Niedzielny poranek osłodził nam mistrz cukiernictwa - Paweł Małecki. W kuchni Dzień Dobry TVN, ku uciesze całej ekipy, przygotował: mus malinowo-czekoladowy, tartę cytrynową i gruszki karmelizowane pod owsiana kruszonką! Pycha!Tarta cytrynowa
Składniki:Ciasto kruche:110 g masła220 g mąki pszennej tortowej60 g cukru pudru2 żółtkaotarta skorka z cytryny
Krem cytrynowy:3 jajka50 ml białego wina wytrawnego100 ml śmietanki UHT 30%40 g cukru pudrusok z 1 cytrynyotarta skorka z cytryny30 g miękkiego masła
Beza:2 białka50 ml białego wina wytrawnego100 g cukru
Przygotowanie:
CIASTO KRUCHE
Masło kroimy na mniejsze części. Mąkę przesiewamy na blat lub do miski. W mące robimy zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier puder oraz otartą skórkę z cytryny. Dużym nożem lub łopatką łączymy składniki, siekając je, następnie delikatnie zagniatamy ciasto (ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, ponieważ po wypieczeniu się skurczy). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki minimum na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wykładamy nim formę lub mniejsze foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg) przez 15 minut lub w temperaturze 180-190°C (bez termoobiegu) przez 15‑20 minut. Studzimy.
KREM CYTRYNOWY
Do garnka wlewamy jajka, wino, śmietankę i wsypujemy cukier puder. Gotujemy na średnim ogniu, ciągle ubijając rózgą cukierniczą (nie doprowadzamy do zagotowania, by uniknąć ścinania się białek). Gdy masa zacznie tężeć, wlewamy sok z cytryny i jeszcze przez chwilę trzymamy garnek na kuchence. Gdy masa będzie gęsta, dodajemy miękkie masło, otartą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na upieczone wcześniej kruche ciasto, następnie ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C (termoobieg) na 12-20 minut lub do 165°C (bez termoobiegu) na 15‑22 minuty, w zależności od wielkości tarty.
BEZA
Białka ubijamy mikserem na średnich obrotach. Wino z cukrem gotujemy mniej więcej przez 3 minuty od zagotowania. Ubite białka zalewamy gorącym winem z cukrem i ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach. Ubitą pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na tartę niewielkie stożki lub rozetki. Następnie opalamy je palnikiem lub wstawiamy do piekarnika (z włączoną górną grzałką) rozgrzanego do 210°C mniej więcej na 2-3 minuty, aby beza ładnie się zarumieniła.
Mus malinowo-czekoladowySkładniki: Mus malinowy:100 g świeżych lub mrożonych malin15 g cukru pudru3 g żelatyny + 20 ml wody
Mus czekoladowy:200 ml śmietanki UHT 30%2 żółtka50 g czekolady mlecznej50 g czekolady deserowej
Dekoracja:kakaoświeże malinypaluszki czekoladowe
Przygotowanie:
MUS MALINOWYŻelatynę moczymy w zimnej wodzie. Maliny mieszamy z cukrem pudrem i miksujemy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy – można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w rondelku: należy wolno podgrzewać, cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z malinami. Tak przygotowany mus malinowy wlewamy na dno pucharków.
MUS CZEKOLADOWY
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. W osobnej misce ubijamy żółtka. Czekoladę mleczną łączymy z deserową, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Potem śmietankę łączymy z ubitymi żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym musem zalewamy maliny w pucharkach. Pucharki z deserem wkładamy do lodówki mniej więcej na 30 minut. Przed podaniem deser delikatnie posypujemy kakao i dekorujemy świeżymi malinami oraz paluszkami czekoladowymi.
Gruszki karmelizowane pod kruszonką
Składniki:Karmelizowane gruszki:1 kg twardych gruszek pokrojonych w cząstkisok z cytryny100 g cukru100 ml białego wina wytrawnego100 g suszonych żurawin
Owsiana kruszonka:250 g mąki pszennej typu 650150 g masła150 g cukru50 g płatków owsianychopakowanie cukru wanilinowego
Dekoracja:
suszone żurawiny
Dodatki:bita śmietanalody waniliowe
Przygotowanie:
KARMELIZOWANE GRUSZKI
Gruszki kroimy w cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Na suchej patelni lub w dużym rondlu karmelizujemy cukier na mocno złoty kolor. Następnie do naczynia z karmelizowanym cukrem wlewamy białe wino (bardzo ostrożnie, aby uniknąć oparzenia się), które doprowadzamy do konsystencji sosu, dodajemy cząstki gruszek skropionych sokiem z cytryny. Gruszki karmelizujemy około 3-5 minut, co chwila mieszając. Następnie gruszki przekładamy do naczynia żaroodpornego, np. od tarty. Gruszki rozkładamy równomiernie, wypełniając całe dno naczynia. Do sosu, który pozostał nam po karmelizowaniu gruszek, dodajemy suszone żurawiny, gotujemy aż do całkowitego zredukowania sosu. Gruszki posypujemy żurawinami.
OWSIANA KRUSZONKA
Do miski wkładamy część mąki, masło, cukier oraz płatki owsiane i cukier wanilinowy. Ze wszystkich składników zagniatamy kruszonkę, którą następnie równomiernie rozsypujemy na przestudzonych gruszkach i żurawinach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C (termoobieg) lub 195-205°C (bez termoobiegu) na 30-35 minut. Upieczone ciasto możemy udekorować cząstkami gruszek oraz suszonymi żurawinami. Podajemy na ciepło.
DODATKI
Można serwować z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"