Materiał promocyjny

Smaczne i nietuzinkowe dania z kiełbasą. Przepisy Piotra Kucharskiego

Świąteczna kuchnia Piotra Kucharskiego
Dania z kiełbasą doskonale sprawdzają się podczas posiłków o każdej porze dnia, ponieważ mogą występować w niezliczonej ilości kombinacji. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski zaproponował trzy z nich. Na naszym stole pojawiły się: sałatka warzywna z krakowską, zupa krem z kiszonych buraków i dorsz z pure, maślanką i kiełbasą.

Sałatka warzywna z krakowską

Składniki na sałatkę warzywną z krakowską:

  • 2 duże marchewki
    • kawałek selera
      • 2 korzenie pietruszki
        • 5-6 ziemniaków
          • 4 jajka
            • 3 ogórki kiszone
              • kawałek pora
                • 150 g krakowskiej suchej Olewnik

                  Sos:

                  • 3 łyżki majonezu
                    • 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
                      • 2 łyżki kwaśniej śmietany
                        • sól i pieprz

                          Jak przygotować sałatkę warzywną z krakowską

                          Warzywa korzeniowe dobrze umyć. Umieścić w piekarniku i ugotować na parze aż będą miękkie. Na 15 minut również wstawić do piekarnika jajka, żeby się ugotowały. W tym czasie pokroić w kostkę ogórki, por i krakowską oraz wymieszać składniki na sos. Warzywa korzeniowe i jajka wystudzić. Obrać, pokroić i wymieszać resztę składników i sosem. Doprawić solą i pieprzem.

                          Zupa krem z kiszonych buraków

                          Składniki na zupę krem z kiszonych buraków:

                          • cebula
                            • 4 ząbki czosnku
                              • 500 g kiszonych buraków
                                • 400 ml wywaru warzywnego
                                  • 50 g masła
                                    • sól i pieprz
                                      • majeranek

                                        Dodatki:

                                        • 200 g kiszonej kapusty
                                          • 200 g mrożonych borowików
                                            • świeży tymianek
                                              • ząbek czosnku
                                                • 200 g krakowskiej suchej Olewnik
                                                  • olej do smażenia
                                                    • masło

                                                      Jak przygotować zupę krem z kiszonych buraków

                                                      Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Pod koniec smażenia dodać posiekany czosnek. Dodać buraki i wywar. Gotować aż buraki będą miękkie. Zmiksować z dodatkiem masła na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Kiszoną kapustę podsmażyć na maśle, dobrze doprawić solą i pierzem. Borowiki zamrożone wrzucić na mocno rozgrzaną patelnię z olejem i masłem, smażyć przez chwilę i dodać świeży tymianek oraz czosnek. Krakowską pokroić w kostkę i podsmażyć, żeby nabrała temperatury. Zupę podawać z dodatkami.

                                                      Dorsz z pure, maślanką i kiełbasą

                                                      Składniki na dorsza z pure, maślanką i kiełbasą:

                                                      • 600 g mącznych ziemniaków
                                                        • 150 ml śmietany kremówki
                                                          • 50 g masła
                                                            • sól i pieprz
                                                              • 4 filety z dorsza każdy po około 120 g
                                                                • masło do smażenia
                                                                  • 100 g kiełbasy krakowskiej suchej Olewnik
                                                                    • 150 ml maślanki
                                                                      • pęczek koperku

                                                                        Jak przygotować dorsza z pure, maślanką i kiełbasą

                                                                        Ziemniaki ugotować, z dodatkiem śmietany i masła rozgnieść przy pomocy tłuczka, a następnie przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem. Kiełbasę podsmażyć na suchej patelni, żeby zrobiła się chrupiąca. Dorsza przyprawić solą i pieprzem, i usmażyć na patelni na maśle. Maślankę wymieszać z posiekanym koperkiem i doprawić solą i pieprzem. Dorsza ułożyć na pure, na rybie ułożyć plasterki kiełbasy, dookoła wszystko polać sosem z maślanki.

                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                        >>> Zobacz także:

                                                                        Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

                                                                        Świąteczny makowiec, śląska makówka i kutia. Niezawodne przepisy Sebastiana Olmy

                                                                        Idealna zupa na święta. Przepisy na barszcz wigilijny, grzybową, rybną i kapuśniak

                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                        Autor: Iza Dorf

                                                                        Źródło: Piotr Kucharski

                                                                        Materiał promocyjny
                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości