Śliwkowe przepisy Samar Khanafer. Spróbujcie!

Kuchenne wariacje na temat śliwek zaproponowała nam dziś, w Dzień Dobry TVN, Samar Khanafer, blogerka kulinarna i finalistka III edycji MasterChefa. Poznajcie jej przepisy na gulasz jagnięcy ze śliwką, konfiturę ze śliwek, brownie ze śliwką i śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych!

Gulasz jagnięcy ze śliwką

Składniki:

1 kg jagnięciny

100 g wędzonego boczku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 marchewka

½ małego selera

1 duża cebulka

1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina

1 szklanka wody lub bulionu

400 g świeżych śliwek lub 100 g suszonych śliwek

1 łyżeczka mąki pszennej

1 łyżeczka brązowego cukru

2-3 goździki

½ gwiazdki anyżu

szczypta cynamonu

szczypta gałki

½ -1 łyżki ostrej papryki lub papryki wędzonej

sól i pieprz do smaku

do podania: natka z pietruszki;

kasza, ziemniaki, kluseczki

Przygotowanie: Do garnka z grubym dnem wkładamy pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojonego w kostkę selera. Wszystko smażymy 2-3 minuty. Następnie wlewamy wino, 1 szklankę wody lub bulionu i dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. W między czasie kroimy mięso w grubszą kostkę, posypujemy mąką pszenną i podsmażamy na oliwie z oliwek wraz z cukrem i przyprawami. Dorzucamy do całości i gotujemy do miękkości. Kiedy mięso jest miękkie dodajemy śliwki i gotujemy 10 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami: kaszą, kluskami, puree ziemniakami; na sam koniec posypujemy natką z pietruszki.

Szybka konfitura ze śliwek, z anyżem i pomarańczą

Składniki:

1 kg śliwek

2 pomarańcze

½ laski wanilii

4 wędzone śliwki (opcjonalnie)

2 łyżki cukru

1 łyżka masła

szczypta anyżu gwiaździstego

szczypta cynamonu

skórka z 1 pomarańczy

Przygotowanie: Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i dusimy w garnku z grubym dnem wraz z cukrem, cynamonem, roztartym w moździerzu anyżem, masłem oraz kawałkami pomarańczy. Całość dusimy 10 minut pod przykryciem. Następnie zdejmujemy pokrywkę i dodajemy wanilię oraz skórkę. Smażymy kolejne od 5 do 10 minut bez pokrywki, w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać.

Brownie ze śliwką i kardamonem

Składniki:

125 g gorzkiej czekolady

kostka masła

3 jajka

¾ szkl. cukru

¼ szkl. mąki

200 g śliwek

½ łyżeczki kardamonu

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy na 205 stopni. Masło roztapiamy wraz z czekoladą. W misce ubijamy jajka z cukrem i mąką, następnie stopniowo dodajemy ciepłą, czekoladową masę i kardamon. Przekładamy do formy, na górę wykładamy umyte, wydrylowane śliwki. Pieczemy 10-12 minut.

Śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Składniki:

1 kg śliwek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka wody różanej

szczypta cynamonu

5 łyżek brązowego cukru

2 szklanki płatków owsianych

⅓ szklanki ulubionych orzechów

3 łyżki soku z cytryny

5 łyżek masła

½ szklanki mleka

Przygotowanie: Płatki owsiane mieszamy z 2 łyżkami cukru, rozpuszczonym masłem i posiekanymi orzechami. Śliwki myjemy, drylujemy i mieszamy z mąką ziemniaczaną, cukrem, wodą różaną i cynamonem. Do naczynia żaroodpornego przekładamy śliwki a następnie posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości