Czerwone, żółte i zielone... Róznią się kolorem i smakiem, ale każda papryka jest zdrowa. W papryce jest czterokrotnie więcej witaminy C niż w cytrynie. Zawiera też witaminę B oraz żelazo, magnez, wapń i błonnik. Korzystnie wpływa na trawienie i kondycję układu nerwowego. Dlatego Piotr Kucharski zachęca, by cieszyć się tym jesiennym warzywem i jak najczęściej korzystać z niego w kuchni. Polecamy przepisy Piotra na: zapiekane papryki, sałatkę z pieczonych kolorowych papryk, potrawkę z papryki i wieprzowiny oraz pulpeciki z sosem paprykowym. Smacznego!Sałatka z pieczonych kolorowych papryk
Składniki:
2 żółte papryki
2 czerwone papryki
2 zielone papryki
200 g sera feta
1 mały słoiczek kaparów
1 główka czosnku
listki bazylii
100 g świeżych wyłuskanych orzechów włoskich
1 łyżka sosu sojowego
oliwa z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Papryki ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, przełożyć do garnka, przykryć pokrywką i odstawić do ostygnięcia, następnie obrać ze skóry, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. Ułożyć na półmisku posypać pokruszoną fetą oraz odsączonymi kaparami. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni, gdy się zarumienią dodać sos sojowy i smażyć przez chwile aż sos się zredukuje. Orzechami oraz listkami bazylii posypać po wierzchu. Całość przyprawić solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwy.
Zapiekane papryki
Składniki:
3 duże papryki Romano (czerwone podłużne papryki)
50 g suszonych pomidorów
1 kula mozzarelli
150 g kuskusu
2 pęczki natki pietruszki
oliwa z oliwek
6 łyżek bułki tartej
sól i pieprz
Przygotowanie:
Papryki przekroić wzdłuż na połowę i usunąć gniazda nasienne. Kuskus przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu, następnie wymieszać z pokrojoną mozarellą, pomidorami i posiekaną natką pietruszki. Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Farsz przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać kilkoma łyżkami oliwy. Farszem nafaszerować papryki i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika i zapiekać 15 minut.
Potrawka z papryki z wieprzowiną
Składniki:
800 g mieszanych papryk
1 polędwiczka wieprzowa
1 cukinia
4 duże pomidory
3 czerwone cebule
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
4 łyżki oleju
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać olej. Cebulę pokroić w piórka i razem z posiekanym czosnkiem podsmażyć na oleju. Gdy cebula się zeszkli zestawić z kuchenki i dodać papryki w proszku i ją przesmażyć. Garnek przestawić znowu na kuchenkę. Dodać pokrojone w paski papryki oraz cukinię w półplasterki, smażyć całość. W tym czasie pokroić polędwiczkę w plasterki, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Do papryk dodać pokrojone w kostkę obrane ze skórki pomidory. Dodać polędwiczkę i poddusić całość aż warzywa i polędwiczka będzie miękka. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kromką wiejskiego chleba na zakwasie.
Pulpeciki z sosem paprykowym
Składniki:
500 g czerwonej papryki
500 g mięsa mielonego z łopatki
2 kule mozzarelli
1 ząbek czosnku
1 jajko
30 g blanszowanych migdałów
bułka namoczona w mleku
pęczek natki pietruszki
0,5 łyżeczki kopru włoskiego
0,5 łyżeczki czarnuszki
0,5 łyżeczki kolendry
0,5 łyżeczki kminu
20 ml octu winnego
50 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz
Przygotowanie:
Papryki ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec przez 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, przełożyć do garnka, przykryć pokrywką i odstawić do ostygnięcia, następnie obrać ze skóry, wyjąć gniazdo nasienne. W tym czasie podgrzać ugotować oliwę z oliwek z przyprawami. Następnie pokroić paprykę i razem z octem, czosnkiem dodać do oliwy i zmiksować na gładki krem. Mięso wymieszać z bułką, jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować pulpeciki i obsmażyć na patelni i zalać sosem i dusić przez kilka minut. Posypać porwaną mozzarellą i zapiec przez chwilę w piekarniku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"