu i startym parmezanem, piecz 25/30 min w temperaturze 180 stopni.

PIEROŻKI Z WARZYWAMI

Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego

Papryka żółta

Papryka czerwona

Cukinia

1 pomidor

150 g pieczarek

Cebula

Jajo

Oregano

Ząbek czosnku

Przygotowanie:

Pieczarki drobno pokrój i przysmaż na maśle. Rozgrzej oliwę z drobno pokrojonym czosnkiem. Wrzuć pokrojoną cebulę, następnie paprykę, cukinię, a na końcu pomidora. Duś przez chwilę. Następnie wymieszaj z pieczarkami. Ciasto pokrój na kwadraty 10 x 10 na środek każdego kładź łyżkę farszu warzywnego. Sklejaj pierożki, wierz posmaruj roztrzepanym jajem, posyp Oregano, piecz 25/30 min w temperaturze 180 stopni.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości