Materiał promocyjny

Słodki pijak!

Pijak to ciasto, którego ważnym składnikiem jest biszkopt. Musi być miękki i pulchny. W kuchni dzień Dobry TVN Beata Kartowicz postawiła na wiosnę-grillowane warzywa, koktajl krewetkowy i zupa koperkowa. Smacznego!

Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek / East News

Zupa koperkowa z wędzonym łososiem

Składniki na 4 porcje:

2 duże pęczki koperku

2 litry bulionu warzywnego

100g. kwaśnej śmietany

1 łyżka masła

3 jajka ( rozkłócone )

Sól i pieprz

Limonka

125g. wędzonego łososia pokrojonego w plasterki

Sposób przygotowania:

Myjemy koperek. Łodyżki siekamy w pół centymetrowe kawałki. W dużym garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone łodyżki koperku i dusimy przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztkę posiekanego koperku, zalać bulionem i gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia, lekko wystudzić, stopniowo dodając wymieszaną z zupą śmietaną. Tą samą czynność powtórzyć z jajkami. Dodać do zupy ( uprzednio posiekanego ) wędzonego łososia. Udekorować świeżym koperkiem i sokiem z limonki.

Sałata z młodego szpinaku i truskawkowych pomidorów z dresingiem winno-octowym ( w asyście tostów z włoską mozzarellą )

Składniki na 4 porcję:

450g świeżego, młodego szpinaku.

200g pomidorów truskawkowych

50ml octu winnego

50ml wody

25g cukru

50ml oliwy z oliwek

4 kromki chleba tostowego (najlepiej maślanego)

1 opakowanie mozzarelli

Świeże zioła wedle uznania

Sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Szpinak, myjemy, suszymy i rozkładamy w półmisku. Pomidory kroimy w połówki i mieszamy ze szpinakiem ( można też dodać czerwonej cebuli dla smaku )

Przygotowanie dresingu:

Ocet winny mieszamy z taką samą ilością wody dodajemy cukier i odrobiny oliwy z oliwek. Skrapiamy nim sałatę.

Przygotowanie tostów:

Tosty wkładamy do piekarnika aż lekko zarumienią się. Wyciągamy tosty z piekarnika nacieramy czosnkiem i obkładamy mozzarellą i posiekanymi ziołami ( wedle uznania ) Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do piekarnika do czasu aż mozzarellą zarumieni się. Po wyciągnięciu tostów z piekarnika kroimy w trójkąty i układamy dookoła sałatki.

Koktajl krewetkowy z sosem różanym

Składniki na 4 porcję:

250g krewetek tygrysich (rozmiar: 16/20)

4 łyżki majonezu

4 łyżki keczupu

Tabasco do smaku

1 limonka

150g rukoli

150g sałaty lodowej

Sól i pieprz do smaku

Kapary do smaku

Świeże zioła

Sposób przygotowania:

Myjemy sałatę lodową , drzemy na małe kawałki i mieszamy z rukolą. Krewetki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie i odkładamy do wystygnięcia.

Przygotowanie sosu:

Mieszamy, keczup, majonez, tabasco, sól i pieprz ( dla podkreślenia smaku możemy dodać odrobinę koniaku lub whiskey ) Dodajemy troszeczkę soku z limonki i znowu mieszamy.

Sposób podania:

Sałatę rozkładamy do czterech kieliszków, typu martini. Kładziemy po małej łyżeczce sosu różanego, na tym układamy krewetki i ponownie kładziemy sos różany i kapary do dekoracji. Dekorujemy kawałkiem limonki i świeżymi ziołami.

Kurczak Parmigianino z grillowanymi warzywami i sałatą z rukoli i awokado.

Składniki na 1 porcję:

1 filet z kurczaka

150 g świeżego parmezanu

150 g rukoli

Ćwiartka awokado

2 plastry bakłażana

2 plastry cukinii

2 plastry czerwonej papryki

2 plastry czerwonej cebuli

60 ml oliwa z oliwek

25 ml octu balsamicznego

50 g pomidorków koktajlowych

Sól, pieprz i czosnek do smaku

Połowa limonki

Sposób przygotowania:

Bakłażan, cukinie, paprykę i cukinie grillujemy na patelni doprawiając je czosnkiem, solą i pieprzem. Posypujemy warzywa parmezanem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni)na około 5 minut. Kurczaka rozbijamy pod folią spożywczą, na grubość około 5 mm. Tak rozbitą pierś, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i smarujemy z obu stron oliwą z oliwek. Pierś z kurczaka delikatnie wkładamy po między dwie warstwy pergaminu i tak smażymy na uprzednio rozgrzanej patelni grillowej (kurczaka smażymy w pergaminie aby zachować mięso w jednym kawałku )

Tak przygotowaną pierś kładziemy na talerzu a na niej układamy grillowane warzywa. Rukolę mieszamy z pomidorkami koktajlowymi, octem balsamicznym, oliwą z oliwek. Sałatę układamy na grillowanych warzywach. Danie możemy udekorować resztką parmezanu i sokiem z limonki

Ciasto pijak

Składniki:

biszkopt:

3 jaja

6 łyżek cukru

2 łyżki mąki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

ciasto makowo-kokosowe:

6 białek

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki suchego maku

1/2 szklanki wiórków kokosowych

masa:

1/2 L mleka

3 żółtka

budyń waniliowy lub śmietankowy

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki cukru pudru

kostka masła lub margaryny

szklanka wódki

ok. 2 paczki biszkoptów

dżem z czarnej porzeczki

polewa z gorzkiej czekolady

zielona pistacja

Biszkopt: ubić białka na sztywną pianę z cukrem. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Do ubitych jajek dodać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.

Wlać do tortownicy ( 28 cm ) , piec w 170 stopniach przez ok. 25 minut.

Ciasto:

Białka ubić na sztywno pianę z cukrem , dodać mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Piec w przez ok. 25 minut.

Masa:

Do połowy mleka wsypać budyń, mąki i żółtka. Wymieszać (najlepiej mikserem). Resztę mleka zagotować. Wlać rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotować razem stale mieszając. Miękkie masło utrzeć z cukrem . Dodawać po łyżce wystudzoną masę. Biszkopt posmarować dżemem, położyć ciasto makowo-kokosowe i krem budyniowy. Na masie ułożyć biszkopty nasączone w wódce. Całość polać polewą , udekorować pistacją.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości