Materiał promocyjny

Smaczne dania z dodatkiem masła: pudding, stek i miętus. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Dania na masełku
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotował pyszne dania z masłem. Dzięki zwycięzcy ósmej edycji MasterChefa dowiedzieliśmy się, jak smakują: pudding maślany z chleba, stek z masłem ziołowo-pistacjowym oraz maślanymi ziemniaczkami, a także maślany miętus z sosem beurre blanc oraz z puree ziołowo-groszkowym.

Pudding maślany z chleba

Składniki na pudding maślany z chleba:

  • 8 kromek białego chleba (może być czerstwy)
    • szklanka rodzynek

      Masa jajeczna:

      • 3 jajka
        • 1,5 szklanki mleka 2 proc.
          • szklanka śmietany 36 proc.
            • 3 łyżki niesolonego masła Kerrygold
              • 1/2 szklanki cukru białego
                • łyżeczka cynamonu w proszku
                  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

                    Do serwowania:

                    • łyżka masła
                      • lody waniliowe

                        Krem patissiere:

                        • 3 żółtka
                          • 250 ml mleka
                            • laska wanilii
                              • 30 g cukru
                                • łyżka mąki pszennej
                                  • łyżka mąki ziemniaczanej

                                    Jak przygotować pudding maślany z chleba?

                                    1. Do dużej miski wbijamy jaja i energicznie roztrzepujemy, aż staną się puszyste. Następnie dodajemy pozostałe składniki masy jajecznej i całość dokładnie ze sobą łączymy. Kiedy wszystkie składniki zostaną dokładnie wymieszane, do masy wrzucamy chleb pokrojony w grubą kostkę oraz rodzynki. Całość mieszamy i zostawiamy na ok. 3 minuty, aż chleb nasiąknie. Całość wlewamy do naczynia żaroodpornego bądź formy do pieczenia, na wierzch ścieramy 1/4 kostki masła i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
                                      1. Po upieczeniu deser odstawiamy do wystygnięcia, a następnie serwujemy z lodami waniliowymi oraz kremem patissiere.
                                        1. Krem patissiere: mleko gotujemy z dodatkiem wanilii, w misce ucieramy żółtka z cukrem, następnie dodajemy mąkę, ucieramy i wlewamy mleko. Całość ciągle ubijając przelewamy z powrotem do garnka i mieszając doprowadzamy do lekkiego zagotowania.

                                          Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                          Stek z masłem ziołowo-pistacjowym oraz maślanymi ziemniaczkami

                                          Składniki na stek z masłem ziołowo-pistacjowym:

                                          • 4 steki (t-bone, new york, ribeye, sirloin)
                                            • 12 małych ziemniaczków
                                              • 0,5 masła solonego Kerrygold
                                                • 2 łyżki pistacji niesolonych
                                                  • garść rukoli
                                                    • łyżka świeżej pietruszki
                                                      • 4 gałązki rozmarynu
                                                        • 4 gałązki tymianku
                                                          • 4 ząbki czosnku
                                                            • kostka masła niesolonego Kerrygold
                                                              • sól
                                                                • pieprz
                                                                  • olej roślinny

                                                                    Jak przygotować stek z masłem ziołowo-pistacjowym?

                                                                    1. Steki dokładnie smarujemy olejem oraz doprawiamy solą i pieprzem. Patelnie rozgrzewamy maksymalnie, a następnie kładziemy na niej steki i smażymy po minucie z każdej strony. Należy pamiętać, aby w trakcie tego procesu nie ruszać steków, gdyż mogłyby one puścić sok. Po obsmażeniu z obydwu stron, na patelnię dodajemy 50 g masła, gałązkę rozmarynu, tymianku oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Zmniejszamy ogień i dalej smażymy steki polewając je masłem (tzw. bastowanie), po 1,5 minuty z każdej strony. Steki ściągamy z patelni i odkładamy na 5 minut do odpoczęcia.
                                                                      1. Ziemniaki maślane: ziemniaczki myjemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, delikatnie podlewamy wodą oraz kładziemy na wierzch gałązkę rozmarynu, tymianku, ząbek czosnku oraz kostkę masła. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości ok. 30 minut.
                                                                        1. Masło ziołowe: pistacje, rukolę, pietruszkę, gałązkę rozmarynu oraz tymianku siekamy bardzo drobno, a następnie dodajemy masło solone i całość dobrze ze sobą mieszamy. Przekładamy na folię spożywczą, zwijamy w rulonik i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

                                                                          Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                          Maślany miętus z sosem beurre blanc oraz puree ziołowo-groszkowym

                                                                          Składniki maślanego miętusa:

                                                                          Ryba marynata:

                                                                          • filet z miętusa (możemy zastąpić sandaczem lub inną białą rybą)
                                                                            • 3 łyżki masła
                                                                              • skórka i sok z 0,5 limonki
                                                                                • ząbek czosnku

                                                                                  Puree:

                                                                                  • 4 ziemniaki
                                                                                    • szklanka groszku zielonego
                                                                                      • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
                                                                                        • 2 łyżki mięty
                                                                                          • łyżka masła
                                                                                            • 50 ml śmietanki 36 proc.
                                                                                              • łyżeczka tymianku cytrynowego
                                                                                                • łyżeczka pietruszki

                                                                                                  Sos beurre blanc:

                                                                                                  • 50 ml białego wina
                                                                                                    • 50 ml białego octu winnego
                                                                                                      • Sok z pomarańczy
                                                                                                        • szalotka lub biała cebula
                                                                                                          • liść laurowy
                                                                                                            • 220 g masła

                                                                                                              Jak przygotować maślanego miętusa?

                                                                                                              1. Ryba: masło roztapiamy w rondelku, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do środka wyciskamy czosnek, limonkę oraz ścieramy skórkę z limonki. Do marynaty wkładamy rybę na 30 minut, a następnie smażymy na patelni po 1,5 minuty z każdej strony.
                                                                                                                1. Puree: ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W osobnym garnku gotujemy groszek (możemy użyć mrożonego, w tym przypadku gotujemy go ok. 4 minuty). Po ugotowaniu do ziemniaków dodajemy odrobinę masła oraz śmietany i dokładnie je rozgniatamy. Groszek, zioła oraz masło i resztę śmietany wkładamy do blendera i porządnie blendujemy. Na koniec groszek dodajemy do ziemniaków i całość dokładnie ze sobą łączymy. W razie konieczności możemy dodać odrobinę masła, żeby puree było bardziej puszyste.
                                                                                                                  1. Sos: cebulę drobno siekamy. Do garnka wlewamy wino, ocet oraz sok z pomarańczy, wrzucamy liść laurowy, posiekaną cebulę i całość gotujemy do momentu odparowania płynu (należy uważać, żeby nie przypalić). Gdy płyn odparuje, dodajemy zimne masło i na bardzo delikatnym ogniu, ciągle mieszając robimy emulsję. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.

                                                                                                                    Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                    Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                    >>> Zobacz także:

                                                                                                                    Do tych dań potrzebujesz tylko 5 składników. Proste przepisy na duszoną wołowinę, makaron z tuńczykiem i frittatę

                                                                                                                    W naszej kuchni czekoladowe słodkości: brownie, cake pops i tort czekoladowy

                                                                                                                    Buła i spóła, czyli bułka niejedno ma imię. Sprawdź przepisy Andrzeja Polana

                                                                                                                    Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                    Autor: Iza Dorf

                                                                                                                    Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości