Poleca kucharz Joseph Seeletso.Mus z białej czekolady z czerwonymi owocami
Składniki:
180 ml mleka
50 g imbiru
1 1 płatka żelatyny
250 g dobrej jakości białej czekolady, posiekanej
150 g malin
150 g truskawek
250 g śmietany 30%
Przygotowanie:
Zagotuj mleko z posiekanym imbirem w garnuszku. Wyłącz ogień i odstaw na 10 minut. W międzyczasie rozpuść żelatynę w kubku zimnej wody. Czekoladę wrzuć do miski. Podgrzej ponownie mleko (ale wyjmij z niego imbir). Zalej 120 ml mleka czekoladę i dobrze wymieszaj. Dodać żelatynę do pozostałego mleka, mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia. Przelej do miseczki z rozpuszczoną w mleku czekoladą. Lekko schłódź. Ułóż owoce na dnie szklaneczek/foremek. Ubij śmietanę i lekko wymieszaj z miksturą czekoladową. Nałóż na owoce i wstaw do lodówki na 3 godziny.
Sos jagodowy
Składniki:
225 g świeżych czerwonych jagód
225 g cukru pudru
Przygotowanie:
Wymieszaj cukier i jagody w misce, pozostaw na 20 minut. Kiedy puszczą sok, zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Pudding z kaszy jęczmiennej
Składniki:
100 ml śmietany
300 ml mleka koziego
250 g kaszy jęczmiennej
1 łyżka brązowego cukru
4 gwiazdki anyżu
1 mango, obrane, pokrojone
1 pomarańcza, obrana, podzielona na segmenty
Przygotowanie:
Podgrzej w rondelku śmietanę i mleko. Dodaj kaszę, cukier, anyż i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Dodaj mango i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Wyjmij anyż, przelej do miseczek, udekoruj pomarańczą i miętą. Skrop miodem, posyp lawendą.
Bezy
Składniki:
4 jajka
1 łyżeczki białego octu winnego
240 g cukru pudru
284 ml śmietany 30%
2 gruszki obrane
6 brzoskwiń
8 śliwek
na syrop:
200 ml wody
100 ml syropu z dzikiego bzu
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 130C. Oddziel żółtka od białek. W czystej miseczce ubij mikserem białka na sztywną pianę. Dodaj ocet i nadal ubijaj. Dodawaj stopniowo cukier, ubijaj aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Blachę wyłóż pergaminem do pieczenia, ułóż spore kopczyki z masy białkowej. Piecz co najmniej 2 godziny. Ostudź na kratce do ciast. Kiedy bezy się pieką, pokrój owoce w połówki i usuń pestki. Wymieszaj na patelni wodę i syrop, redukuj przez 10-12 minut na małym ogniu. Dodaj owoce do powstałego syropu i gotuj 10 minut. Ostudź w lodówce. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj trochę cukru pudru do smaku. Pozostawić do ostygnięcia owoców i place w lodówce. Na ostudzonych bezach układaj śmietanę i owoce. Przykryj kolejną bezą, żeby powstało coś w rodzaju bezowej kanapki.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"