Przepisy kulinarne

Słodka rozpusta. Czekolada, migdały i bakalie

Panie Kartowicz na słodko! Beata Kartowicz razem z córką Anną namawiały na rozpustę! Ciasto migdałowo – pomarańczowe, marchewkowe z bakaliami i twarożkiem śmietankowym, czekoladowe oraz kokosowe. Smacznego!

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Ciasto migdałowo – pomarańczowe
Składniki:
2 pomarańcze (ok. 300 g)
5 jajek
Szczypta soli
200 g cukru
250 g mielonych migdałów
2 łyżki płatków migdałowych
Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Obrać i grubo posiekać pomarańcze usuwając pestki. Włożyć posiekany miąższ do garnka, dodać jedną łyżkę wody i dusić pod przykryciem 20 minut na słabym ogniu. Odstawić garnek                       do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 180° C, włożyć tortownicę z papierem do pieczenia. Rozdrobnić całą zawartość garnka w mikserze. Oddzielić żółtka od białek. Zmieszać białka z solą i ubić na sztywną pianę. Dodać 100 g cukru i mocno ubijać jeszcze przez minutę. Ubić żółtka z resztą cukru na jasny, puszysty krem. Dodać mus pomarańczowy, mielone migdały  i pianę z białek, wymieszać.
Przełożyć ciasto do formy i wygładzić powierzchnię. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 50-55 minut w temperaturze 160° C (jeżeli ciasto będzie szybko ciemniało, przykryć je folią aluminiową   po 30 minutach). Studzić ciasto w formie. Chłodne wyjąć i ostrożnie usunąć papier do pieczenia. Posypać cukrem pudrem lub wyciąć okrągłe ciastka i udekorować kremem czekoladowym lub każdym innym. Można posypać orzechami pistacjowymi lub bakaliami.

Ciasto marchewkowe z bakaliami
i twarożkiem śmietankowym
CIASTO:
500 g marchewki
250 g orzechów pekan lub włoskich
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
200 g rodzynek
300 g cukru brązowego
4 jajka
¾ l oleju roślinnego

KREM
200 g twarożku śmietankowego
120 g cukru pudru
80 g masła
1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:
Składniki na krem ubić na pianę i posmarować nią ciasto. Obrać, utrzeć marchew na tarce o grubych oczkach. Orzechy drobno posiekać, wymieszać z mąką, sodą, cynamonem, rodzynkami i cukrem. Jajka ubić na białą masę, dodać olej i resztę składników. Przełożyć ciasto do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 160° C. Piec przez 40-50 minut.

Ciasto czekoladowe bardziej być nie może
CIASTO :
300 g masła
300 g czekolady gorzkiej
150 g maki
5 jajek
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM
0,5 l śmietany 30%
400 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną. Odstawiamy do wystygnięcia (na 3-4 godziny). Po przestudzeniu ubijamy na krem.

POLEWA CZEKOLADOWA
300 g tabliczki czekolady
1 szklanka śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:
Masło i czekoladę roztapiamy. Jajka z cukrem ubijamy na białą masę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przestudzoną czekoladę z masłem dodajemy do (ubitych) jajek i na małych obrotach ubijamy. Dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 140° C.   Do wysmarowanej tortownicy i oprószonej bulką tartą wlewamy ciasto. Pieczemy 20 minut w 140° C następnie zwiększamy temperaturę do 160° C i pieczemy przez następne 30 minut. Ciasto   po przestudzeniu przekrawamy na trzy równe części i po przygotowaniu kremu wszystkie równo smarujemy. Roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę i dodajemy śmietanę kremówkę. Mieszamy i polewamy ciasto od góry i po bokach.

Ciastka kokosowe
Składniki:
550 g maki pszennej
150 g wiórków kokosowych
250 g masła lub margaryny
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię spożywczą i na 2 godziny włożyć         do lodówki. Po schłodzeniu wykładać zimne ciasto do maszynki (do mielenia mięsa ze specjalną wkładką do ciastek). Wykręcać ciastka i układać na blaszce. Piec w temperaturze 160° C na złoty kolor. Możemy udekorować roztopioną czekoladą.

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
74
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0