Materiał promocyjny

Śledzie na trzy sposoby

Dziś Środa Popielcowa w Kościele Katolickim, a my, w kuchni Dzień Dobry TVN, proponujemy postne dania ze śledzi: śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami, smażony i solony oraz klasyczny tatar ze śledzia. A wszystko to wyczarował dla Was Piotr Kucharski!

Zdjęcie: sxc.hu

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami

Składniki:

1 kg buraków

1 kg dużych ziemniaków

500 g solonych śledzi

1 szklanka mleka

2 cebule

6 ogórków konserwowych

2 duże kwaśne jabłka

1 łyżeczka cukru

biały pieprz

1-2 łyżki octu

500 ml śmietany 18%

3-4 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Śledzie namoczyć w mleku na około 2 godziny. Śledzie wyjąć z mleka, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki, skropić octem i przyprawić białym pieprzem. Odstawić. Cebulę, ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze śmietaną i majonezem. Doprawić cukrem do smaku. Dodać śledzie, wymieszać, wstawić do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Ziemniaki i buraki dokładnie wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 1 godzinę.

Ziemniaki i buraki obrać ze skórki, pokroić na kawałki i podawać ze śledziem.

Tatar ze śledzia

Składniki:

200 g śledzi w oleju

1 łyżka tartego chrzanu

1 jabłko, obrane, drobno pokrojone

świeżo mielony czarny pieprz

kwaśna śmietana

6-8 kromek pumpernikla

1 czerwona cebula

1 jabłko

kiełki rzodkiewki

Przygotowanie:

Śledzie osuszyć na ręcznikach papierowych. Drobno posiekać, połączyć z chrzanem, jabłkiem i pieprzem. Kromki pumpernikla posmarować łyżką kwaśnej śmietany, nałożyć na nią tatar ze śledzia. Na wierzchu ułożyć jabłko pokrojone w plasterki i/lub cebulę pokrojoną w piórka i/lub kiełki rzodkiewki.

Smażony solony śledź z purée selerowym i konfiturą porowo-jabłkową

Składniki:

Purée selerowe:

600 g selera korzeniowego

2 łyżki masła

4 łyżki kwaśnej śmietany

gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku

Konfitura porowo-jabłkowa:

2 duże pory

2 kwaśne jabłka

100 g cukru

4 łyżki octy winnego

Śledzie:

10 solonych filetów śledziowych

mleko do namoczenia

150 ml białego wytrawnego wina

3 żółtka

1 filiżanka mąki pszennej

masło do smażenia

Przygotowanie:

Śledzie namoczyć w mleko na noc. Seler obrać i pokroić na kawałki, ugotować w wodzie do miękkości. Następnie dodać masło, śmietanę i przyprawy. Tłuczkiem do ziemniaków utłuc na gładką masę. Doprawić do smaku. Por i jabłka pokroić w kostkę, poddusić na patelni z małą ilością oliwy, dodać cukier i ocet, dusić około 40 minut aż całość nabierze jednolitej konsystencji. Żółtka roztrzepać, ciągle ubijając dodawać wina, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Śledzie osuszyć, zanurzyć w panierce i usmażyć na patelni na maśle. Śledzie podać na purée selerowym z konfiturą porowo-jabłkową.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości