Przepisy kulinarne

Słodkości Diany Volokhovej

Wczoraj w „Mastechefie” gotowała bycze jądra, dziś w kuchni dzień Dobry TVN popcorn w czekoladzie, praliny z orzechami włoskimi i morelami oraz szybki torcik czekoladowy. Diana Volokhova, w towarzystwie Anny Starmach osiągnęła szczyt słodkości!

 

 

Czekoladowe słodycze z popcornem i truskawkami
Składniki:
Popcorn 100g
Truskawki 200g
Czekolada gorzka 100g ( 64-95%)
Miód 4 Łyżki
Masło 100g
Szczypta soli

Przygotowanie:
Roztopić czekoladę na kąpieli wodnej, dodać masło oraz miód. Dobrze rozmieszać. Następnie truskawki drobno pokroić albo zblendować, kolejno mieszamy truskawki z popcornem. Masę popcornowi-truskawkowa wymieszać z masa czekoladowa. Przy pomocy łyżki wyłożyć na blachę małe górki, udekorować truskawkami. Wsadzić do lodówki na minimum 1 godzinę, aż do momentu, kiedy ostygnie.

Praliny z orzechami włoskimi i morelami
Składniki:
Suszone morele 50g
Orzechy włoskie 50g
Miód 1 łyżka
Śmietanka 1 łyżka
Czekolada gorzka 70-90g (64-70%)
Kakao i sezam do dekoracji

Przygotowanie:
Roztopić czekoladę na kąpieli wodnej, dodać śmietankę. Następnie zblendować morele z orzechami. Wymieszać  orzechową masę z masą czekoladową i dodać miód, a następnie ostudzić. Z ostudzonej masy ulepić kulki, a następnie obtoczyć je w sezamie lub kakao.

Szybki torcik czekoladowy
Składniki:
Jajka 6 sztuk
Cukier 150g
Kakao 50g
Śmietanka 20% 150g
Czekolada gorzka 200g (64-75%)
Masło 50g
Płatki migdałowe do dekoracji
Papier do pieczenia

Przygotowanie
Oddzielamy białko od żółtka, ubijamy białko na półsztywną pianę i powoli dodajemy połowę cukru dalej miksując do momentu aż białko zesztywnieje  Ubijamy żółtko do momentu, kiedy kolor nam rozjaśnieje , dodajemy powoli cukier dalej miksując  do uzyskania białego koloru. Następnie wsypujemy dwie łyżki kakao i mieszamy ręcznie. Powoli mieszamy ubite białko z żółtkiem. Wykładamy na blachę papier do pieczenia i smarujemy go masłem, wylewamy na niego naszą masę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 15-20min.

Krem:
Rozpuszczamy czekoladę w rozgrzanej śmietance
Wyjmujemy gotowe ciasto i dajemy mu czas na ostygnięcie, kroimy na cztery części, kładziemy je na sobie, po uprzednim wysmarowaniu warstw kremem, smarujemy także boki i górę ciasta. Dekorujemy płatkami migdałów i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Ciasto czekoladowe z wiśniami
Składniki:
200g mielonych migdałów
200g gorzkiej czekolady
200g masła
200g cukru
4 jajka
300g mrożonych wiśni
50g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuść mało i połamaną na małe kawałki czekoladę. Białka ubij na sztywno a żółtka utrzyj z cukrem, stopniowo dodawaj do nich czekoladę, migdały, wymieszaj najlepiej mikserem, na końcu dodawaj partiami pianę. Masę przełóż do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz godzinę w 170 stopniach po tym czasie ostudź.
Wiśnie rozmroź i podgrzewaj z cukrem w małym garnku, odlej nieco płynu, wymieszaj go z mąką i dodaj do wiśni, po chwili otrzymasz gęsty kisiel. Wylej go na upieczone ciasto.

Muffinki podwójne czekoladowe
Składniki:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady
Ciasto:
Składniki suche:
2 łyżki kakao
250g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150g cukru
Składniki mokre:
300ml maślanki
100 roztopionego masła
2 jajka

Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj składniki suche w drugiej mokre a następnie wymieszaj zawartości obu misek, dodaj też drobno posiekaną czekoladę. Ciasto przełóż do foremek na muffinki i piecz około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Mus czekoladowy
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
6 jaj
60 g masła
60 g cukru pudru
50g orzechów włoskich
50g orzechów laskowych
2 łyżki wody
100g cukru

Przygotowanie:
Oddziel biała od żółtek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy będzie już miękka, dodaj masło. Następnie dodaj do masy żółtka, zostaw do ostudzenia. Za pomocą miksera ubij białka. Do masy czekoladowej stopniowo dodawaj białka, mieszaj delikatnie aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Masę przełóż do małych miseczek i schładzaj w lodówce. W rondelku podgrzewaj wodę z cukrem aż zamieni się w jasnobrązowy karmel, wtedy ściągnij garnek z ognia dodaj orzechy wymieszaj, całość przełóż na natłuszczony papier do pieczenia i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Następnie orzechy drobno posiekaj lub zmiel za pomocą robota kuchennego. Tuż przed podaniem posyp mus pudrem orzechowo karmelowym.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
76
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0