Materiał promocyjny

Słodka kuchnia

Na słodkości w kuchni Dzień Dobry TVN zapraszają Was Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Tort makowy

Skladniki - ciasto:

2 ½ szklanki mąki pszennej tortowej

½ szklanki mielonych migdałów

250 g cukru drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego

½ szklanki oleju

2 łyżeczki sody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 szklanki wody

4 łyżki octu

nadzienie:

200 g mielonego maku

200 ml mleka

1/3 szklanki płynnego miodu

30 g masła

¼ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy

½ szklanki rodzynek

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

½ laski wanilii

2 łyżki rumu

mały słoik dżemu morelowego

polewa:

tabliczka gorzkiej czekolady

½ szklanki śmietanki 30%

cukier perlisty Cukru Królewskiego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą trzepaczką. Pieczemy bardzo cienkie blaty ciasta w tortownicy, w temp 200 stopni bez termoobiegu na złocisty kolor. Powinno nam wyjść 5-6 cienkich blatów ciasta.( najlepiej przygotować je wcześniej i piec w 2-3 tortownicach). Każdą część tortu smarujemy odrobiną dżemu morelowego i przekładamy masą makową. Masa makowa: Mleko, miód, masło, rodzynki podgrzewamy do zagotowania i dodajemy mak. Gotujemy do napęcznienia, pod koniec dodajemy skórkę z cytryny, skórkę z pomarańczy, ziarenka z laski wanilii i rum. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w suchej misce ustawionej na garnku z gotująca się wodą. Dokładnie mieszamy, polewamy wierzch ciasta i posypujemy cukrem perlistym.

Babka drożdżowa z żurawiną i lukrem z passiflory

Składniki:

500 g mąki

85 g cukru drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego

szczypta soli

100 g masła

20 g świeżych drożdży

135 ml letniego mleka

4 łyżki śmietany

100 g suszonej żurawiny

forma do pieczenia

lukier:

½ szklanki cukru pudru

3-4 owoce passiflory

Przygotowanie:

W blenderze przez minutę miksujemy mąkę, cukier i sól. Dodajemy masło, drożdże i miksujemy aż wszystko się połączy. Dodajemy mleko, śmietanę i żurawinę. Ciasto przenosimy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy. Ciasto powinno być miękkie, więc jeśli jest za twarde dodajemy trochę mleka. Wkładamy do dużej miski, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 3-4 godziny lub na całą noc do lodówki. Po wyrośnięciu wyjmujemy z miski i zagniatamy jeszcze raz. Przekładamy do formy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę ( ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość). Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 190 stopni bez termoobiegu około 30-40minut na złocisto-brązowy kolor. Polewamy lukrem zrobionym z owoców passiflory i cukru pudru. Lukier: cukier puder mieszamy z wydrążonym miąższem z owoców ( razem z małymi, czarnymi pestkami).

Korzenne tiramisu

Składniki - ciasto:

350 g mąki pszennej

220 g cukru drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego

1 opakowanie przyprawy do piernika

5 łyżek oleju

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 szklanka wody

2 łyżki octu

krem:

180 g śmietanki 36%

200 g serka homogenizowanego naturalnego

½ laski wanilii

150 g cukru drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego

filiżanka espresso

tabliczka gorzkiej czekolady

1 łyżeczka przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta mieszamy trzepaczką. Pieczemy cienką warstwę w prostokątnej formie w temp. 200 stopni bez termoobiegu około 30-40 minut. Po ostygnięciu kroimy na prostokątne kawałki o szerokości 1-2 cm. Śmietankę kremówkę ubijamy na gęstą bitą śmietanę i łączymy z serkiem homogenizowanym, ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii i cukrem trzcinowym. Kawałki ciasta piernikowego skrapiamy espresso i układamy jeden przy drugim w płaskiej, najlepiej kwadratowej formie. Na ciasto rozkładamy część kremu. Całą czynność powtarzamy, aż zużyjemy krem i kawałki ciasta. Ostatnia warstwa powinna być z kremu, który posypujemy startą na tarce czekoladą pomieszaną z przyprawą piernikową.

Tarta z mango i cytryną

Składniki - ciasto:

90 g masła

1 łyżka oleju

3 łyżki wody

szczypta soli

150 g mąki

20 g białego cukru drobnego białego Cukru Królewskiego

masa:

1 dojrzałe mango

3 sparzone wrzątkiem cytryny

30 g cukru drobnego trzcinowego Cukru Królewskiego

Przygotowanie:

Do żaroodpornej miski wkładamy masło, dodajemy olej, wodę i sól. Wstawiamy do piekarnika ( temperatura 210 stopni). Gdy masło się roztopi i lekko zabrązowi wyjmujemy z piekarnika i dodajemy mąkę oraz cukier. Mieszamy łyżką aż powstanie kulka ciasta, którą wkłdamy do formę do tarty i delikatnie rozgniatamy palcami, wypełniając ciastem całą formę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15 minut na złocisty kolor w temperaturze 200 stopni. Na upieczone i wystudzone ciasto nakładamy masę z cytryn i mango. Masa cytrynowa: Ze sparzonych cytryn ścieramy skórkę na drobnej tarce. Wyciskamy sok z cytryn. Mango mielimy na mus i łączymy z sokiem z cytryny i skórką cytrynową. Dodajemy cukier i dusimy na małym gazie, aż masa delikatnie zgęstnieje.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości