Przepisy kulinarne

Smaczne chłodniki

Maciej Szaciłło przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN chłodniki.

Chłodnik z botwiny i awokado

Składniki:


1 pęczek botwiny


1/2 szklanki wody


2 łyżki oliwy


1 pęczek koperku


1 szklanka jogurtu


1 szklanka kefiru


1/2 szklanki śmietany


1 1/2 dojrzałego awokado


1/4 łyżeczki cukru trzcinowego


sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:


Botwinę dokładnie myjemy i drobno kroimy. Buraczki z botwiny ścieramy na tarce, a jak są bardzo małe, to drobno kroimy. Botwinę i buraczki dusimy w garnku pod pokrywką razem z 1 szklanki wody i oliwą. Jak listki zrobią się miękkie zdejmujemy z gazu i dodajemy jogurt, kefir, śmietanę, drobno poszatkowany koperek, awokado pokrojone w dużą kostkę, cukier, sól i pieprz do smaku.



Chłodnik z ciecierzycy i ogórka

Składniki:


1 zielony długi ogórek


2/3 puszki ciecierzycy


2 opakowania jogurtu (ok. 800 g)


1 pęczek koperku


1 ząbek czosnku, lub więcej wedle uznania


sok z połówki cytryny


1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego


sól i pieprz do smaku


grzanki:


1 bagietka


1/3 szklanki oliwy


1 ząbek czosnku


1/2 łyżeczka soli



Przygotowanie:


Obrany i pokrojony w kostkę ogórek, ciecierzycę i jogurt miksujemy w blenderze na jednolity płyn. Dodajemy drobno poszatkowany koperek, wyciśnięty czosnek, cukier, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Podajemy z grzankami.


Grzanki: bagietkę kroimy w drobną kostkę. Czosnek wyciskamy do oliwy i dodajemy sól. Polewamy równomiernie oliwą z czosnkiem kostki bułki i pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temp 180 stopni.



Raita z ziemniaków i kokosa

Składniki:


6 średnich ziemniaków


1 i 1/2 opakowania dużego jogurtu


1/2 łyżeczki soli


100 g startego świeżego kokosa


2 łyżki ghee


1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy


1 posiekane świeże chili


1 łyżka startego świeżego imbiru


250 g pomidorków koktajlowych


kilka gałązek natki pietruszki


1 średni ogórek



Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w średnią kostkę i gotujemy ( ok.15 minut). W garnuszku rozgrzewamy ghee i wrzucamy nasiona gorczycy. Kiedy przestaną strzelać dodajemy imbir i chili. Na końcu dodajemy kokos i prażymy 2-3 minuty. W misce mieszamy ugotowane wystudzone ziemniaki z przyprawami, jogurtem, kokosem, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami, poszatkowaną natką pietruszki i pokrojonym w słupek ogórkiem. Delikatnie mieszamy.



Tajska zupa na zimno

Składniki:


1 l wywaru warzywnego


1 pałeczka selera naciowego


1 średnia marchewka


1/2 kostki tofu


1 dymka


garść orzeszków arachidowych


3 łyżki oleju arachidowego


1 łyżeczka cukru trzcinowego


1 ostre zielone chili


1 czerwona papryka


opakowanie makaronu ryżowego (ok. 200 g)


1 gałązka kolendry


4 łyżki sosu sojowego


sok z 1 limonki


garść kiełków z fasoli mung


2 ząbki czosnku



Przygotowanie:


Makaron gotujemy 5 minut w lekko osolonym wrzątku. Selera naciowego kroimy w jak najcieńsze plasterki, marchewkę kroimy w cienkie słupki, tofu w kostkę, paprykę w cienkie paseczki, chili kolendrę i dymkę szatkujemy. Wywar warzywny mieszamy z cukrem trzcinowym, sokiem z limonki, olejem arachidowym, wyciśniętymi ząbkami czosnku i sosem sojowym. Do miseczek nakładamy porcje makaronu, który zalewamy zimnym wywarem. Następnie dokładamy trochę pokrojonego selera, marchewki, tofu, papryki, chili, kolendry i dymki. Dodajemy odrobinę kiełków i przyprażonych na suchej patelni orzeszków arachidowych.



Zupa krem z pomidorów i bazylii

Składniki:


2 puszki pomidorów bez skórki


250 g pomidorów


1 doniczka bazylii


3 ząbki czosnku


1 kromka białego chleba


1/2 szklanki oliwy z oliwek


sok z połówki cytryny


szklanka soku pomidorowego


sól i pieprz do smaku


4 łyżki oleju z pestek dyni



Przygotowanie:


Świeże pomidory wrzucamy na chwilę do wrzątku i obieramy ze skórki. Miksujemy w blenderze z pomidorami z puszki. Na 1/4 szklanki oliwy z oliwek smażymy na złoto-brązowo ząbki czosnku i kromkę chleba. Oliwę z czosnkiem i chlebem miksujemy w blenderze razem z pozostałą oliwą. Mieszamy z masą pomidorową, dodajemy sok z cytryny i całość jeszcze raz miksujemy dodając sok pomidorowy. Dodajemy drobno poszatkowaną bazylię oraz solimy i pieprzymy. Polewamy odrobina oleju z pestek dyni. Podajemy z bruschettą: kromki dobrego wiejskiego chleba pieczemy z dwóch stron na suchej patelni, po podpieczeniu nacieramy lekko ząbkiem czosnku i polewamy oliwą z oliwek.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
71
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0