Słodko, zdrowo, kolorowo. Tort, ciasteczka i tarta z awokado - przepisy na fit słodycze

W naszej kuchni przepisy na łakocie bez cukru, bez mąki pszennej i tylko z naturalnymi barwnikami. Fit bliźniaczki - Monika i Angelika Kuczma zdradziły nam swoje przepisy na zdrowe słodycze w wersji fit.

Zobacz też: Mini tarty z czekolady i brownie z pistacjami. Przepisy na Dzień Kobiet >>>

TORT A’LA OREO

Składniki:

Czarny biszkopt (śr: 21 cm)

  • 180 g bezglutenowej mąki owsianej
    • 150 g mąki gryczanej
      • 75 g kakao
        • 100 g daktyli
          • 170 g oleju rzepakowego
            • 400 ml napoju roślinnego/wody
              • 230 g ksylitolu
                • 4 łyżeczki lnu
                  • 2 łyżeczki sody oczyszocznej + 2 łyżki octu jabłkowego
                    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (na kamieniu winnym)
                      • 2 łyżki barwnika spożywczego (węgiel spożywczy w formie pasty, może być w proszku z apteki ok 2g)
                        • Krem z nerkowców
                          • 200 g nerkowców
                            • 50 g płatków ryżowych
                              • 40 g wiórków kokosowych
                                • ksylitol
                                  • 4 płaskie łyżki mąki kokosowej
                                    • 1 łyżka mielonej wanilii
                                      • 600 ml płynu (300ml mleka kokosowego i 300ml wody)

                                        Praliny kokosowe

                                        • 100 ml mleka kokosowego o wysokiej zawartości kokosa
                                          • 6 łyżek pasty kokosowej
                                            • 3 łyżki ksylitolu
                                              • wiórki kokosowe

                                                Dodatkowo

                                                • rozpuszczona gorzka czekolada + olej rzepakowy (polewa)
                                                  • 2 łyżki kakao + 1 łyżka ksylitolu + ok 100 ml gorącej wody (do nasączania blatów)

                                                    Zobacz też: Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy >>>

                                                    PRALINY PANDKI

                                                    • Mleko kokosowe, pastę i ksylitol rozpuścić w garnku.
                                                      • Gdy się wszystko rozpuści dodać wiórki kokosowe, tyle aby całość była dość gęsta ale nie sucha. Masa ma się dać zgnieść w dłoni aby można było formować kulki.
                                                        • Praliny włożyć do lodówki.

                                                          Zobacz też: Sernik otulony czekoladą - przepis szwajcarskiego Mistrza Czekolady >>>

                                                          CZARNY BISZKOPT

                                                          • Daktyle zalać wrzątkiem na 15-20 minut.
                                                            • Mąki, kakao, proszek do pieczenia wymieszać razem.
                                                              • Olej, mleko lub wodę, ksylitol pogrzać do rozpuszczenia kryształków, całość ma być bardzo ciepła.
                                                                • Len zmielić w młynku do kawy.
                                                                  • Sodę zalać octem.
                                                                    • Daktyle odsączyć z nadmiaru wody. Zmiksować je w blenderze wraz z ciepłą mieszanką oleju i mleka, lnem i sodą z octem na gładką masę.
                                                                      • Do mokrych składników dodać barwnik i wymieszać całość.
                                                                        • Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać dokładnie całość.
                                                                          • Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
                                                                            • Piec w 180’C ok 25 minut. Patyczkiem sprawdzić czy czas przedłużyć o 5-10 minut.
                                                                              • Gdy biszkopt wystygnie górę wyrównać i podzielić go na dwa równe blaty.

                                                                                Zobacz też: Tarta cytrynowa i inne pyszne dania z cytryną >>>

                                                                                KREM Z NERKOWCÓW

                                                                                • Nerkowce zalać wrzątkiem na minimum godzinę
                                                                                  • Płatki ryżowe i wiórki kokosowe gotować do miękkości a nawet rozgotowania w 500ml płynu.
                                                                                    • Nerkowce odcedzić z wody i zmiksować w blenderze na dość drobno. Następnie dodać ugotowane płatki oraz wanilię i zmiksować całość dokładnie. Dodać mąkę kokosową i znów miksować. Teraz można całość osłodzić według upodobań.

                                                                                      SKŁADANIE TORTU

                                                                                      • Pierwszy blat biszkoptu umieścić w tortownicy lub ringo.
                                                                                        • Zrobić kakao do nasączania blatów i zmoczyć nim spód.
                                                                                          • Wyłożyć krem na pierwszy blat, wyrównać górę i ułożyć na górę kolejny blat i znów go nasączyć.
                                                                                            • Całość wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc) aby krem był zwarty.
                                                                                              • Następnego dnia tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z 2 łyżkami oleju.
                                                                                                • Następnie zdjąć ringo i górę polać rozpuszczoną czekoladą i ozdobić pralinami.

                                                                                                  WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTECZKA Z ORZECHAMI

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  • 90 g skrobi ziemniaczanej
                                                                                                    • 90 g mąki ryżowej
                                                                                                      • 50 g mąki kukurydzianej
                                                                                                        • 150 g mąki owsianej
                                                                                                          • 150 g zmielonych orzechów (dowolnych)
                                                                                                            • 2 łyżeczki cynamonu
                                                                                                              • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
                                                                                                                • 150 g ksylitolu
                                                                                                                  • 110 g oleju rzepakowego
                                                                                                                    • 150 g napoju roślinnego
                                                                                                                      • 3 łyżeczki babki jajowatej

                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                        • Skrobię, mąki, orzechy, cynamon i proszek wymieszać razem.
                                                                                                                          • Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
                                                                                                                            • Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty.
                                                                                                                              • Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
                                                                                                                                • Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
                                                                                                                                  • Następnie formować z ciasta kulki w wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
                                                                                                                                    • Piec ciasteczka w 170’C ok 10-15 minut do zarumienienia.

                                                                                                                                      SŁOICZKI CIASTECZKOWY POTWÓR

                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                      Warstwa czekoladowa

                                                                                                                                      • 130 g kaszy jaglanej + 300g wody
                                                                                                                                        • 200 g tofu naturalnego
                                                                                                                                          • 3 dojrzałe banany
                                                                                                                                            • 300 ml mleka kokosowego
                                                                                                                                              • 4 łyżeczki agaru
                                                                                                                                                • 5-6 łyżek mąki kokosowej
                                                                                                                                                  • 3-4 łyżki kakao
                                                                                                                                                    • ksylitol

                                                                                                                                                      Warstwa niebieska

                                                                                                                                                      • 100 g tofu
                                                                                                                                                        • 300 ml mleka kokosowego
                                                                                                                                                          • 2 łyżeczki płaskie agaru
                                                                                                                                                            • ksylitol
                                                                                                                                                              • cytryna
                                                                                                                                                                • niebieska spirulina

                                                                                                                                                                  Dodatkowo

                                                                                                                                                                  • kokosowe praliny (oczy)
                                                                                                                                                                    • mini ciasteczka

                                                                                                                                                                      WARSTWA CZEKOLADOWA

                                                                                                                                                                      • Kaszę jaglaną namoczyć we wrzątku na kilkanaście minut, następnie przelać ją kilka razy gorącą wodą.
                                                                                                                                                                        • Kaszę ugotować we wodzie do miękkości.
                                                                                                                                                                          • Ugotowaną kaszę zblendować z tofu i bananami.
                                                                                                                                                                            • Mleko kokosowe wymieszać w garnuszku z agarem i zagotować na małym palniku.
                                                                                                                                                                              • Zagotowany agar ponownie zblendować ze zmiksowaną kaszą, dodać kakao i ksylitol według preferencji. Na samym końcu dodać mąkę kokosową i znów zmiksować.
                                                                                                                                                                                • Gotową masę nakładać do słoiczków.

                                                                                                                                                                                  WARSTWA NIEBIESKA

                                                                                                                                                                                  • Mleko kokosowe wymieszać w garnuszku z agarem i zagotować na małym palniku.
                                                                                                                                                                                    • Do zagotowanego agaru dodać tofu, ksylitol i sok z cytryny oraz jej skórkę i całość zmiksować.
                                                                                                                                                                                      • Na koniec dodać niebieską spiruline w ilości jaka będzie potrzebna aby uzyskać satysfakcjonujący kolor.
                                                                                                                                                                                        • Niebieski krem nakładać do słoiczków na masę czekoladową.
                                                                                                                                                                                          • Na górę ułożyć pralinki kokosowe w formie oczu oraz ciasteczko a gorzką czekoladą wykończyć szczegóły.

                                                                                                                                                                                            ZIELONA TARTA Z AWOKADO I RÓŻOWYM POPCORNEM

                                                                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                                                                            Kruchy kakaowy spód

                                                                                                                                                                                            • 90 g skrobi ziemniaczanej
                                                                                                                                                                                              • 90 g mąki ryżowej
                                                                                                                                                                                                • 50 g mąki kukurydzianej
                                                                                                                                                                                                  • 130 g mąki owsianej
                                                                                                                                                                                                    • 20 g kakao
                                                                                                                                                                                                      • 70 g zmielonych orzechów (dowolnych)
                                                                                                                                                                                                        • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
                                                                                                                                                                                                          • 150 g ksylitolu
                                                                                                                                                                                                            • 100 g oleju rzepakowego
                                                                                                                                                                                                              • 150 g napoju roślinnego
                                                                                                                                                                                                                • 3 łyżeczki babki jajowatej

                                                                                                                                                                                                                  Krem zielony z awokado i matcha

                                                                                                                                                                                                                  • 3 miękkie awokado
                                                                                                                                                                                                                    • 1 szkl. nerkowców
                                                                                                                                                                                                                      • sok i skórka z 2 cytryn
                                                                                                                                                                                                                        • ksylitol
                                                                                                                                                                                                                          • herbata matcha

                                                                                                                                                                                                                            Dodatkowo

                                                                                                                                                                                                                            • kukurydza popcornowa
                                                                                                                                                                                                                              • sproszkowany burak, ksylitol w pudrze (różowa posypka)
                                                                                                                                                                                                                                • owoce typu maliny/truskawki/borówki

                                                                                                                                                                                                                                  KRUCHY KAKAOWY SPÓD

                                                                                                                                                                                                                                  • Skrobię, mąki, orzechy, kakao i proszek wymieszać razem.
                                                                                                                                                                                                                                    • Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
                                                                                                                                                                                                                                      • Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać zmielony len mieszając i odstawić na 3 minuty.
                                                                                                                                                                                                                                        • Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
                                                                                                                                                                                                                                          • Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
                                                                                                                                                                                                                                            • Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte.
                                                                                                                                                                                                                                              • Piec w 170’C ok 15 -20 minut.

                                                                                                                                                                                                                                                KREM Z AWOKADO

                                                                                                                                                                                                                                                • Nerkowce namoczyć w gorącej wodzie na ok 1h.
                                                                                                                                                                                                                                                  • Awokado obrać ze skórki i wyciągnąć pestki.
                                                                                                                                                                                                                                                    • Cytryny umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć z nich sok.
                                                                                                                                                                                                                                                      • Nerkowce, awokado i cytryny zblendować na gładką masę, dodać ksylitol według preferencji.
                                                                                                                                                                                                                                                        • Na koniec dodać herbatę matcha ok 1 łyżeczka lub więcej.
                                                                                                                                                                                                                                                          • Krem wyłożyć na upieczony i wystudzony spód.

                                                                                                                                                                                                                                                            RÓŻOWY POPCORN

                                                                                                                                                                                                                                                            • Do wysokiego garnka wlać olej rzepakowy (tyle aby kukurydza była nim pokryta) i podgrzewać.
                                                                                                                                                                                                                                                              • Gdy olej jest już gorący (po wrzuceniu jednego ziarna będzie to widać) wsypać garść lub więcej ziaren kukurydzy i przykryć garnek.
                                                                                                                                                                                                                                                                • Gdy popcorn będzie gotowy wysypać go na sito i nieco ostudzić.
                                                                                                                                                                                                                                                                  • Przestudzony popcorn posypać mieszanką ksylitolu w pudrze i sproszkowanego buraka.
                                                                                                                                                                                                                                                                    • Tarte udekorować popcornem i owocami.

                                                                                                                                                                                                                                                                      Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości