Materiał promocyjny

Słodkości do kawy

Jospeh Seelesto przygotował w Dzień Dobry TVN swoje ulubione słodkości do kawy. Czekoladowy tort, słodkie bułeczki i ciasta z niczym nie smakują tak dobrze, jak z przedpołudniową kawą.

Tort Czarny Las z orzechami makademia

Składniki:

175 g czarnej czekolady, posiekanej

175 g masła pokrojonego na kawałki

4 jajka

4 żółtka

75 g drobnego cukru

75 g mąki

50 g posiekanych orzechów makademia

Przygotowanie:

Czekoladę i masło rozpuść nad garnkiem z wrzącą wodą. Ostudź do temperatury pokojowej. Ubij jajka, żółtka i cukier aż podwoją swoją objętość. Delikatnie wymieszaj z ostudzoną czekoladą. Przesiej do masy mąkę, dodaj orzechy, delikatnie wymieszaj. Przełóż do małych natłuszczonych i oprószonych mąką foremek. Piecz 8-9 minut w 190 st.

Ciasto z koziego sera z wiśniami i miętą

Składniki:

250 g koziego sera (zmiksowanego do gładkiej konsystencji)

2 łyżki mąki

3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)

1 łyżka cukru

2 łyżki posiekanych wiśni

1 łyżeczka skórki z pomarańczy

1 łyżeczka posiekanej mięty

4 łyżki miodu

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ser ze skórką z pomarańczy. Dodaj mąkę i żółtka (pojedynczo). W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj 1/3 białek z masą serową. Dodaj resztę białek i ponownie wymieszaj. Przełóż masę do ramekinów (foremek na suflet) natłuszczonych masłem i oprószonych mąką. Piecz 30 minut w 180 stopniach (aż patyczek wbity w środek będzie po wyjęciu suchy).

Bułeczki z żurawiną i cynamonem

Składnik:

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

125 g niesolonego masła

50 g brązowego cukru

1 roztrzepane jajko

100 g suszonych żurawin

1 łyżeczka rodzynek

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Na stolnicy posiekaj mąkę, proszek do pieczenia i masło. Zagnieć palcami, żeby masa przypominała kruszonkę. Dodaj żurawinę, rodzynki i jajka. Wymieszaj widelcem. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj mleko. Nabieraj ciasto łyżką i układaj obok siebie kopczyki ciasta na blaszce do pieczenia. Piecz w piecu rozgrzanym do 200 stopni, aż ciasteczka będą rumiane.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości