Niedzielny poranek osłodził nam mistrz cukiernictwa - Paweł Małecki. W kuchni Dzień Dobry TVN, ku uciesze całej ekipy, przygotował: mus malinowo-czekoladowy, tartę cytrynową i gruszki karmelizowane pod owsiana kruszonką! Pycha!

Tarta cytrynowa

Składniki:
Ciasto kruche:
110 g masła
220 g mąki pszennej tortowej
60 g cukru pudru
2 żółtka
otarta skorka z cytryny

Krem cytrynowy:
3 jajka
50 ml białego wina wytrawnego
100 ml śmietanki UHT 30%
40 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
otarta skorka z cytryny
30 g miękkiego masła

Beza:
2 białka
50 ml białego wina wytrawnego
100 g cukru

Przygotowanie:

CIASTO KRUCHE
Masło kroimy na mniejsze części. Mąkę przesiewamy na blat lub do miski. W mące robimy zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier puder oraz otartą skórkę z cytryny. Dużym nożem lub łopatką łączymy składniki, siekając je, następnie delikatnie zagniatamy ciasto (ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, ponieważ po wypieczeniu się skurczy). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki minimum na 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wykładamy nim formę lub mniejsze foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C (termoobieg) przez 15 minut lub w temperaturze 180-190°C (bez termoobiegu) przez 15‑20 minut. Studzimy.

KREM CYTRYNOWY
Do garnka wlewamy jajka, wino, śmietankę i wsypujemy cukier puder. Gotujemy na średnim ogniu, ciągle ubijając rózgą cukierniczą (nie doprowadzamy do zagotowania, by uniknąć ścinania się białek). Gdy masa zacznie tężeć, wlewamy sok z cytryny i jeszcze przez chwilę trzymamy garnek na kuchence. Gdy masa będzie gęsta, dodajemy miękkie masło, otartą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na upieczone wcześniej kruche ciasto, następnie ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150°C (termoobieg) na 12-20 minut lub do 165°C (bez termoobiegu) na 15‑22 minuty, w zależności od wielkości tarty.

BEZA
Białka ubijamy mikserem na średnich obrotach. Wino z cukrem gotujemy mniej więcej przez 3 minuty od zagotowania. Ubite białka zalewamy gorącym winem z cukrem i ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach. Ubitą pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na tartę niewielkie stożki lub rozetki. Następnie opalamy je palnikiem lub wstawiamy do piekarnika (z włączoną górną grzałką) rozgrzanego do 210°C mniej więcej na 2-3 minuty, aby beza ładnie się zarumieniła.

Mus malinowo-czekoladowy

Składniki: 
Mus malinowy:
100 g świeżych lub mrożonych malin
15 g cukru pudru
3 g żelatyny + 20 ml wody

Mus czekoladowy:
200 ml śmietanki UHT 30%
2 żółtka
50 g czekolady mlecznej
50 g czekolady deserowej

Dekoracja:
kakao
świeże maliny
paluszki czekoladowe

Przygotowanie:
MUS MALINOWY
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Maliny mieszamy z cukrem pudrem i miksujemy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy – można to zrobić w kuchence mikrofalowej lub w rondelku: należy wolno podgrzewać, cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z malinami. Tak przygotowany mus malinowy wlewamy na dno pucharków.

MUS CZEKOLADOWY
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. W osobnej misce ubijamy żółtka. Czekoladę mleczną łączymy z deserową, a następnie rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Potem śmietankę łączymy z ubitymi żółtkami oraz lekko ostudzoną, rozpuszczoną czekoladą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym musem zalewamy maliny w pucharkach. Pucharki z deserem wkładamy do lodówki mniej więcej na 30 minut. Przed podaniem deser delikatnie posypujemy kakao i dekorujemy świeżymi malinami oraz paluszkami czekoladowymi.

Gruszki karmelizowane pod kruszonką

Składniki:
Karmelizowane gruszki:
1 kg twardych gruszek pokrojonych w cząstki
sok z cytryny
100 g cukru
100 ml białego wina wytrawnego
100 g suszonych żurawin

Owsiana kruszonka:
250 g mąki pszennej typu 650
150 g masła
150 g cukru
50 g płatków owsianych
opakowanie cukru wanilinowego

Dekoracja:
suszone żurawiny

Dodatki:
bita śmietana
lody waniliowe

Przygotowanie:
KARMELIZOWANE GRUSZKI
Gruszki kroimy w cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Na suchej patelni lub w dużym rondlu karmelizujemy cukier na mocno złoty kolor. Następnie do naczynia z karmelizowanym cukrem wlewamy białe wino (bardzo ostrożnie, aby uniknąć oparzenia się), które doprowadzamy do konsystencji sosu, dodajemy cząstki gruszek skropionych sokiem z cytryny. Gruszki karmelizujemy około 3-5 minut, co chwila mieszając. Następnie gruszki przekładamy do naczynia żaroodpornego, np. od tarty. Gruszki rozkładamy równomiernie, wypełniając całe dno naczynia. Do sosu, który pozostał nam po karmelizowaniu gruszek, dodajemy suszone żurawiny, gotujemy aż do całkowitego zredukowania sosu. Gruszki posypujemy żurawinami.

OWSIANA KRUSZONKA
Do miski wkładamy część mąki, masło, cukier oraz płatki owsiane i cukier wanilinowy. Ze wszystkich składników zagniatamy kruszonkę, którą następnie równomiernie rozsypujemy na przestudzonych gruszkach i żurawinach. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C (termoobieg) lub 195-205°C (bez termoobiegu) na 30-35 minut. Upieczone ciasto możemy udekorować cząstkami gruszek oraz suszonymi żurawinami. Podajemy na ciepło.

DODATKI
Można serwować z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

Co sądzisz o tym artykule?
60
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0