Przepisy kulinarne

Skrzydełka kapitana Wrony

Kapitana Tadeusza Wrony nikomu przedstawiać nie trzeba! W kuchni Dzień Dobry TVN postanowiliśmy przetestować jego kulinarne umiejętności, zobaczcie jak zrobić pyszne skrzydełka kapitańskie! Kto rządzi w kuchni, kapitan czy jego żona? ;)

Góralskie oscypki z borówkami

Składniki:
oscypek duży
konfitura borówkowa
kilka plastrów wędzonego boczku

Przygotowanie:
Ser kroimy w grube plastry. Zawijamy w plater boczku i całość spinamy wykałaczką. Smażymy na patelni do lekkiego przyrumienienia się boczku. Podajemy z żurawiną.

Skrzydełka kapitańskie

Składniki:
ok 1 kg skrzydełek z kurczaka
miód
musztarda Dijon
sos sojowy
olej
zioła prowansalskie
czosnek
papryka słodka w proszku
sól
pieprz

Przygotowanie:
Skrzydełka myjemy i posypujemy solą i pieprzem.  Z miodu, musztardy i przypraw przygotowujemy gęstą masę. Nacieramy skrzydełka. Wykładamy na blasze, lekko podlewając tłuszczem. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni do zarumienienia się skórki.

Barszcz Ukraiński( ulubiony Kapitana)

Składniki:
włoszczyzna
4 duże buraki
pół białej kapusty
0,5kg fasoli szparagowej lub puszka fasoli Jaś
4 ziemniaki
liść laurowy
ziele angielskie
kwaśna śmietana 12%

Przygotowanie:
Z włoszczyzny gotujemy wywar. Buraki obieramy i trzemy na tarce, dodajemy do wywaru. Kapustę siekamy i dodajemy do całości. Barszcz gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Przyprawiamy goździkami.

Sałatka z arbuza

Składniki:
Arbuz
Ser feta
Świeża kolendra
1 limonka lub cytryna
ocet balsamiczny

Przygotowanie:
Arbuza i ser kroimy w grubą kostkę. W salaterce polewamy sosem balsamicznym i posypujemy świeżą kolendrą.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
78
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0