Przepisy kulinarne

Słodkie przepisy

Monika Mrozowska i jej mąż Maciej Szaciłło po napisaniu pierwszej książki pt. " Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy", która opierała się głównie na pomyśle wspólnego, rodzinnego, zdrowego gotowania, postanowili napisać kolejną, która będzie poświęcona tylko słodkościom.

Ciasteczka z chutney'em śliwkowym

Składniki:


1/2 szklanki mąki białej


1/2 szklanki mąki krupczatki


75 g masła


1/3 szklanki cukru trzcinowego


2 łyżki śmietanki 30%


chutney:


400 g śliwek węgierek


4 łyżki cukru trzcinowego


2 łyżki wiórków kokosowych


łyżeczka ziarenek kolendry


łyżeczka kminu rzymskiego


łyżeczka startego imbiru


3 łyżki oleju słonecznikowego



Przygotowanie:


Mąkę białą i krupczatkę mieszam z pokrojonym masłem i zmielonym cukrem trzcinowym. Następnie dodaję śmietankę, jak najszybciej zagniatam ciasto i wkładam na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielę na 4 części. Każdą z nich rozwałkowuję na cienki placek, którym wypełniam posmarowane masłem foremki. Spód nakłuwam widelcem. Piekę w temperaturze 180 st. na termoobiegu, na złocisty kolor. Na rozgrzany olej wrzucam starty imbir, po chwili zmielony kmin i kolendra. Po ok. 10 sekundach dorzucam wiórki kokosowe, które prażę mieszając, aż się przyrumienią. Na końcu wrzucam śliwki oraz cukier i całość duszę pod przykrywką , na małym gazie 15-20 minut. Delikatnie mieszam od czasu do czasu. Chutney'em napełniam kruche ciasteczka.



Lody z mango z syropem imbirowym

Składniki:


1 dojrzałe mango


3/4 szklanki śmietanki 30%


1 i 1/2 łyżki cukru trzcinowego


syrop:


1/4 szklanki wody


3 łyżki cukru trzcinowego


Szczypta szafranu


4 cienkie plasterki imbiru


4 listki świeżej mięty


jalebi:


3 łyżki mąki białej


3 łyżki mąki groszkowej


2 łyżki kaszki ryżowej (bez dodatków)


1 łyżeczka drożdży


woda


olej do smażenia



Przygotowanie:


Zmiksowane na pulpę mango delikatnie mieszam z ubitą z cukrem śmietanką i wkładam do zamrażalnika. Do wody wrzucam cukier trzcinowy, szafran, imbir oraz miętę i wszystko razem gotuję na małym ogniu 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu wyjmuję kawałki imbiru. Drożdże rozrabiam z odrobiną letniej wody. Dodaję mąkę białą, groszkową, kaszkę oraz tyle wody, by uzyskać bardzo gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto wlewam do pojemnika (bardzo dobrze sprawdzają się opakowania po ketchupie) i wyciskam spiralkę do średnio rozgrzanego oleju. Głębokość oleju powinna mieć 2-3 cm. Usmażone jalebi wkładam na chwilę do syropu imbirowego. Lody podaję z syropem, jalebi i listkami świeżej mięty.



Kruszonka z malinami

Składniki:


dla 2 osób


4 łyżki mąki krupczatki


4 łyżki popingu z amarantusa


3 łyżki cukru trzcinowego


szczypta soli


50 g masła


2 garstki malin


2 łyżki kwaśnej śmietany


masło do posmarowania foremek


sos:


garść malin


łyżeczka cukru trzcinowego



Przygotowanie:


Mąkę krupczatkę mieszam z amarantusem i cukrem trzcinowym. Na dno posmarowanej masłem foremki wrzucam garstkę malin, a następnie połowę mieszanki z mąki, amarantusa i cukru. Całość przykrywam od góry plasterkami masła i piekę w piekarniku w temp. 180 st. na termoobiegu. Po zapieczeniu wyrzucam zawartość foremki na talerz i ozdabiam łyżką kwaśnej śmietany. Podaję z sosem malinowym. Maliny duszę kilka minut z cukrem, a następnie przecieram przez sitko.



Placki z jagodami

Składniki:


1/2 szklanki mąki pszennej


1/4 szklanki mąki z ciecierzycy


1/4 łyżeczki sody


1/4 szklanki wody


1/4 szklanki cukru trzcinowego


łyżeczka octu


garść jagód


olej słonecznikowy do smażenia


cukier puder



Przygotowanie:


Mąkę pszenną i z ciecierzycy mieszam z sodą oraz cukrem. Następnie dodaję wodę i na końcu ocet. Mieszam trzepaczką na gładkie ciasto i dorzucam jagody. Smażę na oleju, na małym ogniu średniej wielkości placki aż przyrumienią się z dwóch stron. Gotowe placki posypuję cukrem pudrem.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
71
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0