Monika Mrozowska i jej mąż Maciej Szaciłło po napisaniu pierwszej książki pt. " Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy", która opierała się głównie na pomyśle wspólnego, rodzinnego, zdrowego gotowania, postanowili napisać kolejną, która będzie poświęcona tylko słodkościom.Ciasteczka z chutney'em śliwkowym
Składniki:
1/2 szklanki mąki białej
1/2 szklanki mąki krupczatki
75 g masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki śmietanki 30%
chutney:
400 g śliwek węgierek
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki wiórków kokosowych
łyżeczka ziarenek kolendry
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka startego imbiru
3 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Mąkę białą i krupczatkę mieszam z pokrojonym masłem i zmielonym cukrem trzcinowym. Następnie dodaję śmietankę, jak najszybciej zagniatam ciasto i wkładam na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielę na 4 części. Każdą z nich rozwałkowuję na cienki placek, którym wypełniam posmarowane masłem foremki. Spód nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 180 st. na termoobiegu, na złocisty kolor. Na rozgrzany olej wrzucam starty imbir, po chwili zmielony kmin i kolendra. Po ok. 10 sekundach dorzucam wiórki kokosowe, które prażę mieszając, aż się przyrumienią. Na końcu wrzucam śliwki oraz cukier i całość duszę pod przykrywką , na małym gazie 15-20 minut. Delikatnie mieszam od czasu do czasu. Chutney'em napełniam kruche ciasteczka.
Lody z mango z syropem imbirowym
Składniki:
1 dojrzałe mango
3/4 szklanki śmietanki 30%
1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego
syrop:
1/4 szklanki wody
3 łyżki cukru trzcinowego
Szczypta szafranu
4 cienkie plasterki imbiru
4 listki świeżej mięty
jalebi:
3 łyżki mąki białej
3 łyżki mąki groszkowej
2 łyżki kaszki ryżowej (bez dodatków)
1 łyżeczka drożdży
woda
olej do smażenia
Przygotowanie:
Zmiksowane na pulpę mango delikatnie mieszam z ubitą z cukrem śmietanką i wkładam do zamrażalnika. Do wody wrzucam cukier trzcinowy, szafran, imbir oraz miętę i wszystko razem gotuję na małym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu wyjmuję kawałki imbiru. Drożdże rozrabiam z odrobiną letniej wody. Dodaję mąkę białą, groszkową, kaszkę oraz tyle wody, by uzyskać bardzo gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto wlewam do pojemnika (bardzo dobrze sprawdzają się opakowania po ketchupie) i wyciskam spiralkę do średnio rozgrzanego oleju. Głębokość oleju powinna mieć 2-3 cm. Usmażone jalebi wkładam na chwilę do syropu imbirowego. Lody podaję z syropem, jalebi i listkami świeżej mięty.
Kruszonka z malinami
Składniki:
dla 2 osób
4 łyżki mąki krupczatki
4 łyżki popingu z amarantusa
3 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
50 g masła
2 garstki malin
2 łyżki kwaśnej śmietany
masło do posmarowania foremek
sos:
garść malin
łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Mąkę krupczatkę mieszam z amarantusem i cukrem trzcinowym. Na dno posmarowanej masłem foremki wrzucam garstkę malin, a następnie połowę mieszanki z mąki, amarantusa i cukru. Całość przykrywam od góry plasterkami masła i piekę w piekarniku w temp. 180 st. na termoobiegu. Po zapieczeniu wyrzucam zawartość foremki na talerz i ozdabiam łyżką kwaśnej śmietany. Podaję z sosem malinowym. Maliny duszę kilka minut z cukrem, a następnie przecieram przez sitko.
Placki z jagodami
Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
1/4 łyżeczki sody
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru trzcinowego
łyżeczka octu
garść jagód
olej słonecznikowy do smażenia
cukier puder
Przygotowanie:
Mąkę pszenną i z ciecierzycy mieszam z sodą oraz cukrem. Następnie dodaję wodę i na końcu ocet. Mieszam trzepaczką na gładkie ciasto i dorzucam jagody. Smażę na oleju, na małym ogniu średniej wielkości placki aż przyrumienią się z dwóch stron. Gotowe placki posypuję cukrem pudrem.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"