Tylko u nas! Dr Ewa Dąbrowska i jej słynna dieta warzywno-owocowa

Doktor Ewa Dąbrowska to lekarz, specjalistka chorób wewnętrznych i autorka diety opartej na poście, jedzeniu warzyw i owoców oraz ruchu. Jak działa dieta? Kto może z niej korzystać? I jakie są przeciwwskazania do jej stosowania? Doktor Ewę Dąbrowską gościliśmy w Dzień Dobry TVN.

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej z racji swej bardzo niskiej kaloryczności, jest odmianą postu leczniczego, który bywa stosowany jako okresowa kuracja oparta na warzywach nisko skrobiowych i owocach niskocukrowych. Dostarcza: enzymów, polifenoli o właściwościach leków, mikroelementów i witamin, korzystnie alkalizuje i odtruwa, uzdrawia w sposób naturalny, przywracając równowagę przemian na poziomie genów.

>>> Zobacz także:

Zasady leczenia dietą warzywno-owocową

Przez okres od kilku dni do kilku tygodni, w zależności od wskazań, zaleca się dietę opartą na warzywach niskoskrobiowych: korzeniowych (marchew, buraki, seler, pietruszka, rzodkiew), kapustnych (kapusta, kalafior, brokuł), cebulowych (cebula, por, czosnek), dyniowatych (dynia, kabaczek, ogórki), psiankowatch (pomidor, papryka), liściastych (sałata, natka pietruszki, zioła). Równocześnie można spożywać niskocukrowe owoce, takie jak: jabłka, grejpfruty, cytryny i nieduże ilości jagód. Szczególnie cenne są zielone soki, które pochodzą z zielonych pędów roślin. Są one bogatszym źródłem bioaktywnych składników niż korzenie, zawierają chlorofil, którego budowa chemiczna jest podobna do hemoglobiny, mają aktywne enzymy, które oczyszczają, odtruwają, odnawiają krew, ułatwiają trawienie, alkalizują, dostarczają tlenu, energii, witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnej postaci (przykłady zielonych pędów na soki: natka pietruszki, seler naciowy, botwina, mniszek, pokrzywa, szczaw, szpinak, brokuł, kapusta, sałata, kiełki lucerny, trawa z pszenicy).

Warzywa i owoce można jeść na surowo, w postaci surówek, zup warzywnych przyprawianych ziołami, warzyw duszonych i pieczonych.

Wśród napojów poleca się picie wody, soków warzywnych i owocowych, herbat owocowych lub ziołowych, kompotów bez cukru, wywarów z warzyw. W czasie kuracji nie należy spożywać żadnych innych pokarmów, na przykład chleba, kasz, oleju itp. Nie należy również pić kawy, mocnej herbaty, alkoholu ani palić papierosów.

Wspomaganie oczyszczania organizmu w trakcie diety

Toksyny są główną przyczyną chorób, a każdy rodzaj postu jest terapią oczyszczającą organizm z toksyn (detoksykacja). Do metod wspomagających ich oczyszczanie należy: ruch, zwłaszcza spacery, gimnastyka, marsze Nordic Walking, pływanie, siłownia itp.

Ruch uruchamia w organizmie te same mechanizmy co post, wywołuje redukcję masy ciała, spadek ciśnienia, poziomu cukru, cholesterolu itp. Pomocne są też lewatywy, hydrocolonoterapia, masaże, sauna i zabiegi fizykoterapeutyczne.

Wskazania do diety warzywno-owocowej

Wskazaniem do zastosowania diety warzywno-owocowej mogą być osoby zdrowe, celem wzmocnienia zdrowia, dzięki oczyszczeniu z toksyn (detoksykacja), zwiększenia energii, poprawy snu, pamięci, odmłodzenia, wyciszenia, odczuwania radości, pogłębienia duchowości itp.

Szczególnym wskazaniem do diety jest zespół metaboliczny, który dotyczy osób z: otyłością, nadciśnieniem, cukrzycą typu 2, chorobą wieńcową, zarośniętymi by-passami, zakrzepicą żył, czy tętnic, obrzękami, wysokim cholesterolem itp.

Oczyszczenie organizmu z toksyn przywraca do normy główne układy sterownicze, czyli układ: immunologiczny, nerwowy i hormonalny, dlatego też dieta okazała się skuteczną metodą leczenia osób z:

  • osłabioną odpornością: częste infekcje bakteryjne, wirusowe, grzybicze, alergie (katar sienny, astma, egzema), nietolerancje pokarmowe, migrena, mięśniobóle, choroby z autoagresji: gościec reumatoidalny, zapalenie wątroby, toczeń trzewny, zespół suchego oka, choroby skóry (łuszczyca, trądzik, skórna porfiria, sucha skóra itp.),
    • schorzeniami neurologicznymi: padaczka, udary niedokrwienne mózgu, zaburzenia pamięci, nerwica, pobudzenie, choroba Parkinsona, stwardnienie rozsiane,
      • chorobami endokrynologicznymi: zaburzenia miesiączkowania, zaburzenia klimakteryczne, niedoczynność tarczycy Hashimoto, guzki tarczycy, wysoka prolaktyna, nadmiar estrogenów, torbiele jajników, przerost prostaty.

        Dieta okazała się także skuteczną metodą w walce z niepłodnością – przykładem może być kobieta niepłodna od 15 lat, która po przeprowadzeniu sześciotygodniowej diety po raz pierwszy zaszła w ciążę i urodziła zdrowe dziecko; kolejna kobieta niepłodna, która podczas 8 lat małżeństwa nie mogła donosić ciąży, gdyż miała kilkanaście poronień, po przeprowadzeniu kilkutygodniowej diety mogła urodzić zdrowego syna.

        Dieta może być również korzystna w przypadku chorób zwyrodnieniowych, a zwłaszcza: choroby zwyrodnieniowej stawów, paradontozy, zaćmy, żylaków, wrzodów żołądka, polipów a także wczesnych i nie zaawansowanych stadiów nowotworów, jeszcze bez leczenia immunosupresją.

        Badania naukowe udowodniły, że restrykcyjne kalorycznie diety są skuteczną metodą wydłużania życia i profilaktyki przeciw nowotworowej i przeciw wielu innym chorobom cywilizacyjnym.

        Przeciwwskazania do diety warzywno-owocowej

        Jednym z przeciwwskazań do diety jest trudny do opanowania lęk przed dietą, który wyzwala w organizmie reakcje stresowe, uniemożliwiające włączenie własnych samoleczących mechanizmów.

        Innym przeciwwskazaniem jest stosowanie leków hamujących układ immunologiczny, takich jak na przykład hormony sterydowe i cytostatyki, a także posterydowa lub autoagresyjna niedoczynność nadnerczy (choroba Addisona).

        Kolejnym przeciwwskazaniem są choroby wyniszczające: krańcowa niewydolność narządów np. nerek u osób dializowanych, czy choroba nowotworowa w stadium zaawansowanym, leczona immunosupresją, stany związane ze wzmożonym metabolizmem (nadczynność tarczycy, okres ciąży i karmienia, u małych dzieci, u dziewcząt w okresie dojrzewania).

        Dieta nie jest wskazana również w przypadku transplantacji narządów, na przykład nerek, w ciężkich depresjach i w ostrej porfirii.

        Kim jest dr Ewa Dąbrowska?

        Ewa Dąbrowska to wieloletni pracownik Akademii Medycznej w Gdańsku, w której pracowała do 1999 roku na stanowisku adiunkta w Klinice Chorób Wewnętrznych. Prowadziła działalność: lekarską, dydaktyczną i naukową. Zajmowała się badaniami z dziedziny immunologii, uzyskując w 1978 roku tytuł doktora nauk medycznych. Od lat 90. ubiegłego wieku rozwija dietę warzywno-owocową, jako metodę wspomagającą leczenie.

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        Źródło: Oficjalna strona Dr. Ewy Dąbrowskiej / inf. własna

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości