Materiał promocyjny

Słodkości z dżemem i powidłami. Przepisy Sebastiana Olmy

Desery na słodko i na wytrwanie z dżemem lub powidłami. Poznaj przepisy szefa kuchni na kruche ciasto z dżemem wiśniowym i kozim serem, torcik naleśnikowy z dżemem jabłkowym lub panna cottę z powidłami węgierkowymi.

Wytrawne kruche ciasto z dżemem wiśniowym, pieczonym kozim serem, figami i orzeszkami pinii

Składniki:

Kruche ciasto

  • 0,5 kg mąki pszennej
    • 200 g masła
      • 100 g cukru
        • 3 jajka
          • 25 g ziół prowansalskich
            • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
              • 2 łyżki soli

                Przygotowanie:

                Mąkę przecedzić przez sitko, dodać posiekane masło, cukier, sól, sodę i zioła prowansalskie. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać jajka i zagnieść. Po zagnieceniu ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, gdy będzie luźne - dodać jeszcze mąkę. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć kwadrat i ułożyć na blachę, nakłuć widelcem, aby ciasto nie rosło. Wstawić do piekarnika na 15 minut do temp. 175 st. C. Po wyjęciu ciasto powinno być chrupkie.

                Dodatki do ciasta

                • 250 g dżemu wiśniowego
                  • 300 g koziego sera w roladzie
                    • 5 świeżych fig
                      • 25 g orzeszków pinii
                        • 50 g roszponki
                          • 10 ml sosu balsamicznego

                            Na upieczone wcześniej ciasto nałożyć dżem wiśniowy, plaster koziego sera, cienko pocięte figi, posypać brązowym cukrem i liśćmi tymianku. Włożyć do piekarnika nagrzanego od 210 st. na 12 minut. Po wyjęciu posypać zapieczone „ciastka” prażonymi orzeszkami pinii, położyć na talerzu posypując liśćmi świeżej roszponki i polać sosem balsamicznym.

                            Wytrawne kruche ciasto z dżemem wiśniowym, pieczonym kozim serem, figami i orzeszkami pinii|Bartosz Tomaszewski/DDTVN

                            Torcik naleśnikowy z dżemem jabłkowym, lodami waniliowymi i syropem klonowym

                            Składniki :

                            • 200 g mąka pszennej
                              • 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
                                • 1 łyżka cukru
                                  • 3 jajka
                                    • 25 g roztopionego masła
                                      • 200 ml mleka 3,2 %
                                        • Olej do smażenia
                                          • 100 g dżemu jabłkowego
                                            • 200 ml lodów waniliowych
                                              • 50 ml syropu klonowego
                                                • 20 g cukru pudru

                                                  Przygotowanie:

                                                  Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszać suche składniki dodać następnie jajka, masło, mleko. Wyrobić ciasto do jednolitej konsystencji, smażyć na patelni małe naleśniki z każdej strony z odrobiną oleju oraz masła. Po usmażeniu przełożyć pięć naleśników dżemem i ułożyć jeden na drugim, dodać na wierzch lody waniliowe. Polać syropem klonowym i posypać cukrem pudrem. Naleśniki można udekorować liśćmi mięty.

                                                  Torcik naleśnikowy|Bartosz Tomaszewski/DDTVN

                                                  Panna cotta z powidłami węgierkowymi, miodem i limonką

                                                  Składniki:

                                                  • 3 listki żelatyny
                                                    • 250 ml mleka 3,2%
                                                      • 250 ml śmietany 36%
                                                        • 2 laski wanilii
                                                          • 1 płaska łyżka kardamonu
                                                            • 25 g cukru
                                                              • 300 g powideł węgierkowych
                                                                • 100 ml miodu
                                                                  • 50 g imbiru
                                                                    • 4 limonki

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Listki żelatyny zamoczyć w zimnej wodzie na około 10 minut. Świeży imbir obrać i drobno posiekać, zalać go miodem i wycisnąć sok z limonki, całość dokładnie wymieszać i zostawić na koniec przygotowania dania. W rondelku podgrzać mleko razem ze śmietaną dodając nasiona z laski wanilii (dodać również łodygi które zostaną do gotowania), kardamon i cukier. Zagotować wszystko, aż cukier się rozpuści, dodać namoczoną wcześniej żelatynę (pamiętać aby odcisnąć nadmiar wody) i mieszać, aż się rozpuści. Dla pewności na koniec przelać całość przez gęste sitko. Zalać 1/3 wysokości słoików powstałym sosem i odstawić do lodówki na około 1,5 h aby całość zastygła. Po wyjęciu słoików z zastygniętą śmietaną dodać warstwę powideł i całość polać wcześniej przygotowanym imbirem z miodem i limonką.

                                                                      Zobacz też:

                                                                      Kuchnia na poprawę nastroju. Gotuje uczestnik Masterchefa - Piotr Sajdak

                                                                      Jak zrobić idealny tort? Poznaj sekrety cukierników

                                                                      Sok ze szpinaku – właściwości, przepis. Jakie wartości odżywcze ma sok szpinakowy?

                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                      Autor: Jola Marat

                                                                      Źródło: Sebastian Olma

                                                                      Materiał promocyjny
                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości