Przepisy kulinarne

Słodycze na jesienną chandrę

Poleca kucharz Joseph Seeletso.

Mus z białej czekolady z czerwonymi owocami

Składniki:


180 ml mleka


50 g imbiru


1 1 płatka żelatyny


250 g dobrej jakości białej czekolady, posiekanej


150 g malin


150 g truskawek


250 g śmietany 30%



Przygotowanie:

Zagotuj mleko z posiekanym imbirem w garnuszku. Wyłącz ogień i odstaw na 10 minut. W międzyczasie rozpuść żelatynę w kubku zimnej wody. Czekoladę wrzuć do miski. Podgrzej ponownie mleko (ale wyjmij z niego imbir). Zalej 120 ml mleka czekoladę i dobrze wymieszaj. Dodać żelatynę do pozostałego mleka, mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia. Przelej do miseczki z rozpuszczoną w mleku czekoladą. Lekko schłódź. Ułóż owoce na dnie szklaneczek/foremek. Ubij śmietanę i lekko wymieszaj z miksturą czekoladową. Nałóż na owoce i wstaw do lodówki na 3 godziny.



Sos jagodowy

Składniki:


225 g świeżych czerwonych jagód


225 g cukru pudru



Przygotowanie:

Wymieszaj cukier i jagody w misce, pozostaw na 20 minut. Kiedy puszczą sok, zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Przechowuj w lodówce do 3 dni.



Pudding z kaszy jęczmiennej

Składniki:


100 ml śmietany


300 ml mleka koziego


250 g kaszy jęczmiennej


1 łyżka brązowego cukru


4 gwiazdki anyżu


1 mango, obrane, pokrojone


1 pomarańcza, obrana, podzielona na segmenty



Przygotowanie:

Podgrzej w rondelku śmietanę i mleko. Dodaj kaszę, cukier, anyż i gotuj na wolnym ogniu przez 20-30 minut. Dodaj mango i gotuj przez kolejne 2-3 minuty. Wyjmij anyż, przelej do miseczek, udekoruj pomarańczą i miętą. Skrop miodem, posyp lawendą.



Bezy

Składniki:


4 jajka


1 łyżeczki białego octu winnego


240 g cukru pudru


284 ml śmietany 30%


2 gruszki obrane


6 brzoskwiń


8 śliwek


na syrop:


200 ml wody


100 ml syropu z dzikiego bzu



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 130C. Oddziel żółtka od białek. W czystej miseczce ubij mikserem białka na sztywną pianę. Dodaj ocet i nadal ubijaj. Dodawaj stopniowo cukier, ubijaj aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Blachę wyłóż pergaminem do pieczenia, ułóż spore kopczyki z masy białkowej. Piecz co najmniej 2 godziny. Ostudź na kratce do ciast. Kiedy bezy się pieką, pokrój owoce w połówki i usuń pestki. Wymieszaj na patelni wodę i syrop, redukuj przez 10-12 minut na małym ogniu. Dodaj owoce do powstałego syropu i gotuj 10 minut. Ostudź w lodówce. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj trochę cukru pudru do smaku. Pozostawić do ostygnięcia owoców i place w lodówce. Na ostudzonych bezach układaj śmietanę i owoce. Przykryj kolejną bezą, żeby powstało coś w rodzaju bezowej kanapki.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
67
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0