Przepisy kulinarne

Słodka rozpusta. Truskawki, rabarbar i beza

Bezy z truskawkami
Słodka rozpusta. Truskawki, rabarbar i beza
Bezy z truskawkami

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował słodkie desery na długi weekend. Na naszym stole nie mogło zabraknąć truskawek ani rabarbaru. Andrzej wyczarował z nich prawdziwe cuda :) Co powiecie na truskawki zapiekane w koglu moglu, brzoskwinie z bezą na ciepło, szachownicę z rabarbaru i ciasta francuskiego, czy chrupiące ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem? Pychota!

 

 

 

Truskawki zapiekane w koglu moglu

Składniki:
1 kg truskawek
8 żółtek
200 g cukru trzcinowego
2 cukry wanilinowe
Szczypta soli
Mięta

Przygotowanie:
Truskawki myjemy i przekrawamy na połówki. Żółtka ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puch. Naczynie żaroodporne wykładamy pergaminem, wysypujemy truskawki i zalewamy puszystym koglem moglem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na około 10-12 minut do momentu, aż wierzch delikatnie zacznie się podrumieniać. Posypujemy cukrem pudrem i świeżą miętą.

Brzoskwinie z bezą na ciepło

Składniki:
10 brzoskwiń świeżych, dojrzałych lub z puszki
20 małych okrągłych ciasteczek biszkoptowych, migdałowych
100 ml likieru migdałowego
5 białek
150 g drobnego cukru

Przygotowanie:
Brzoskwinie przekrawamy na połówki, wydrążamy pestki najlepiej za pomocą łyżeczki. Miejsca w brzoskwini wypełniamy ciasteczkiem nasączonym likierem. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Bezę wyciskamy na połówki owoców i wstawiamy do zapieczenia w temp. 160 stopni na około 15 minut.

Szachownica z rabarbaru i ciasta francuskiego

Składniki:
10 lasek rabarbaru
4 opakowania ciasta francuskiego
2 jajka
4 łyżki mleka
2 cukru wanilinowego
200 g cukier kryształ

Przygotowanie:
Rabarbar kroimy na szerokość ciasta i takie paski układamy w pojemniku, zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym. Ciasto francuskie kroimy w paski szerokości pasków rabarbaru. Pasek rabarbaru układamy na pokrojonym cieście i przekładamy, kolejny pasek rabarbaru i kolejna przekładanka. Powstaje nam coś w rodzaju szachownicy. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy do pieczenia w temp. 200 stopni, na około 25 minut.

Chrupiące ciasto drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Składniki:
200 g mąki
4 jajka
100 ml mleka
30 g drożdży
1 łyżka cukru
Szczypta soli
1 kg truskawek
4 laski rabarbaru
Łyżka mąki ziemniaczanej
Sok z cytryny
500 g lodów waniliowych

Przygotowanie:
Z mąki, jajek, drożdży, mleka, cukru przygotowujemy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia i za pomocą worka cukierniczego szprycujemy na rozgrzany olej. Upieczone na złoty kolor ciasto wykładamy na ręcznik papierowy, posypujemy cukrem pudrem. Owoce przesmażamy na patelni z odrobiną wody pod koniec kiedy rabarbar będzie prawie miękki dodajemy mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z sokiem. Na gorących owocach podajemy gniazdka z ciasta drożdżowego, wszystko posypujemy cukrem pudrem i podajemy z gałką lodów waniliowych.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
0
0
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0