Skrzydełka kapitana Wrony

Kapitana Tadeusza Wrony nikomu przedstawiać nie trzeba! W kuchni Dzień Dobry TVN postanowiliśmy przetestować jego kulinarne umiejętności, zobaczcie jak zrobić pyszne skrzydełka kapitańskie! Kto rządzi w kuchni, kapitan czy jego żona? ;)

Góralskie oscypki z borówkami

Składniki:

oscypek duży

konfitura borówkowa

kilka plastrów wędzonego boczku

Przygotowanie:

Ser kroimy w grube plastry. Zawijamy w plater boczku i całość spinamy wykałaczką. Smażymy na patelni do lekkiego przyrumienienia się boczku. Podajemy z żurawiną.

Skrzydełka kapitańskie

Składniki:

ok 1 kg skrzydełek z kurczaka

miód

musztarda Dijon

sos sojowy

olej

zioła prowansalskie

czosnek

papryka słodka w proszku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Skrzydełka myjemy i posypujemy solą i pieprzem. Z miodu, musztardy i przypraw przygotowujemy gęstą masę. Nacieramy skrzydełka. Wykładamy na blasze, lekko podlewając tłuszczem. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni do zarumienienia się skórki.

Barszcz Ukraiński( ulubiony Kapitana)

Składniki:

włoszczyzna

4 duże buraki

pół białej kapusty

0,5kg fasoli szparagowej lub puszka fasoli Jaś

4 ziemniaki

liść laurowy

ziele angielskie

kwaśna śmietana 12%

Przygotowanie:

Z włoszczyzny gotujemy wywar. Buraki obieramy i trzemy na tarce, dodajemy do wywaru. Kapustę siekamy i dodajemy do całości. Barszcz gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Przyprawiamy goździkami.

Sałatka z arbuza

Składniki:

Arbuz

Ser feta

Świeża kolendra

1 limonka lub cytryna

ocet balsamiczny

Przygotowanie:

Arbuza i ser kroimy w grubą kostkę. W salaterce polewamy sosem balsamicznym i posypujemy świeżą kolendrą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości