Jak przygotować tort idealny? Poznaj sekrety słodkiej kuchni Bartka Boratyna

Przygotowujesz rodzinne przyjęcie i potrzebujesz przepisu na tort na biszkopcie? Jesteś w idealnym miejscu. Bartek Boratyn zdradza swoje przepisy na tort czekoladowy, z białą czekoladą i owocami leśnymi oraz na bananowy ze słonym karmelem.

Tort czekoladowy z malinami

Składniki na biszkopt

  • 6 jajek
    • 160 g cukru
      • 180 g mąki pszennej
        • 15 g kakao

          Składniki na krem czekoladowy z mascarpone

          • 250 g serka mascarpone
            • 250 ml śmietanki 30%
              • tabliczka ciemnej czekolady min. 70%

                Dodatki do tortu

                • maliny, czekoladki

                  Tynk cukierniczy

                  200 g miękkiego masła

                  200 g mleka skondensowanego

                  Przygotowanie tortu czekoladowego z malinami

                  Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (góra i dół). Jajka ubij z cukrem na sztywną masę. Dodaj przesianą mąkę pszenną i kakao. Delikatnie wymieszaj i przelej do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Wypiekaj ok 40-50 min (do suchego patyczka).

                  Do miski daj serek mascarpone oraz śmietankę. Ubij na sztywny krem. Dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Gotowy biszkopt przekładaj kremem oraz malinami. W misce ubij masło z mlekiem skondensowanym na sztywny krem. Obłóż nim tort. Boki i wierzch udekoruj czekoladkami.

                  Tort z białą czekoladą i owocami leśnymi

                  Składniki na biszkopt malinowo-waniliowy (upiec x2 na jeden tort)

                  • 240 g masła
                    • 270 g cukru
                      • 4 jajka
                        • 240 g mąki pszennej
                          • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
                            • 30 ml mleka
                              • 100 g malin
                                • łyżeczka proszku do pieczenia

                                  Krem do toru

                                  • 250 ml śmietanki 30%
                                    • 250 g serka mascarpone
                                      • tabliczka białej czekolady

                                        Dodatki do tortu

                                        • owoce leśne
                                          • konfitura z czarnej porzeczki

                                            Wykończenie tortu

                                            • 200 g miękkiego masła
                                              • 200 ml mleka skondensowanego
                                                • rozpuszczona biała polewa
                                                  • świeże owoce (maliny, truskawki, jeżyny, borówki) i kwiaty bratki

                                                    Przygotowanie tortu z białą czekoladą

                                                    Rozgrzej piekarnik do 130 stopni C (termoobieg) lub 150 stopni (góra dół). Ubij masło z cukrem. Do miski wsyp mąkę i proszek – wymieszaj. Do ubitego masła z cukrem dodaj wanilię oraz stopniowo jajka. Dodaj mąkę i mleko w 3 częściach. Na samym końcu wsyp maliny. Wymieszaj ręcznie i przełóż do foremki. Wypiekaj 1 godz. 20 min.

                                                    Do miski daj serek mascarpone oraz śmietankę. Ubij na sztywny krem. Dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.

                                                    Biszkopt przekładaj kremem, konfiturą oraz owocami leśnymi.

                                                    W misce ubij masło z mlekiem skondensowanym na sztywny krem i obłóż nim tort. Białą polewę rozpuść i wylej na papier do pieczenia. Wyrównaj i poczekaj, aż zastygnie, a następnie połam nieregularnie i obkładaj tort. Na wierzchu ułóż świeże owoce.

                                                    Tort bananowy z solonym karmelem

                                                    Składniki na biszkopt mocno czekoladowy (upiec x2 na jeden tort)

                                                    • 240 g masła
                                                      • 270 g cukru
                                                        • 4 jajka
                                                          • 180 g mąki pszennej
                                                            • 60 g kakao
                                                              • 30 ml mleka
                                                                • pokrojony banan
                                                                  • łyżeczka proszku do pieczenia

                                                                    Krem śmietankowy

                                                                    • 250 g serka mascarpone
                                                                      • 250 ml śmietanki 30%
                                                                        • tabliczka ciemnej czekolady

                                                                          Dodatki do tortu

                                                                          solony karmel

                                                                          Wykończenie tortu

                                                                          • 500 ml mleka skondensowanego
                                                                            • 500 g miękkiego masła
                                                                              • naturalne barwniki spożywcze
                                                                                • świeże truskawki

                                                                                  Przygotowanie tortu bananowego z solonym karmelem

                                                                                  Rozgrzej piekarnik do 130 stopni C (termoobieg) lub 150 stopni (góra dół). Ubij masło z cukrem. Do miski wsyp mąkę, kakao i proszek – wymieszaj. Do ubitego masła z cukrem dodaj stopniowo jajka, mąkę i kakao w 3 częściach, a następnie mleko - także w porcjach. Na końcu dodaj pokrojonego banana. Wymieszaj ręcznie i przełóż do foremki. Wypiekaj 1 godz. 20 min.

                                                                                  Do miski daj serek mascarpone oraz śmietankę. Ubij na sztywny krem. Dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.

                                                                                  Na patelni rozpuść cukier (około pół szklanki). Gdy powstanie brązowy karmel wlej okolo 100 ml śmietanki 30%. Mieszaj do powstania gładkiego sosu. Dopraw solą morską. Biszkopt przekładamy kremem i przestudzonym solonym karmelem.

                                                                                  W misce ubij masło z mlekiem skondensowanym na sztywny krem. Podziel na 3-4 części i do każdej dodaj inny naturalny barwnik spożywczy. Kremy przekładamy do rękawów cukierniczych i udekoruj tort. Na wierzchu ułóż świeże owoce.

                                                                                  Zobacz też:

                                                                                  Idealna szarlotka z bezą i kremem pistacjowym. Matteo Brunetti i jego słodkie przepisy

                                                                                  Kuchnia prosto z naszego ogródka. W roli głównej winogrona prosto z krzaczka

                                                                                  Antonówka w roli głównej. Przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                                  Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                  Autor: Jola Marat

                                                                                  Źródło: Bartek Boratyn

                                                                                  podziel się:

                                                                                  Pozostałe wiadomości