Przepisy kulinarne

Słoneczna kuchnia Hiszpanii

Inspiracją do kuchni w dzisiejszym programie jest obraz Francisco Goi „Maja naga”. Wyruszymy w podróż do egzotycznej Hiszpanii, gdzie czas spłynie w zupełnie innym tempie, gotowanie jest pasją, a celebracja posiłku zamienia się w niekończące ucztowanie.

SUSPIROS DE MONJA (westchnienie zakonnicy)

Składniki:
250 ml mleka
250 ml wody
150 g masła
łyżka cukru
250 g mąki
6 jaj
oliwa z pestek winogron
cukier puder
PRZYPRAWY KAMIS:
Cynamon mielony
Przyprawa do Kawy i deserów
Sól Morska w młynku

Przygotowanie:
Mleko i wodę zagotuj. Dodaj masło, cukier, szczyptę soli. Zdejmij z palnika, dodaj mąkę, a następnie podgrzewaj na palniku, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów. Wtedy ściągnij z ognia i dodawaj pojedynczo jaja. W szerokim rondlu rozgrzej oliwę, smaż na oleju małe porcje ciasta (jako miarki użyj np. małej łyżeczki). Po usmażeniu posyp obficie cukrem pudrem, cynamonem i przyprawą do kawy i deserów.

CREMA CATALANA (krem kataloński)

Składniki:
500 ml mleka
skórka z cytryny
3 żółtka
150 g cukru
PRZYPRAWY KAMIS:
Wanilia laska
Cynamon kora

Przygotowanie:
Mleko zagotuj z dodatkiem skórki z cytryny, wanilii i kory cynamonu. Następnie ściągnij garnek z ognia. Żółtko utrzyj z 100 g cukru. Z mleka wyciągnij wanilię, korę i skórkę cytrynową. Do żółtek dodaj odrobinę mleka, a następnie przelej je z powrotem do garnka. Podgrzewaj masę, aż lekko zgęstnieje. Nie gotuj! Przelej do miseczek, odstaw do schłodzenia. Przed podaniem posyp cukrem, włóż na chwile do piekarnika, by się skarmelizował!

TORITILLAS

Składniki:
2 ziemniaki
3 jaja
1 cebula
Do wyboru:
Szynka
Zielony groszek
Kiełbasa chorizo
Czerwona cebula
Szpinak
Fasola
Tuńczyk
Pomidory
PRZYPRAWY KAMIS:
Pieprz biały mielony
Sól Morska z pieprzem
Oregano
Czosnek kolorowy

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, podsmaż na nim obrane i pokrojone ziemniaki oraz cebulę. Ubij jaja dodaj do niech podsmażone warzywa (dodaj też wg uznania szynkę, kiełbasę, groszek, pomidory…)oraz przyprawy. Tak przygotowane ciasto na omlet wlej na patelnie, gdy zarumieni się z jednej strony, ostrożnie go odwróć.

PAELLA MIXTA

Składniki:
400 g ryżu długoziarnistego
1 l bulionu z kury lub wywaru rybnego
Drobno pokrojona cebula
Czerwona papryka
Zielona papryka
Puszka zielonego groszku
300 g krewetek
2 cytryny
6 udek z kurczaka pokrojonych na małe kawałki
PRZYPRAWY KAMIS:
Szafran Nitki
Chili pieprz Cayenne
Kurkuma
Pieprz Kolorowy w młynku
Sól Morska w młynku
Czosnek granulowany

Przygotowanie:
Podsmaż na patelni (głębokiej o grubym dnie) cebulę z dodatkiem czosnku, pokrojone papryki. Następnie na osobnej patelni przysmaż mięso z kurczaka. Przełóż składniki na jedną patelnie, dodaj ryż, wymieszaj, podsmażaj przez kilka minut. Dodaj bulion, groszek, przyprawy i gotuj około 15 minut. Dodaj krewetki i gotuj kolejne kilka minut.

HISZPAŃSKA ZUPA CZOSNKOWA

Składniki:
1 główka
4 kromki czerstwego chleba pszenno-żytniego
1 litr bulionu warzywnego
2 jaja
Oliwa z oliwek
Natka pietruszki
PRZYPRAWY KAMIS:
Papryka ostra
Papryka słodka
Czosnek granulowany
Pieprz Kolorowy w młynku
Sól Morska w młynku

Przygotowanie:
Czosnek drobno posiekaj, chleb pokrój kostkę. W wysokim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, smaż przez chwilę, wrzuć chleb. Wsyp przyprawy i gorący bulion. Gotuj około 30 minut. Jajka ubij miseczce, wlej do niej odrobinę zupy a następnie przelej masę do garnka. Zupy nie gotuj! Podawaj z pietruszką!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
67
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0