Materiał promocyjny

Słodkości mistrza Polana

Na jesienne dni najlepsze są słodkości mistrza Andrzeja Polana. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował m.in.: trufle czekoladowe i tort baaardzo czekoladowy.

Trufle czekoladowe

Składniki:

200 g czekolady

100 g śmietany 36%

40 g masła

20 ml brandy

wanilia

100 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Śmietanę zagotowujemy z wanilią, dodajemy czekoladę, brandy oraz masło. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Z zastygniętej masy formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Z pergaminu wycinamy małe kółeczka. Na gąbkę kładziemy kółko papierowe, na środek kapsel i przygniatając gąbkę do wewnątrz formujemy papiloty. Trufla do papilota i gotowe.

Babeczki kruche z ganaszem z białej czekolady i likierem pomarańczowym

Składniki:

300 g mąki pszennej

200 g masła

100 g cukru

1 żółtko

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche i wylepiamy nim foremki do babeczek. Wykładamy folią aluminiową, zasypujemy grochem i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

300 g białej czekolady

150 ml mleka

400 g śmietany 36%

80 ml likieru cointreau

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę białą oraz likier. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do przestudzonej masy czekoladowej. Delikatnie mieszamy i wylewamy do naszych wypieczonych spodów babeczek. Wierzch posypujemy np. pistacjami.

Tort czekoladowy bardzo

Składniki:

9 jaja

200 g czekolada

80 g cukru

200 g mąki

200 g masła

80 g cukru pudru

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy kolejno po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Do masy maślano-jajecznej dodajemy rozpuszczoną, schłodzoną czekoladę. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru, pianę dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40-50 minut.

250 g czekolady

125 g śmietany 36%

30 sztuk Krówek

Przygotowanie:

Śmietanę zagotowujemy, dodajemy Krówki i mieszając wszystko rozpuszczamy je. Na koniec dodajemy czekoladę. Ciasto upieczone przekrawamy na 2 lub 3 części przekładamy ganaszem z krówką.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości