Śladem śledzia. Sposoby na ulubioną rybę Polaków

Jaką drogę musi przebyć śledź nim trafi na stół? W trop za rybą udał się znawca kulinariów, Mikołaj Rey. Smakosz opowiedział w programie o właściwościach i sposobach na przyrządzenie potraw ze śledzia.

Statystyczny Polak zjada średnio 2,5 kilograma śledzia rocznie. To bardzo dobra wiadomość zważywszy na to, że ryby te są niezwykle zdrowe, lekko strawne i bardzo łatwo dostępne. Śledzie zawierają bardzo dużo minerałów, pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 oraz witaminy B12 i D. Mimo dużych ilości zdrowych tłuszczy, śledzie są niskokaloryczne i można je jeść do woli.

Jakie są rodzaje śledzi?

  • Śledzie surowe – nie są zbyt popularne, ponieważ im dalej od morza, tym trudniej je kupić. Ryba tego typu jest dość oścista i nadaje się głównie do smażenia, ale sprawdzi się też do pieczenia w piekarniku i gotowania na parze;
    • Śledzie solone – wypatroszone ryby bez głowy są konserwowane w mocnej solance. Moczenie jest koniecznym krokiem, podobnie jak usunięcie skóry i kręgosłupa. Tak przygotowane filety nadają się do przyrządzania śledzi w oleju, sałatek śledziowych oraz śledzi marynowanych. Sprawdzą się jako przystawki, składniki sałatek, a także w formie smażonej;
      • Matiasy, matjasy – inaczej śledzie filetowane. Pozbawia się je skóry i konserwuje w mniej stężonej solance (16%). Nadają się do jedzenia po krótkim moczeniu (1-2 godziny, czasem mniej - w zależności od upodobań kulinarnych). Matiasy można przyrządzać w oleju, oliwie i occie, bardzo dobrze pasują do sałatek, do podawania w śmietanie jako danie obiadowe oraz do smażenia po panierowaniu;
        • Uliki – rzadziej dostępna wersja matiasów. Na ogół występują w formie marynowanej, są mniejsze i bardziej tłuste. Przyrządza się je tak, jak matiasy, aczkolwiek nie nadają się do smażenia;
          • Śledzie marynowane – formą również przypominają matiasy, ale konserwuje się je w zalewie octowej rozmaitymi dodatkami;
            • Śledzie wędzone – filetuje się je zarówno ze skórą, jak i bez. Najpierw posypuje się je solą lub moczy w solance, po czym wędzi na zimno. Można jeść je z chlebem, w sałatkach i pod postacią past śledziowych;
              • Piklingi - śledzie wędzone w całości - ze skórą i głową, oraz z ośćmi. Przyrządza się je tak, jak śledzie wędzone.

                Zobacz też:

                Czy dziczyzna jest zdrowa? Jak ją przyrządzać i jak marynować?

                Zdobienie pierników – jak to zrobić przy użyciu lukru, czekolady i ozdób do pierników?

                Tarta z rabarbarem i truskawkami – najlepsze przepisy

                Autor: Agata Polak

                podziel się:

                Pozostałe wiadomości