Przepisy kulinarne

Słodkości na Święta. Włoskie tiramisu? Czemu nie!

Przepisy kulinarne

Słodkości na Święta. Włoskie tiramisu? Czemu nie!

Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. To już ostatni moment, by zaplanować świąteczne menu. Jeżeli tak jak my, w święta najbardziej kochasz słodkości, mamy dla Ciebie przepis, w którym rozsmakują się Twoi bliscy.

Świąteczne słodkości

Najbardziej popularne ciasta w Święta Bożego Narodzenia to: sernik, makowiec, piernik. A może by tak trochę urozmaicić świąteczne menu? Zaskocz swoich najbliższych i przygotuj coś nieszablonowego. My proponujemy włoskie tiramisu! To deser, który od razu przywołuje w nas ciepłe uczucia i miłe wspomnienia. Jesteśmy pewni, że Twoi goście również to docenią.

Tiramisu to deser wymyślony we Włoszech w latach 60. XX wieku. Nazwa ciasta została zaczerpnięta od włoskiego tira mi sù, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „popraw mi humor”. Deser nasączony kawą z pewnością pozytywnie wpłynie na nasz nastrój. We Włoszech tiramisu jada się na drugie śniadanie do espresso. To ciasto, którego również nie może zabraknąć w żadnym włoskim domu w czasie Świąt Bożego Narodzenia.

Tradycyjny deser tiramisu jest przepyszny i banalny w wykonaniu. Nawet jeżeli nie jesteś mistrzem wypieków, z tiramisu poradzisz sobie bez żadnego problemu. Deser składa się z warstwy biszkoptu mocno nasączonej kawą espresso, na którą nakłada się krem mascarpone, całość posypuje się czekoladą lub kakao.

Świąteczne tiramisu z kremem Nutella®

Składniki (6 porcji)

  • 350 ml bardzo mocnej kawy espresso
  • 4 żółtka + 2 białka
  • 25 ml likieru amaretto
  • 100 g cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • ok. 3 łyżek gorzkiego kakao
  • 90 g kremu Nutella® (15g/porcję)
  • dowolne owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka włożyć do zlewu i przelać gorącą wodą. Zaparzyć kawę i ostudzić. Oddzielić żółtka od białek.

Żółtka ubić z połową cukru pudru na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Najlepiej początkowo ubijać je na parze (w metalowej misce zawieszonej na garnku z parującą wodą), a gdy żółtka będą już ciepłe, odstawić z pary i dalej ubijać.

Do masy stopniowo wlać likier a następnie porcjami dodawać ser mascarpone, cały czas ubijając. Następnie dodawać porcjami (po 3 łyżki) ser mascarpone, ale już w krótszych odstępach czasu, cały czas ubijając, aż krem będzie gęsty i jednolity.

W oddzielnej misce ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać resztę cukru pudru i ubijać aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Połączyć z kremem z żółtek i mascarpone delikatnie mieszając łyżką.

Połowę biszkoptów na chwilę zanurzać w kawie i układać w szklankach. Posypać cienką warstwą kakao. Wyłożyć połowę kremu mascarpone i przykryć go warstwą kremu Nutella®.

Przykryć kolejną warstwą nasączonych biszkoptów, oprószyć kakao, posmarować resztą kremu mascarpone oraz kremem Nutella®. Całość posypać kakao i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Udekorować ulubionymi owocami.


Zobacz też:


Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
87
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0