Materiał promocyjny

Słodycze na jesienną chandrę

Poleca kucharz Joseph Seeletso.

Mus z białej czekolady z czerwonymi owocami

Składniki:

180 ml mleka

50 g imbiru

1 1 płatka żelatyny

250 g dobrej jakości białej czekolady, posiekanej

150 g malin

150 g truskawek

250 g śmietany 30%

Przygotowanie:

Zagotuj mleko z posiekanym imbirem w garnuszku. Wyłącz ogień i odstaw na 10 minut. W międzyczasie rozpuść żelatynę w kubku zimnej wody. Czekoladę wrzuć do miski. Podgrzej ponownie mleko (ale wyjmij z niego imbir). Zalej 120 ml mleka czekoladę i dobrze wymieszaj. Dodać żelatynę do pozostałego mleka, mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia. Przelej do miseczki z rozpuszczoną w mleku czekoladą. Lekko schłódź. Ułóż owoce na dnie szklaneczek/foremek. Ubij śmietanę i lekko wymieszaj z miksturą czekoladową. Nałóż na owoce i wstaw do lodówki na 3 godziny.

Sos jagodowy

Składniki:

225 g świeżych czerwonych jagód

225 g cukru pudru

Przygotowanie:

Wymieszaj cukier i jagody w misce, pozostaw na 20 minut. Kiedy puszczą sok, zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Przechowuj w lodówce do 3 dni.

Pudding z kaszy jęczmiennej

Składniki:

100 ml śmietany

300 ml mleka koziego

250 g kaszy jęczmiennej

1 łyżka brązowego cukru

4 gwiazdki anyżu

1 mango, obrane, pokrojone

1 pomarańcza, obrana, podzielona na segmenty

Przygotowanie:

Podgrzej w rondelku śmietanę i mleko. Dodaj kaszę, cukier, anyż i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Dodaj mango i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Wyjmij anyż, przelej do miseczek, udekoruj pomarańczą i miętą. Skrop miodem, posyp lawendą.

Bezy

Składniki:

4 jajka

1 łyżeczki białego octu winnego

240 g cukru pudru

284 ml śmietany 30%

2 gruszki obrane

6 brzoskwiń

8 śliwek

na syrop:

200 ml wody

100 ml syropu z dzikiego bzu

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 130C. Oddziel żółtka od białek. W czystej miseczce ubij mikserem białka na sztywną pianę. Dodaj ocet i nadal ubijaj. Dodawaj stopniowo cukier, ubijaj aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Blachę wyłóż pergaminem do pieczenia, ułóż spore kopczyki z masy białkowej. Piecz co najmniej 2 godziny. Ostudź na kratce do ciast. Kiedy bezy się pieką, pokrój owoce w połówki i usuń pestki. Wymieszaj na patelni wodę i syrop, redukuj przez 10-12 minut na małym ogniu. Dodaj owoce do powstałego syropu i gotuj 10 minut. Ostudź w lodówce. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj trochę cukru pudru do smaku. Pozostawić do ostygnięcia owoców i place w lodówce. Na ostudzonych bezach układaj śmietanę i owoce. Przykryj kolejną bezą, żeby powstało coś w rodzaju bezowej kanapki.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości