Materiał promocyjny

Słodkości na Święta. Włoskie tiramisu? Czemu nie!

Tiramisu Nutella
Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. To już ostatni moment, by zaplanować świąteczne menu. Jeżeli tak jak my, w święta najbardziej kochasz słodkości, mamy dla Ciebie przepis, w którym rozsmakują się Twoi bliscy.

Świąteczne słodkości

Najbardziej popularne ciasta w Święta Bożego Narodzenia to: sernik, makowiec, piernik. A może by tak trochę urozmaicić świąteczne menu? Zaskocz swoich najbliższych i przygotuj coś nieszablonowego. My proponujemy włoskie tiramisu! To deser, który od razu przywołuje w nas ciepłe uczucia i miłe wspomnienia. Jesteśmy pewni, że Twoi goście również to docenią.

Tiramisu to deser wymyślony we Włoszech w latach 60. XX wieku. Nazwa ciasta została zaczerpnięta od włoskiego tira mi sù, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „popraw mi humor”. Deser nasączony kawą z pewnością pozytywnie wpłynie na nasz nastrój. We Włoszech tiramisu jada się na drugie śniadanie do espresso. To ciasto, którego również nie może zabraknąć w żadnym włoskim domu w czasie Świąt Bożego Narodzenia.

Tradycyjny deser tiramisu jest przepyszny i banalny w wykonaniu. Nawet jeżeli nie jesteś mistrzem wypieków, z tiramisu poradzisz sobie bez żadnego problemu. Deser składa się z warstwy biszkoptu mocno nasączonej kawą espresso, na którą nakłada się krem mascarpone, całość posypuje się czekoladą lub kakao.

Świąteczne tiramisu z kremem Nutella®

Składniki (6 porcji)

  • 350 ml bardzo mocnej kawy espresso
    • 4 żółtka + 2 białka
      • 25 ml likieru amaretto
        • 100 g cukru pudru
          • 500 g serka mascarpone
            • 300 g podłużnych biszkoptów
              • ok. 3 łyżek gorzkiego kakao
                • 90 g kremu Nutella® (15g/porcję)
                  • dowolne owoce do dekoracji

                    Przygotowanie:

                    Jajka włożyć do zlewu i przelać gorącą wodą. Zaparzyć kawę i ostudzić. Oddzielić żółtka od białek.

                    Żółtka ubić z połową cukru pudru na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Najlepiej początkowo ubijać je na parze (w metalowej misce zawieszonej na garnku z parującą wodą), a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawić z pary i dalej ubijać.

                    Do masy stopniowo wlać likier a następnie porcjami dodawać ser mascarpone, cały czas ubijając. Następnie dodawać porcjami (po 3 łyżki) ser mascarpone, ale już w krótszych odstępach czasu, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.

                    W oddzielnej misce ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać resztę cukru pudru i ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Połączyć z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką.

                    Połowę biszkoptów na chwilę zanurzać w kawie i układać w szklankach. Posypać cienką warstwą kakao. Wyłożyć połowę kremu mascarpone i przykryć go warstwą kremu Nutella®.

                    Przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów, oprószyć kakao, posmarować resztą kremu mascarpone oraz kremem Nutella®. Całość posypać kakao i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Udekorować ulubionymi owocami.

                    Zobacz też:

                    Autor: Adrianna Kowalczyk

                    Materiał promocyjny
                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości