Śledzie w zalewie korzennej. Idealne na Wigilię!

Polska kuchnia świąteczna korzennymi przyprawami stoi. Dlatego dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przybliżył nam postać goździka (mowa oczywiście o przyprawie, a nie ciętym kwiecie wazonowym). Opowiedział o jego właściwościach, które możemy wykorzystać nie tylko w kuchni i pokazał ja zrobić: śledzie w zalewie korzennej, pieczoną szynkę z sosem pomarańczowo-goździkowym, pudding z sosem i gruszkami oraz bezalkoholowego grzańca.

Śledzie w zalewie korzennej

Składniki:

500 g solonych śledzi

5 goździków

Mały kawałek cynamonu

5 ziaren ziela angielskiego

6 ziarenek pieprzu

2 liście laurowe

200 ml oleju

Pumpernikiel

1 czerwona cebula

100 ml octu

Przygotowanie:

Śledzie umyć i odmoczyć, następnie osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Goździki, cynamon, ziele angielskie i pieprz wyprażyć na patelni.

Następnie razem z olejem podgrzewać przez kilkanaście minut na „wolnym ogniu” żeby olej się zaromatyzował.

Śledzie ułożyć w słoiczku, dodać liście laurowe i zalać przestudzonym olejem.

Zamknąć i odstawić na kilka dni.

Propozycja podania

Cebulę pokroić w piórka i zalać octem, odstawić na 30 minut.

Pumpernikiel pokruszyć i ułożyć na talerzu.

Na nim położyć kawałki śledzia, na górze ułożyć cebulkę.

Pieczona szynka z sosem pomarańczowo-goździkowym

Składniki:

Mięso

1 kg surowej szynki

1 łyżeczka imbiru

1 ząbek czosnku

1 płaska łyżka soli

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżka marmolady pomarańczowej

Sos

4 pomarańcze

5-6 goździków Kamis

Kawałek cynamonu

1 łyżka miodu

Świeżo mielony pieprz

Gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Mięso

Szynkę natrzeć mieszanką przypraw i czosnku.

Owinąć sznurkiem aby zachowała ładny okrągły kształt podczas pieczenia i odstawić do lodówki na min. 12 h.

Po tym czasie upiec ok 1,5 h w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C.

Posmarować szynkę marmoladą i zapiekać kolejne 30 minut.

W trakcie posmarować jeszcze dwa razy.

Sos

Wycisnąć sok z pomarańczy do rondelka.

Dodatkowo otrzeć skórkę z jednej pomarańczy i dodać do soku.

Dodać goździki, cynamon, rozmaryn i miód.

Redukować na wolnym ogniu aż sos się zagęści.

Doprawić do smaku pieprzem.

Szynkę pokropić w plasterki i polać sosem.

Pudding z sosem i gruszkami

Skałdniki:

Pudding

170 g masła

100 g cukru

3 jajka

170 g mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

80 g namoczonych daktyli

80 g rodzynek

Sok i otarta skórka z jednej pomarańczy

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka mielonego imbiru

8 goździków Kamis

100 ml mleka

Sos

100 g cukru muscovado

50 ml śmietany kremówki

100 g masła

Gruszki

4 gruszki

Około 20 goździków Kamis

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem, w trakcie ucierania dodawać jajka.

Następnie dodać pokrojone daktyle i resztę składników na ciasto.

Delikatnie wymieszać i przełożyć do małych foremek np. do mufinek, piec w rozgrzanym piekarniku do 170ºC przez 30 minut.

W tym czasie obrać, przekroić na połowę i wydrążyć gruszki.

Następnie ułożyć na blaszce przekrojoną częścią do dołu.

Nabić goździkami i upiec razem z babeczkami.

Wszystkie składniki sosu podgrzać razem w garnka aż zgęstnieją.

Babeczki podawać z gruszką, polane sosem.

Bezalkoholowy grzaniec

Składniki:

1 litr soku wiśniowego

1 litr soku z czerwonych winogron

1 pomarańcz jabłko

10 goździków Kamis

Kawałek kory cynamonu

Gałka muszkatołowa

Imbir

Przygotowanie:

Soki przelać do garnka, dodać goździki i cynamon.

Wszystko razem podgrzewać.

Doprawić gałką i imbirem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości