Ciasto musi wyrosnąć! Słodkie wypieki drożdżowe dla cierpliwych od Piotra Kucharskiego

''Drożdżowe wypieki Piotra Kucharskiego''
Kardamonki, drożdżówki z owocami, chałka - te słodkie specjały wprost testują naszą cierpliwość. Ale zapewniamy, że efekt jest wart czekania. Bo wyśmienite ciasto drożdżowe musi dobrze wyrosnąć. Wypróbujcie przepisy od naszego mistrza - Piotra Kucharskiego.

Kardamonki

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mleka
    • 10 g drożdży
      • 60 g cukru
        • 550 g mąki pszennej
          • 0,5 łyżeczki soli
            • 60 g miękkiego masła
              • 1 jajko

                Nadzienie kardamonowe:

                • 100 g miękkiego masła
                  • 100 g brązowego cukru
                    • około 30 g mielonego kardamonu
                      • 1 jajko do posmarowania
                        • gruby cukier do posypania lub płatki migdałowe

                          Syrop cukrowy:

                          • 70 ml wody
                            • 60 g cukru

                              Sposób przygotowania:

                              Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

                              Ciasto

                              1. W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier. Dodać jedno jajko, wymieszać. Dodać mąkę i sól wyrabiać około przez 5-6 minut.
                                1. Po tym czasie dalej wyrabiając należy zacząć dodawać porcjami masło i dalej wyrabiać około 2-3 minut aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.
                                  1. Ciasto przełożyć do miski zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość na około 1,5 godziny. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt 60x30 cm. Posmarować nadzienie kardamonowym i złożyć na trzy części.
                                    1. Następnie przy pomocy noża do pizzy pociąć na 1,5-2 cm paski. Każdy pasek przed zwinięciem lekko rozciągnąć i zawinąć na dwóch palcach.
                                      1. Ułożyć na dwóch blaszkach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 1,5 godziny do wyrastania. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180º C.
                                        1. Bułeczki przez pieczenie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem lub migdałami. Wstawić do pieca i piec około 12-14 minut.
                                          1. W tym czasie podgrzać cukier z wodą aż zrobi się syrop. Po upieczeniu ciepłe bułeczki posmarować syropem cukrowym.

                                            Okrągła chałka

                                            Składniki:

                                            • 200 ml mleka
                                              • 15 g drożdży
                                                • 3 łyżki cukru
                                                  • 550 g mąki pszennej typ 500
                                                    • 2 jajka
                                                      • 1 żółtko
                                                        • 80 g masła
                                                          • ¼ łyżeczki soli
                                                            • 1 białko

                                                              Kruszonka:

                                                              • 200 g zimnego masła
                                                                • 200 g mąki krupczatki
                                                                  • 100 g cukru

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    1. W misce rozpuścić w mleku drożdże i cukier.
                                                                      1. Dodać roztrzepane jajka z żółtkiem, i wymieszać na jednolitą masę.
                                                                        1. Dodać mąkę i sól, wymieszać aż wszystko się połączy.
                                                                          1. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagnieść przez około 3 minut aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką aby ciasto się nie kleiło.
                                                                            1. Po tym czasie rozpłaszczyć ciasto, nałożyć 1/3 masła na wierzch, zagnieść boki ciasta do środka i dalej zagniatać. Gdy masło się wchłonie powtórzyć czynność z kolejną porcją i tak do zużycia całego masła.
                                                                              1. Ciasto przełożyć z powrotem do miski. Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
                                                                                1. W trakcie gdy ciasto wyrasta przygotować kruszonkę.
                                                                                  1. Masło i cukier przełożyć na stolnicę i pokroić nożem aż się połączą. Dosypać mąkę i końcówkami palców wszystko razem wymieszać aż składniki się połączą. Przełożyć do miski nie przykrywając wstawić do lodówki.
                                                                                    1. Ponownie zagnieść ciasto i podzielić na osiem części i uformować z nich kule jak na bułki. Odstawić na 15 minut aby ciasto odpoczęło.
                                                                                      1. Następnie uformować z nich wałki o długości 25 cm i zapleść z nich dwie okrągłe chałki.
                                                                                        1. Przełożyć chałki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć ściereczką kuchenną i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
                                                                                          1. Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką
                                                                                            1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC.
                                                                                              1. Piec około 25 minut.

                                                                                                Drożdżówki z owocami

                                                                                                Aleksandra Lewandowska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                Składniki:

                                                                                                • ciasto i kruszonka jak w przepisie na chałkę.
                                                                                                  • masa serowa:
                                                                                                    • 250 g twarogu
                                                                                                      • 2 żółtka
                                                                                                        • 1 cukier waniliowy
                                                                                                          • 2 łyżki cukru
                                                                                                            • 2-3 łyżki śmietany
                                                                                                              • owoce sezonowe

                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                1. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na kawałki o wadze 100 g. Każdą uformować w kulkę i odstawić do odpoczęcia. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
                                                                                                                  1. W tym czasie wymieszać twaróg z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną. Przełożyć do worka cukierniczego.
                                                                                                                    1. Bułeczki rozwałkować na 0,5 placki i ułożyć na blachach do pieczenia w odstępach. Na ciasto wycisnąć kółka z masy serowej, na wierzch ułożyć owoce i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
                                                                                                                      1. Rozgrzać piekarnik do 180º C.

                                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                        Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                        Pozostałe wiadomości