Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?

Osłodź sobie dzień pysznościami z przepisów Mariety Mareckiej. Dzięki niej na naszym stole pojawiły się: kruche rogaliki z marmoladą, ciasto pomarańczowe oraz orzechowy placek w kratkę z dżemem morelowym i wiśniowym. Palce lizać!

Kruche rogaliki z marmoladą

Składniki na kruche rogaliki z marmoladą:

  • 160 g mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • opakowanie cukru waniliowego
        • 125 g zimnego masła
          • 125 g twarogu śmietankowego
            • szczypta soli
              • jajo
                • cukier trzcinowy do posypania
                  • ulubiony dżem lub marmolada do wypełnienia (morelowa, truskawkowa, malinowa itp.)

                    Jak przygotować kruche rogaliki z marmoladą?

                    Mąkę, masło pokrojone w kostkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy wrzucamy do malaksera i krótko miksujemy, następnie dodajemy twaróg i jeszcze chwilę miksujemy. Potem całość przekładamy na stolnicę podsypaną lekko mąką. Wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie dzielimy porcję ciasta na pół i część chowamy do lodówki a drugą rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm najlepiej na kształt okręgu. Następnie smarujemy całość marmoladą, zachowując ok. 1,5 cm odstęp do rantu. Kroimy na 12 trójkątów i zwijamy dość ciasno od brzegu okręgu do środka. Układamy rogaliki na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstępy i smarujemy rozkłóconym jajem, na koniec obficie posypując cukrem trzcinowym;

                    Wstawiamy do pieca na 20-25 minut, w tym czasie rozwałkowując kolejną porcję ciasta i postępując jak wyżej. Rogaliki studzimy na kratce i podajemy.

                    Ciasto pomarańczowe

                    Składniki ciasto pomarańczowe:

                    • 250 ml kefiru
                      • 150 g roztopionego masła
                        • 4 jaja
                          • łyżka wody pomarańczowej
                            • sok i skórka z pomarańczy
                              • 200 g drobnego cukru
                                • płaska łyżeczka sody
                                  • 300 g mąki

                                    Ponad to:

                                    • 3 pomarańcze
                                      • 100 ml wody
                                        • 200 g cukru

                                          Do podania:

                                          • 150 g mascarpone
                                            • 100 ml kremówki 36 proc.

                                              Jak przygotować ciasto pomarańczowe?

                                              Orzechowy placek w kratkę z dżemem morelowym i wiśniowym

                                              Składniki na orzechowy placek w kratkę z dżemem morelowym i wiśniowym:

                                              Ciasto:

                                              • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
                                                • 3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania
                                                  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
                                                    • 220 g zimnego masła
                                                      • szklanka cukru
                                                        • 2 jaja
                                                          • łyżka śmietany
                                                            • szczypta soli
                                                              • 1/2 słoiczka dżemy morelowego
                                                                • 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego

                                                                  Jak przygotować orzechowy placek w kratkę z dżemem morelowym i wiśniowym?

                                                                  Wszystkie składniki ciasta ucieramy w mikserze lub wyrabiamy na stolnicy jak na ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. godzinę lub dłużej. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, z czego jedna powinna być większa od drugiej. Większy kawałek rozwałkowujemy i wyściełamy nim spód blaszki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Następnie lekko studzimy, rozsmarowujemy dżem morelowy na części ciasta a wiśniowy na drugiej części. Z pozostałej części ciasta rolujemy długie wałki, podsypując mąką i układamy kratkę na wierzchu ciasta. Wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 50 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

                                                                  Zobacz także:

                                                                  Dania na poprawę nastroju. Pomysły Piotra Kucharskiego

                                                                  Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana

                                                                  "Kapusta powinna mieć robaka". Jak idealnie ukisić kapustę i dlaczego nie warto dodawać marchewki?

                                                                  Autor: Anna Mierzejewska

                                                                  Źródło: Marieta Marecka

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości