Słodki poranek w Dzień Dobry TVN

W naszej kuchni rządził dziś Matteo Brunetti finalista VI sezonu programu MasterChef. Specjalnie dla naszych widzów przygotował swoje ulubione włoskie desery. Koniecznie wypróbujcie jego przepisy!

Bigne e Crema pasticcera

Krem:

500ml mleko

50gr mąki(satacciata) przez sitko

120gr cukieru

8 żółtek

1 laska wanilii

1 skórka z cytryny

sól

Ciasto:

120gr wody

75gr mąki(setacciata)

60gr masła

2 jajka

sól

Lukier:

100gr czekolady (70%)

20gr wody

20gr cukieru

25gr pistacji

Krem: Wlewamy mleko do garnka, dodajemy rozciętą laskę wanilii z ziarnami, skórkę z cytryny i 1 łyżkę cukru – podgrzewamy wszystko na średnim ogniu. Równocześnie mieszamy żółtka z cukrem i dodajemy mąkę przesianą przez sitko. Do jajek dodajemy 1/3 mleka i mieszamy. Następnie łączymy resztę składników i mieszamy. Wlewamy wszystko ponownie do garnka, mieszamy i podgrzewamy wszystko na średnim ogniu. Czekamy aż masa zacznie delikatnie wrzeć, momentalnie odstawiamy z palnika i wlewamy wszystko do bardzo zimnego pojemnika,dalej mieszamy by cała masa schłodziła się jak najprędzej. Odstawić do lodówki i przykryć folią.

Ciasto: wlewamy do garnka odrobinę wody, zagotować, dodać mąkę i wymieszać. Gry ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka odstawiamy z ognia, dodajemy jajka i szczyptę soli. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy odpowiednie kleksy bezpośrednio na blachę. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Lukier: rozpuszczamy wszystkie składniki w kapieli wodnej

CANNOLI SICILIANI

Składniki:

mąka 250g

cukier puder 30g

olej do smażenia 50g

kakao 5g

sól 10g

cynamon 10g

kawa rozpuszczalna 10g

1 jajko

ocet winny biały 30ml

likier Marsala( lub Amaretto) 30ml

Ricotta 750g

cukier 300g

krople z czekolady 75g

pistacje (nie solone) 50 g

wiśnie kandyzowane(20) lub/i pomarańcze

cukier puder do dekoracji

1 jajko do malowania

olej do smażenia 1 litr

Przygotowanie: Ricottę odsączyć na sitku, a potem przetrzeć przez nie. Mąkę, sól, cynamon, kawę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Dodać olej, jajko i ocet z marsali. Ocet dodawać stopniowo, w małych ilościach. Ciasto wyrabiać aż będzie gładkie i elastyczne. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Ricottę wymieszać z cukrem i czekoladą. Ciasto rozwałkować i wykroić za pomocą ringów kółka. Formy do cannoli nasmarować olejem i nałożyć na nie kółka z ciasta. Smażyć aż będą złote. Usmażone cannoli delikatnie zdjąć z formy i za pomocą rękawa wypełnić ricottą. Udekorować cukrem pudrem i wiśniami.

Truffle Tiramisu

Składniki:

Mascarpone 300g

Biszkopty Savoiardi(te do Tiramisu) 200 g

Kawa 80g

Cukier puder 60g

kakao gorzkie : wg uznania

świeża mięta

pistacje (nie solone) 10g

migdały bez skórki 10g

świeży tymianek

Przygotowanie:

Blendujemy biszkopty. Mascarpone mieszamy z kawą (musi być zimna), dodajemy cukier puder i na sam koniec zblendowane biszkopty. Jeśli masa będzie za rzadka dodajemy więcej biszkoptów.

Z masy zrobimy kulki i obtaczamy je w kakao, dodajemy też pistacje lub migdały(do smaku). Na koniec dekorujemy miętą i tymiankiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości