Materiał promocyjny

Skórka pomarańczowa nie na udach, lecz w cieście. Super przepisy!

Oranże sprawdzają się nie tylko w modzie. Pomarańcze idealne nadają się na śniadanie, farsz do bułeczek oraz, przede wszystkim, na zdrowy i pełen witamin sok. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował ciasto pomarańczowe, pomarańczową owsiankę oraz udowodnił, że skórka z pomarańczy wcale nie musi lądować w koszu na śmieci, a efekt skórki pomarańczowej to nie tylko znienawidzony przez kobiety cellulit.

Ciasto pomarańczowe

Składniki:

1 filiżanka soku pomarańczowego

1 opakowanie cukru waniliowego

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

skórka otarta z 3 pomarańczy

3 filiżanki mąki pszennej

0,5 filiżanki maślanki

2 filiżanki cukru

1 łyżeczka soli

200 g masła

4 duże jajka

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować masłem dwie podłużne keksówki (około 22 cm) i spód wyłożyć papierem do pieczenia. Masło i cukier utrzeć przy pomocy miksera do białości. Ciągle ubijając dodawać po jednym jajku, a na końcu skórkę z pomarańczy. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. W osobnej misce wymieszaj 0,5 filiżanki soku pomarańczowego, maślankę i cukier waniliowy. Suche składniki i mokre dodać do ubitego masła z jajkami, dokładnie wymieszać i przelać do keksówek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 45-60 minut. W tym czasie podgrzać w garnuszku 0,5 filiżanki cukru i 0,5 filiżanki soku pomarańczowego. Gotować aż powstanie gęsty syrop. Ciasto po upieczeniu wyjąć z foremek, odstawić na 10 minut do ostygnięcia, a następnie polać syropem pomarańczowym.

Crepes Suzette

Składniki:

1 łyżka startej skórki otartej z pomarańczy

sklarowane masło do smażenia

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki cukru

1,5 szklanki mąki

szczypta soli

3 jajka

Sos:

1,5 szklanki soku pomarańczowego

3 pomarańcze

2 łyżki cukru

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać mąkę i sól. W osobnej misce ubić jajka z cukrem do konsystencji lekko lejącej. Wymieszać z mąką, mlekiem i otartą skórką z pomarańczy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać odrobinę mleka i wymieszać. Ciasto przykryć i odstawić na 30 minut do lodówki. Rozgrzać dużą patelnię, dodać odrobinę sklarowanego masła i smażyć cienkie naleśniki, aż zużyjemy całe ciasto.

Sos:

Na patelni zagotować sok z pomarańczy, dodać cukier i skórkę z pomarańczy. Gotować około 5 minut, aż sos się zagęści. Pomarańcze obrać ze skórki i wyciąć sekcje omijając białe błony. Część z nich dodać do syropu i wymieszać. Na patelnię kłaść usmażone naleśniki, zanurzając je w soku, odstawić na około 1 minutę aby nasiąknęły. Naleśniki zwinąć, udekorować cząstkami pomarańczy i polać odrobiną soku.

Bułeczki scones

Składniki:

100 ml soku pomarańczowego

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

25 g schłodzonego masła

mleko do posmarowania

225 g mąki pszennej

1 łyżeczkę octu

70 ml maślanki

szczypta soli

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i octem. Masło pokroić na małe kawałki, a następnie wetrzeć je palcami w mąkę do momentu aż się połączą. Dodać maślankę i sok pomarańczowy. Wszystko dokładnie i szybko wymieszać. Ciasto przełożyć na oprószoną stolnicę, delikatnie zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozgnieść na okrąg o grubości jednego centymetra. Wyciąć okrągłe bułeczki, i ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach, ponieważ bułeczki urosną. Wierzch każdej z nich posmarować mlekiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 10-15 minut.

Pomarańczowa owsianka

Składniki:

200 g płatków owsianych, błyskawicznych

400 ml soku pomarańczowego

100 g jogurtu naturalnego

100 g orzechów włoskich

2 różyczki goździka

1 garść rodzynek

400 ml mleka

2 pomarańcze

4 banany

Przygotowanie:

W garnku wymieszać płatki owsiane, goździki, rodzynki, mleko, sok pomarańczowy i połowę bananów pokrojonych w plasterki. Zagotować często mieszając. Zmniejszyć gaz i gotować kolejne 4-5 minut, mieszając co jakiś czas. Owsiankę przełożyć do 4 misek, polać jogurtem, dodać pozostałe banany pokrojone w plasterki, cząstki pomarańczy i posypać orzechami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości