Przepisy kulinarne

Śląska wigilia Grzegorza Bienia

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN - klasyka śląskiej kuchni wigilijnej! Grzegorz Bień, uczestnik programu MasterChef przygotował cztery dania, bez których nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji: zupa grzybowa, dzwonki z karpia, makówki i przystawki na bazie śledzia, piernika i gruszki.

 

Zupa grzybowa

Składniki:
Grzyby leśne 0.5 kg
Marchew 3
Cebula 4
Por 1
Seler 1
Pietruszka korzeń 2
Seler naciowy 1
Kapusta biała 1
Czosnek
Pietruszka zielona pęczek
Masło kostka
Suszone grzyby leśne paczka
Śmietana 30% 300ml
Mąka pszenna 10 dag
Sól
Pieprz

Dzwonki z karpia/ziemniaki/kapusta kiszona z grzybami

Składniki:
Karp 2.5 do 2.8 kg max. Chodzi o wielkość dzwonków.
Ziemniaki 0.5kg
Kapusta kiszona 0.5kg
Masło 2x kostka
Cebula
Koper pęczek
Bulka tarta
Mąka kukurydziana
Przyprawa do ryby
Jaja
Mąka pszenna

Makówki

Składniki:
Mak 0.5kg
Bulka kanapkowa x2
Cukier do smaku
Mleko 3.2.  1 litr
Miód
Migdały
Orzechy włoskie
Wanilia laska


Moja przystawka śledź/piernik/gruszka

Składniki:
Śledzie ala matjas
Piernik najlepiej czysty... Od biedy można z lukrem ale bez przyozdobień
Gruszka 1
Cukier 100g
Limonka
Ocet jabłkowy oliwa z oliwek
Migdały

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
76
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0