Słodkości od Andrzeja Polana. Przepisy na ciasta bez drożdży

Masz ochotę na coś słodkiego? Upiecz ciasto według przepisu Andrzeja Polana. Przygotuj rabarbar w cieście, bananowe ciasto biszkoptowe z kremem lub ciasteczka marmurkowe z czekoladą.

Rabarbar w cieście z serem

Składniki:

  • 2 jajka
    • 250 g twaróg niemielony
      • 250 g mąka
        • 80 g cukier
          • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
            • cukier wanilinowy
              • 2 łyżki olej
                • cukier puder do posypania rabarbaru i ciastek
                  • 6 gałązek rabarbaru
                    • szczypta soli

                      Przygotowanie:

                      Rabarbar pozbawiamy od płaskiej strony skórki, drugą nacinamy co 1 cm. Dzięki temu rabarbar będzie wygodniejszy do jedzenia. Rabarbar posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy aby nam zmiękł.

                      Jajka roztrzepujemy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy , rozwałkowujemy na stolnicy na 05.cm. układamy rząd rabarbaru, okrągłą końcówką do szprycowania wycinamy w cieście kółka, i zwijamy niczym rurkę. Dzielimy z długości na porcje nam odpowiadające, smarujemy jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Posypujemy cukrem i wstawiamy do pieczenia. Temp. 200 stopni czas około 15 minut.

                      Andrzej Polan

                      Ciasto biszkoptowo-bananowe

                      Składniki:

                      • 3 żółtka
                        • 6 białka
                          • 120 g cukier drobny
                            • 1,5 szt. dojrzałego banana
                              • 150 g ml mleko
                                • 180 g mąka
                                  • proszek do pieczenia
                                    • szczypta soli
                                      • esencja waniliowa

                                        Przygotowanie:

                                        Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodajemy partiami cukier nie przerywając ubijania oraz sok z cytryny. Żółtka mieszamy dokładnie z rozgniecionym bananem i mlekiem. Białka łączymy z żółtkami, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika, temp. 180 stopni, czas około 40 minut.

                                        Krem do ciasta

                                        Składniki:

                                        • 500 ml mleko
                                          • 3 jajka
                                            • 130 g cukier
                                              • 4 łyżki mąka kukurydziana
                                                • esencja waniliowa
                                                  • szczypta soli
                                                    • kolorowe bratki
                                                      • banan do dekoracji
                                                        • kilka truskawek

                                                          Przygotowanie:

                                                          Jajka łączymy z mąką kukurydzianą i ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, esencją waniliową i szczyptą soli. Zagotowanym mlekiem zalewamy jajka z mąką, mieszamy, ponownie wstawiamy na kuchenkę, zagotowujemy. Masę studzimy i zalewamy ciasto. Dekorujemy plasterkami bananów, truskawkami drobnymi kwiatkami.

                                                          Andrzej Polan

                                                          Ciasteczka czekoladowe marmurkowe

                                                          Składniki:

                                                          • 280 g mąka pszenna
                                                            • 120 g kakao
                                                              • 100 ml olej rzepakowy
                                                                • 240 g cukier trzcinowy
                                                                  • 4 jajka
                                                                    • cukier wanilinowy
                                                                      • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
                                                                        • szczypta soli
                                                                          • cukier puder do obtaczania ciastek
                                                                            • świeże truskawki
                                                                              • świeża mięta

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy olej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Mieszankę mąki i kakao dodajemy do jajek, dokładnie mieszamy, powstaje nam gęste ciasto, które odstawiamy do lodówki. Dzięki temu będzie lepsze do porcjowania na ciasteczka. Ciasto dzielimy na małe kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na pergaminie. Pieczemy w piekarniku, temp. 170 stopni czas około 15 minut. Truskawki kroimy w drobną kostkę, posypujemy cukrem, dodajemy miętę. Ciasteczka podajemy z truskawkami.

                                                                                Andrzej Polan

                                                                                Zobacz też:

                                                                                Jabłecznik, jogurtowe i mini serniczki. Poznaj proste przepisy na pyszne słodkości

                                                                                Brownie z masłem orzechowym. Pyszny przepis Ani Starmach

                                                                                Domowy syrop miętowy - właściwości, zastosowanie, przepisy

                                                                                Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                Autor: Jola Marat

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości