Słodki poranek ze świątecznymi pierniczkami. Przepisy zwycięzcy MasterChefa

Pierniczki
Bartosz Krupa/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN zwycięzca 6. edycji MasterChefa, Mateusz Zielonka zdradził przepisy na świąteczne słodkości. Pokazał m.in., jak zrobić świąteczne pierniczki, nietypowe brownie oraz tartę w niestandardowym wydaniu.

Świąteczne powidłowe pierniczki

Składniki na świąteczne powidłowe pierniczki:

  • 200 ml kremówki
    • 100 g margaryny
      • szklanka cukru
        • przyprawa do piernika
          • 3 łyżki powideł śliwkowych
            • 3 łyżki miodu
              • łyżka kakao
                • łyżka cynamonu
                  • 2 jajka
                    • 4 szklanki mąki
                      • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

                        Jak przygotować świąteczne powidłowe pierniczki

                        Kremówkę, margarynę, cukier, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe, miód, kakao oraz cynamon zagotować na wolnym ogniu i odstawić do wystygnięcia. Do tak wystudzonej masy dodać jajka, mąkę oraz sodę oczyszczoną. Ciasto wyrobić. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Ciasto należy rozwałkować i wykroić formy. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Piec przez około 15 min. Ostudzone pierniczki dekorować z całą rodziną.

                        Brownie z malinami, solą morską, rozmarynem z musem cytrusowym

                        Składniki na brownie z malinami:

                        • 200 g margaryny
                          • 100 g czekolady gorzkiej
                            • 100 g czekolady lekko gorzkiej (lub gorzkiej)
                              • 3 jajka
                                • 250 g cukru
                                  • 140 g mąki
                                    • mała szczypta soli
                                      • ok. 200 g malin
                                        • sól morska gruboziarnista
                                          • rozmaryn gałązki
                                            • 200 ml śmietanki 36 proc.
                                              • 250 g mascarpone
                                                • 3 limonki
                                                  • miód

                                                    Jak przygotować brownie z malinami

                                                    Piekarnik nagrzać do 160 st. C. Przygotować małą foremkę, natłuścić ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka i na minimalnym ogniu roztopić. Dodać obydwie czekolady połamane na kosteczki (2 kosteczki zachować do starcia, na wierzch ciasta) i cały czas mieszając roztopić, odstawić z ognia. W oddzielnej misce rozmiksować lub wymieszać rózgą jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować lub wymieszać rózgą na gładką masę. Dodać mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wierzch posypać startą na drobnej tarce odłożoną czekoladą.

                                                    Ułożyć maliny delikatnie wciskając je w ciasto, posypać gruboziarnistą solą oraz igiełkami rozmarynu. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut, aż ciasto delikatnie urośnie.

                                                    Ubić bitą śmietanę i połączyć z mascarpone z miodem i zestawami z limonki. Kawałek ciasta udekorować cytrusowym musem i gałązką rozmarynu.

                                                    Tarta z kruchego ciasta przekładana nadzieniem z białego maku i gruszkami w karmelu z powidłami

                                                    Składniki na tartę z kruchego ciasta:

                                                    • 460 g mąki
                                                      • 275 g margaryny
                                                        • 4 żółtka
                                                          • 180 g cukru
                                                            • 5 g soli
                                                              • ekstrakt waniliowy
                                                                • kandyzowana pomarańcza

                                                                  Nadzienie:

                                                                  • 300 g białego maku
                                                                    • 50 g orzechów pekan
                                                                      • 50 g migdałów
                                                                        • 100 g masy marcepanowej
                                                                          • 100 ml miodu
                                                                            • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
                                                                              • 2 łyżki gęstej śmietany
                                                                                • 100 ml rumu
                                                                                  • 100 g rodzynek
                                                                                    • powidła śliwkowe
                                                                                      • 10 gruszek
                                                                                        • 100 g cukru brązowego
                                                                                          • śmietanka 30 proc.
                                                                                            • 100 g margaryny

                                                                                              Jak przygotować tartę z kruchego ciasta

                                                                                              Wszystkie składniki kruchego ciasta wymieszać z zimną margaryną, ugniatać, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Rodzynki namoczyć w rumie. Orzechy sparzyć gorącą wodą. Mak gotujemy przez 30 min następnie odstawiamy do wystygnięcia i mielimy z orzechami dwukrotnie.

                                                                                              Do maku dodać startą masę marcepanową, miód, śmietanę, odsączone z rumu rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, dokładnie wymieszać, odstawić na chwilę. Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć formę naczynia do pieczenia. Nakłuć widelcem i piec przez 10-15 min. w 180 st. C, do zarumienienia.

                                                                                              Wyjąć kruche ciasto, posmarować spód powidłami śliwkowymi, następnie wyłożyć masę makową.

                                                                                              Cukier rozpuścić ze śmietanką i margaryną. Gdy powstanie karmel, dodać kwaśne powidła śliwkowe i pokrojone w rogaliki gruszki. Szybko przesmażyć i wyłożyć gruszki na wierzch masy makowej. Z reszty kruchego ciasta zrobić kruszonkę na wierzch ciasta, posypać odrobiną pozostałych orzechów i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15-20 min.

                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                              >>> Zobacz także:

                                                                                              Słodkości od naszych widzów. Poznaj mini serniczki według przepisu Agnieszki Gapińskiej

                                                                                              Sezon na gruszki w pełni. Poznaj owocową tartę według przepisu naszego widza Jacka Kozaka

                                                                                              Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?

                                                                                              Autor: Iza Dorf

                                                                                              Źródło: Mateusz Zielonka

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości