Andrzej Polan, Szymon Styrczula-Maśniak i Maciej Koźlakowski w towarzystwie Kingi Burzyńskiej grillowali w Kościelisku. Jak smakują słowackie tredle z lodami i bananami, pajdy chleba z bryndzą, morelami i mięsem duszonym oraz papryka z kaszą i oscypkiem? Przekonajcie się, korzystając z przepisów na naszej stronie! Zdjęcie: dziendobry.tvn.pl
Pajdy chleba z bryndzą, morelami i mięsem duszonym
Składniki:
1 wiejski chleb wiejski
400 g bryndzy owczej
5 pomidorów
2 pęczki rukoli
1 kg szynki wieprzowej
250 g moreli suszonych
100 g kaparów
100 g masła
Przygotowanie:
Łopatkę dusimy z cebula, oraz przyprawami do momentu aż zacznie nam się prawie rozpadać. Miękkie mięso wyjmujemy z sosu a sos sam redukujemy do dość gęstej konsystencji. Łączymy z rozdrobnionym na mniejsze kawałki mięsem ponownie. Morele gotujemy w wodzi, łączymy z kaparami i miksujemy na sos. Chleb kroimy na grubsze kromki, smarujemy obficie bryndzą. Na to układamy filety z pomidora, rukolę, mięso i przykrywamy drugą kromką. Smażymy na grillu uprzednio mocząc w rozpuszczonym maśle.
Słowackie tredle z lodami i bananami
Składniki:
1 kg mąki
120 g masła
100 ml oleju
1 jajko
4 żółtka
150 g cukru
25 g drożdży
skórka z cytryny, gałka muszkatołowa
Potrzebujemy folię aluminiową.
Przygotowanie:
Z drożdży, maki, mleka oraz odrobiny cukru robimy rozczyn, po wyrośnięciu łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na 8 porcji, każdą formujemy na długi, cienki pasek i takim paskiem owijamy wyłożony folią aluminiową ruszt do pieczenia kurczaków. Wstawiamy na grill i opiekamy na złty kolor.
Składniki sosu:
100 ml rumu
6 bananów
250 g cukru
150 g masła
100 ml śmietany
Lody czekoladowe, waniliowe i bita śmietana
Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy masło, rum i na koniec śmietanę. Do sosu dodajemy banany. Upieczone tredle podajemy z sosem karmelowym, bananami, lodami i łyżką śmietany.
Papryka z kaszą i oscypkiem
Składniki:
10 sztuk czerwonej papryki
400 g kaszy
100 g wątróbki drobiowej
100 ml oleju
4 cebule
10 młodych ziemniaków
1 oscypek
kolendra suszona, kminek, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, sól
Przygotowanie:
Paprykę przekrawamy od góry, pozbywamy ziaren. Cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy wątróbkę i chwilę smażymy. Wątróbkę wyjmujemy i dodajemy kaszę. Tak chwilę smażymy i podlewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy prawie do miękkości. Pod koniec dodajemy podsmażoną, pokrojoną wątróbkę, zieleninę. Doprawiamy kminkiem, gałką, kolendrą, pieprzem czarnym i solą. Dodajemy starty oscypek. Masą wypełniamy papryki i wstawiamy owinięte w folię aluminiową na grill.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"