Materiał promocyjny

Smaczne, bo polskie

W kuchni Dzień Dobry TVN królował przystojny góral Sebastian Krauzowicz i polska kuchnia. Polskie risotto, zapiekane śliwki z winiakiem, kurki i jagnięcina, czyli made in Poland. Smacznego!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Polskie risotto: Kasza pęczak z pieczonym burakiem karmelizowanym z rozmarynem i malinami zapiekane kozim serem

Składniki:

320g kaszy pęczak

50 ml miodu akacjowego

2 małe buraki

50 ml koncentratu buraczanego ( jeśli buraki będą zbyt jałowe )

120g miękkiego sera koziego

180g malin

600 ml bulionu warzywnego

100 białego wina

80 g orzeszków ziemnych

50 ml oliwy z oliwek

1 pęczek natki pietruszki

pieprz gruboziarnisty

sól

Przygotowanie:

Kaszę prażymy na patelni na oliwie z oliwek, podlewamy białym winem. Gdy wino odparuje podlewamy bulionem i gotujemy, aż kasza zmięknie. Buraki zawijamy z odrobiną miodu i pieprzu w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach. Następnie przecieramy i dodajemy do kaszy, całość zaciągamy masłem i zapiekamy z kozim serem. Pietruszkę z oliwą i orzeszkami miksujemy na gładką masę. Serwujemy razem z kaszą.

Śledź z kurkami, jabłkami i cebulą w oleju lnianym, z buraczanym serkiem

Składniki:

4 filety śledzia

120 g kurek marynowanych

60 g kaparów

1 sztuka czerwonej cebuli

50 ml białego octu balsamicznego

60 ml miodu akacjowego

1 opakowanie serka mascarpone

1 sztuka zielonego jabłka

1 sztuka pieczonego buraka

1 sztuka cukinii

100 ml oleju lnianego

Przygotowanie:

Śledzie opłukać i odsączyć. Kurki, kapary, jabłko, cukinie i cebule oraz oscypka pokroić w kostkę wymieszać z octem balsamicznym, miodem i olejem lnianym, doprawić do smaku solą i pieprzem, serek mascarpone wymieszać z sokiem z pieczonego buraka i pieprzem

Jagnięcina marynowana w miodzie pitnym na musie z soczewicy z kurkami

Składniki:

800 g schabu jagnięcego

150 ml miodu pitnego

1 sztuka kory cynamonu

20 ml octu jabłkowego

500 ml soku jabłkowego

ziele angielskie

liść laurowy

pieprz grubo ziarnisty

360 g soczewicy

400 ml bulionu warzywnego

120 g masła

1 pęczek natki pietruszki

400 g świeżych kurek

1 cebula

80 ml białego wina

sól

Przygotowanie:

Sok z jabłek podgrzać, dodać miód pitny, ocet jabłkowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz grubo ziarnisty, korę cynamonu. Sok schłodzić i zalać schab jagnięcy, marynować 24 godziny. Soczewicę prażymy i podlewamy bulionem. Kiedy soczewica zmięknie, dodajemy soli i pieprzu, całość miksujemy na gładką masę. Przed podaniem dodać zimne masło i siekaną natkę pietruszki. Kurki sparzyć we wrzątku z cukrem i cytryną, przesmażyć z cebulą, podlać białym winem i dodać odrobinę masła.

Zapiekane śliwki z winiakiem pod kruszonką

Składniki:

1 kg śliwki węgierki

1 sztuka laski wanilii

80 ml żubrówki

cukier brązowy

200 g mąki

100 g masła

100 g cukru pudru

Przygotowanie:

Śliwki przesmażyć na maśle, podlać żubrówką i zasypać brązowym cukrem. Dodać wanilii, przełożyć do salaterek, zapiec kruszonką z mąki, masła i cukru

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości