Przepisy kulinarne

Słodkości na święta

Cynamon, kardamon i bakalie czyli świąteczne ciasteczka a'la Anna Starmach. Zobaczcie przepisy na kruche ciasteczka z orzechami i karmelem, ciasteczka z żurawiną i czekoladą, herbatniki z bakaliami i czekoladowe kulki. Które zapowiadają się najsmaczniej?

Kruche ciasteczka z orzechami i karmelem

Składniki:
350g mąki
200g masła
200g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
1 żółtko
Pół łyżeczki cynamonu
Karmel:
4 łyżki cukru
4 łyżki śmietanki kremówki
Garść orzechów włoskich

Przygotowanie: 
Składniki na ciasto wymieszaj, zlep w kulkę i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie cienko rozwałkuj ciasto, wycinaj ciasteczka o dowolnych kształtach, przełóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Aby przygotować karmel wrzuć cukier na gorąca patelnie, gdy zacznie się topić i zmieniać kolor dodaj śmietankę, poczekaj aż składniki się połączą. Karmel nakładaj na ostudzone ciasteczka i jeszcze zanim stężeje przyklejaj do niech orzechy.

Ciasteczka z żurawiną i czekoladą

Składniki:
500g mąki
250g masła
150g suszonej żurawiny
120g cukru
80g roztopione gorzkiej czekolady
50g posiekanych migdałów
Szczypta soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka i powoli dodawaj mąkę. ciasto  zlep w kulkę i włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj, wykrawaj ciasteczka o dowolnej formie, piecz około 10 minut w temperaturze 190 stopniach. Po upieczeniu udekoruj płynną czekoladą.

Czekoladowe kulki

Składniki:
400g mąki
250g gorzkiej czekolady
120g masła
150g cukru
70g cukru pudru
3 jajka
Laska wanilii
Łyżeczka cukru do pieczenia

Przygotowanie:
Czekoladę i masło roztapiaj w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i żółta wymieszaj. Do czekolady stopniowo dodawaj jajka i mąkę oraz ziarenka wanilii. Masę schładzaj w lodówce. Gdy będzie już wystarczająco twarda (po około 2 godzinach) lep z niej małe czekoladowe kuleczki, obtaczaj je w cukrze pudrze i piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Schładzaj na kratce.

Włoskie herbatniki z bakaliami

Składniki:
100g migdałów bez skórki
50g posiekanej skórki pomarańczowej
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
Pół szklanki drobnego cukru
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Szklanka mąki

Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Jajko ubij z cukrem za pomocą miksera, Stopniowo dodawaj mąkę, pod koniec wsyp migdały i skórkę pomarańczową. Z ciasta ulep podłużny gruby wałek. Wstaw do  piekarnika o temperaturze 180 stopni na 20-25 minut. Ostudź. Gdy ciasto nie będzie już gorące pokrój go używając noża do chleba (z tzw. piłką ) na małe paseczki. Takie ciasteczka ułóż ponownie na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 10-15 minut aż będą prawie całkowicie wysuszone i twarde. Podawaj z dobrą mocną herbatą!

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
75
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0