Skrzydełka z kurczaka – przygotowanie, marynata, dodatki

Skrzydełka z kurczaka na grillu
Kostyantyn Manzhura / EyeEm / Getty Images
Źródło: EyeEm
Skrzydełka z grilla to przede wszystkim skrzydełka z kurczaka. To niewątpliwie nasze ukochane mięso, skoro rocznie każdy z nas zjada go około 27 kilogramów. Na grillu możemy oczywiście przygotować praktycznie każdą jego część, natomiast to właśnie skrzydełka z grilla lubimy najbardziej.

Przepis na skrzydełka z grilla jest banalnie prosty. Można go również przyrządzić w trakcie złej pogody, zamieniając jedynie grill na piekarnik. Kluczowa natomiast jest marynata do skrzydełek na grilla. Może być miodowa, cytrynowo-ziołowa, ostra i bardzo pikantna. Propozycji na skrzydełka z grilla na blogach kulinarnych można znaleźć naprawdę wiele.

Jak przygotować skrzydełka na grilla

Grillowane skrzydełka przed całym procesem obróbki termicznej muszą być przede wszystkim dokładnie oddzielone od reszty korpusu i perfekcyjnie oczyszczone. Nawet jeśli kupujemy same skrzydełka w sprawdzonym sklepie, wprost od hodowcy, warto sprawdzić, czy nie zawieruszył się na nich jakikolwiek element upierzenia. Skrzydełka obiera się najciężej, warto więc na to zwrócić uwagę. Skrzydełka z grilla powinny również mieć obcięte końcówki w stawach . Następnie takie skrzydełka z kurczaka na grilla myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dobrze zalać je zimną wodą i odstawić na godzinę. Można je jeszcze natrzeć solą i pieprzem i skropić z dwóch stron oliwą. Reszta to kwestia marynaty.

Jak przyprawić skrzydełka na grilla

Grillowane skrzydełka doprawiamy w zależności od smaku, jaki chcemy uzyskać. Jedni z nas wolą smaki łagodniejsze, ziołowe, inni lubią ostre skrzydełka z grilla. Natomiast jeśli chcemy przygotować danie, które powinno zadowolić wszystkich, to warto postawić na skrzydełka z grilla w miodzie.

Skrzydełka z grilla w miodzie doprawiamy następującymi przyprawami:

- chilli

- słodką papryką

- kurkumą

- curry.

Składniki te mieszamy ze sobą, aby uzyskać równomierną kompozycję. Kurczaka (wcześniej skropionego oliwą) obtaczamy w tak przygotowanej mieszance i zalewamy miodem. Ważne jest, aby wszystkie skrzydełka z grilla dokładnie spłynęły miodem. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki i trzymamy w miodzie do samego wyłożenia na grill. Analogicznie doprawione i zamarynowane skrzydełka można również upiec w piekarniku.

Najlepiej, aby miód był jak najbardziej płynny. Dobry będzie lipowy lub wielokwiatowy.

Ostra marynata do skrzydełek z grilla

Skrzydełka z grilla smakują też świetnie na ostro. Dobrze komponują się wtedy z delikatnymi dipami i grillowanymi warzywami. Wśród najbardziej polecanych do nich przypraw królują: pieprz cayenne, kurkuma, imbir, ostra papryka.

Przepis na ostre skrzydełka z grilla

- 15 skrzydełek

- 3 łyżki oliwy z oliwek

- 3 łyżki soku z cytryny

- 4 ząbki czosnku

- 2 łyżeczki kminu rzymskiego

- 2 łyżeczki nasion kolendry (najlepiej mielonych)

- 2 łyżeczki mielonej papryki

- łyżeczka startego imbiru (ewentualnie może być mielony)

- łyżeczka soli

- pół łyżeczki papryki chilli lub pieprzu cayenne

- pół łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki marynaty mieszamy, zalewamy nią kurczaka, którego wcześniej wkładamy do foliowych woreczków. Przed zamknięciem dokładnie wypuszczamy powietrze i równomiernie rozprowadzamy marynatę. Tak przygotowane skrzydełka powinny zostać w lodówce na 2-4 godziny. Skrzydełka z grilla świetnie będą komponowały się z pieczonymi ziemniaczkami albo delikatną surówką .

Jak marynować skrzydełka na grilla – propozycja ziołowo-cytrynowa

Skrzydełka z grilla w marynacie ziołowo-cytrynowej to nieco delikatniejsza propozycja. Świetnie sprawdzi się również jako danie dla dzieci. Dodatkowego posmaku skrzydełkom nada tutaj sos ostrygowy.

Ziołowo-cytrynowa marynata do skrzydełek na grilla

- 10 ząbków czosnku

- 4 łyżki drobno posiekanej kolendry

- 3 łyżki sosu sojowego

- łyżka oleju słonecznikowego

- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

- łyżka cukru

- łyżeczka soli

- skórka z jednej cytryny

- sok z połowy cytryny

- szczypta czarnego pieprzu.

Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zalewamy nią skrzydełka. Tak zamarynowane skrzydełka na grilla należy odstawić do lodówki na kilkanaście godzin, a najlepiej na noc. Skrzydełka możemy również upiec w piekarniku. Nagrzewamy go wtedy do 150 stopni i pieczemy przez 30-35 minut. Na koniec można nieco zwiększyć temperaturę, aby skórka zrobiła się chrupiąca. Takie skrzydełka na grillu pieczemy około 7 minut z każdej strony. Do tak delikatnego mięsa świetnie będzie pasowała nieco bardziej pikantna surówka.

Skrzydełka z grilla w wykonaniu Jana Kuronia:

Źródło zdjęcia głównego: EyeEm

podziel się:

Pozostałe wiadomości