Materiał promocyjny

Słodkie odtrutki na jesienne smutki

Słodkie odtrutki na jesienne smutki to kulinarne propozycje mistrza Andrzeja Polana.

Torcik czekoladowy z Coca-colą w środku

Składniki:

250 g mąki

2 łyżki proszku do pieczenia

300 g cukru

3 łyżeczki kakao

szczypta soli

cukier waniliowy

250 g masła

200 ml Coca-coli

50 ml mleka

2 jajka

12 g żelatyny

skórka z cytryny

125 ml mleka

4 żółtka

25 g cukru

250 ml śmietany

250 ml czekolady

10 g żelatyny

25 ml whisky

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy wszystko to, co suche, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. W drugiej zaś dokładnie mieszamy jaja, mleko, rozpuszczone masło i Coca-colę. Teraz łączymy suche z mokrym i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp. 180 stopni, około 40 minut. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości coca-coli i łączymy z pozostałą. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny. Wylewamy do okrągłej formy i wstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy na puch z cukrem. Mleko zagotowujemy i gorącym zalewamy utarte żółtka, wstawiamy na moment na palnik, ale już nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę i rozpuszczoną czekoladę. I jeszcze tylko whisky. Chłodzimy. Śmietanę ubijamy na puch, i dodajemy ją partiami do zimnej masy czekoladowo-jajecznej. Na upieczony rant czekoladowy wykładamy trochę musu czekoladowego, następnie kładziemy galaretkę z Coca-coli i resztę musu. Wstawiamy do lodówki.

Chrupiąca pralina, beza i pomarańczowe mascarpone

Składniki:

białek

45 g cukru

125 g cukru

80 g migdałów

40 g skórki pomarańczowej

50 g czekolady

100 g orzechów laskowych

80 g masła

50 g płatków Corn fleks

500 g mascarpone

6 żółtek

150 g cukru

2 pomarańcze

ziele angielskie

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej do uzyskania szklistej sztywnej piany. Migdały rozdrabniamy na mączkę. Skórkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Łączymy mączkę migdałową z cukrem i skórką pomarańczową. Dodajemy do ubitej piany i delikatnie mieszamy. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia zabieramy się za masę pralinową. Czekoladę rozpuszczamy z masłem, dodajemy uprażone na patelni, a następnie posiekane orzechy laskowe. I na koniec - płatki corn fleks. Masę pralinową wykładamy na upieczoną bezę. Pomarańcze kroimy w plastry i zagotowujemy z połową cukru i zielem angielskim. Ziarna ziela wydobędą z pomarańczy fajny smaczek, rewelacyjnie go zaostrzając. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy serek mascarpone i powstały syrop pomarańczowy. Powstały krem wykładamy na masę pralinową. Praktycznie tort gotowy, jeszcze mała dekoracja z pomarańczy i filiżanka kawy… do picia.

Placuszki makowe ze śliwkami w winie, ale na podwieczorek

Składniki:

5 jaj

100 g cukru

200 ml śmietany

200 g mąki

2 łyżki maku

cukier waniliowy

300 g śliwek

80 g cukru

200 ml czerwonego wina

świeży imbir

cynamon

goździki

anyż

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier kryształ i cukier waniliowy. Śmietanę, mak, żółtka mieszamy i dodajemy do tego pianę z białek. Na koniec dodajemy mąkę. Smażymy na maśle na złoty kolor. Gotujemy na wolnym ogniu wino z cukrem i przyprawami. Kiedy tylko powstanie nam syrop, wrzucamy śliwki i jeszcze kilka minut gotujemy.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości