Andrzej Polan i Magdalena Wójcik, w kuchni Dzień Dobry TVN, przygotowali śledzie na różne sposoby. Śledź marynowany z sałatką z brukselki i puree jabłkowym, śledź z burakami i cytrusami, śledź z burakami i cytrusami oraz śledź z zielonym groszkiem i cytrynowym majonezem. Na który zestaw się skusicie?

Zalewa do śledzi:
litr wody
pół litra octu spirytusowego
4 cebule
gorczyca
goździki
liść laurowy
ziele angielskie
ok. 200 g cukru

Przygotowanie:
Wodę zagotowujemy, dodajemy cebule pokrojoną w piórka, marchew w plastry pod skosem. Gotujemy kilka minut i dodajemy ocet. Następnie przyprawiamy solą i cukrem. Do przyprawionej zalewy wrzucamy wszystkie pozostałe przyprawy. Nie gotujemy dłużej, studzimy i zimną zalewamy wymoczone filety śledziowe a'la Matjas. Przepis można jeszcze zmodyfikować dodając zamiast cukru np. sok z brzozy, a zamiast gorczycy, musztardę francuską z gorczycą.

Śledź marynowany z sałatką z brukselki i puree jabłkowym
Składniki:
4 filety śledziowe a'la Matjas
250 g brukselki
50 g śliwki kalifornijskiej
łyżka masła klarowanego
4 jabłka               
2 łyżki miodu               
250 g sera ricotta
2 łyżki chrzanu
sól, cukier
pieprz czarny młotkowany

Filety śledziowe a'la Matjas zamarynuj w zalewie podanej wyżej. Brukselki oczyszczamy i gotujemy w wodzie z solą i cukrem max. 5 minut. Szybko schładzamy. Miód karmelizujemy, dodajemy jabłka, łyżkę wody i dusimy do miękkości. Widelcem rozgniatamy na puree.  Na maśle przesmażamy brukselkę na złoty kolor, dodajemy śliwki, doprawiamy solą i pieprzem. ser łączymy z chrzanem. Śledzia podajemy z brukselką, puree jabłkowym i chrzanowym twarogiem.


Marynowany śledź z burakami i cytrusami
Składniki:
4 filety śledziowe a'la Matjas
4 buraki
2 pomarańcze
łyżeczka musztardy dijon       
łyżka miodu
10 jajek przepiórczych
kminek mielony
jałowiec

Filety śledziowe a'la zamarynuj w zalewie , przepis powyżej.  Buraki skrapiamy olejem, posypujemy solą, rozgniecionym jałowcem i kminkiem, wstawiamy do pieczenia. Upieczone kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy sosem z musztardy, miodu, soku z pomarańczy oraz łyżki oleju. Jajka gotujemy na twardo.

2 białka
łyżeczka musztardy dijon
sok z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
100 ml oleju        
Sól, pieprz, szczypta cukru

Białka miksujemy ze skórką z cytryny i musztardą. Do białek dodajemy cienkim strużkiem olej do momentu aż otrzymamy gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem.

natka pietruszki
2 łyżki mąki pszennej
łyżka mąki kukurydzianej
sól
białko
woda gazowana

Mąkę mieszamy, łączymy z białkiem, wodą gazowaną do konsystencji lekkiego ciasta. W cieście moczymy listki natki i smażymy na oleju.

Marynowany śledź z zielonym groszkiem i cytrynowym majonezem
Składniki:
4 filety śledziowe a'la Matjas
300 g groszku mrożonego zielonego
3 łyżki majonezu           
3 łyżki jogurtu               
2 łyżki musztardy           
pumpernikiel
cukier, sól, pieprz,
sok z cytryny
szczypiorek

Przygotowanie:
Filety śledziowe a'la Matjas  przygotowujemy w zalewie. Groszek gotujemy w wodzie z cukrem i sola, szybko studzimy. Miksujemy na puree, pozostawiając kilka do dekoracji. W trakcie miksowania dodajemy szczypiorek, majonez, musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pumpernikiel lekko podpiekamy w piekarniku i miksujemy w blenderze na kruszonkę. Śledzie podajemy z puree z groszku i jogurtem.




Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
61
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0