Dziś Środa Popielcowa w Kościele Katolickim, a my, w kuchni Dzień Dobry TVN, proponujemy postne dania ze śledzi: śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami, smażony i solony oraz klasyczny tatar ze śledzia. A wszystko to wyczarował dla Was Piotr Kucharski!Zdjęcie: sxc.hu
Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami
Składniki:
1 kg buraków
1 kg dużych ziemniaków
500 g solonych śledzi
1 szklanka mleka
2 cebule
6 ogórków konserwowych
2 duże kwaśne jabłka
1 łyżeczka cukru
biały pieprz
1-2 łyżki octu
500 ml śmietany 18%
3-4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Śledzie namoczyć w mleku na około 2 godziny. Śledzie wyjąć z mleka, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki, skropić octem i przyprawić białym pieprzem. Odstawić. Cebulę, ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze śmietaną i majonezem. Doprawić cukrem do smaku. Dodać śledzie, wymieszać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ziemniaki i buraki dokładnie wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 1 godzinę.
Ziemniaki i buraki obrać ze skórki, pokroić na kawałki i podawać ze śledziem.
Tatar ze śledzia
Składniki:
200 g śledzi w oleju
1 łyżka tartego chrzanu
1 jabłko, obrane, drobno pokrojone
świeżo mielony czarny pieprz
kwaśna śmietana
6-8 kromek pumpernikla
1 czerwona cebula
1 jabłko
kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
Śledzie osuszyć na ręcznikach papierowych. Drobno posiekać, połączyć z chrzanem, jabłkiem i pieprzem. Kromki pumpernikla posmarować łyżką kwaśnej śmietany, nałożyć na nią tatar ze śledzia. Na wierzchu ułożyć jabłko pokrojone w plasterki i/lub cebulę pokrojoną w piórka i/lub kiełki rzodkiewki.
Smażony solony śledź z purée selerowym i konfiturą porowo-jabłkową
Składniki:
Purée selerowe:
600 g selera korzeniowego
2 łyżki masła
4 łyżki kwaśnej śmietany
gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku
Konfitura porowo-jabłkowa:
2 duże pory
2 kwaśne jabłka
100 g cukru
4 łyżki octy winnego
Śledzie:
10 solonych filetów śledziowych
mleko do namoczenia
150 ml białego wytrawnego wina
3 żółtka
1 filiżanka mąki pszennej
masło do smażenia
Przygotowanie:
Śledzie namoczyć w mleko na noc. Seler obrać i pokroić na kawałki, ugotować w wodzie do miękkości. Następnie dodać masło, śmietanę i przyprawy. Tłuczkiem do ziemniaków utłuc na gładką masę. Doprawić do smaku. Por i jabłka pokroić w kostkę, poddusić na patelni z małą ilością oliwy, dodać cukier i ocet, dusić około 40 minut aż całość nabierze jednolitej konsystencji. Żółtka roztrzepać, ciągle ubijając dodawać wina, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Śledzie osuszyć, zanurzyć w panierce i usmażyć na patelni na maśle. Śledzie podać na purée selerowym z konfiturą porowo-jabłkową.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"