Grzyby są prawdziwym skarbem polskiej kuchni. Dziś w Dzień Dobry TVN mogliście zakosztować smaków zbliżającej się jesieni i wraz z aktorką Moniką Mrozowską wybrać się na grzyby.Grillowana papryka z pasta orzechową
Składniki:
4 grillowane papryki
1 bakłażan
1/2 kostki miękkiej fety
1/2 szklanki orzechów włoskich
sól pieprz do smaku
ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
5 średnich ogórków korniszonów z octu
5 łyżek oliwy
Przygotowanie
Bakłażana ze skórką pieczemy w całości w piekarniku w temp. 200 stopni, na termoobiegu, aż będzie całkowicie miękki. Po upieczeniu obieramy go ze skórki i miksujemy ze zmielonymi orzechami, sokiem z cytryny, szczyptą pieprzu i oliwą. Tak powstałą masę odparowujemy przez kilka minut na patelni, następnie, po zdjęciu z gazu, mieszamy z fetą, drobno pokrojonymi korniszonami i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na plasterku grillowanej papryki układamy łyżeczkę pasty i zwijamy w rulonik.
Grillowanie papryki:
Polówki papryki układamy w brytfance, posypujemy rozmarynem, polewamy oliwą i dodajemy parę ząbków czosnku. Pieczemy dotąd, aż skórka będzie pomarszczona i w wielu miejscach czarna. Po wyjęciu z piekarnika szczelnie przykrywamy folią aluminiową, aby papryka się zaparzyła. Wtedy skórka łatwiej schodzi.
Makaron z grzybami
Składniki:
1/2 paczki makaronu trójkolorowego
6-8 średnich grzybów (np. prawdziwków)
ząbek czosnku
szklanka śmietany
koperek
3 łyżki oliwy
3 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Drobno posiekany ząbek czosnku i pokrojone w cienkie plastry grzyby smażymy ok. 7 min. na 3 łyżkach oliwy i 3 łyżkach masła. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zdejmujemy z gazu i dodajemy śmietanę. Mieszamy z ugotowanym al dente makaronem i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Purisy z czatnejem
Składniki:
ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżka masła
1/4 szklanki mleka
szczypta soli
czatnej jabłkowy:
4 jabłka
5 łyżek cukru trzcinowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka świeżego startego imbiru
1/4 łyżeczki anyżu, lub 2 gwiazdki anyżu (patrz przyprawy)
1/4 łyżeczki drobno pokrojonej papryczki chili bez pestek
1 pałeczka kory cynamonu
2 goździki
1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Purisy: Mleko z masłem, cukrem i solą podgrzewamy, aż masło się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy 1 szklankę mąki, energicznie mieszając. Pozostałą makę posypujemy blat i wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste i nie będzie się kleić do blatu. Odstawiamy na pół godziny, po czym jeszcze raz wyrabiamy (bez podsypywania mąką). Formujemy wałek, który kroimy na równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na mały placek, który smażymy w gorącym głębokim tłuszczu, aż się przyrumieni i spuchnie. Gorący puris podajemy z czatnejem.
Czatnej: Na rozgrzany olej wrzucamy goździki, anyż, imbir, chili, które chwilę smażymy. Dodajemy obrane , pokrojone w kostkę jabłka i cukier. Smażymy 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie przykrywamy i dusimy , aż jabłka staną się miękkie.
Socca z tofu i grzybami
Składniki:
50 g tofu
2 średnie podgrzybki
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1/4 szklanki mąki groszkowej
ok. 1/4 szklanki wody
szczypta sody oczyszczonej
2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Drobno pokrojone tofu i podgrzybki podsmażamy na jednej łyżce oliwy i jednej łyżce masła. Mąkę groszkową miksujemy z wodą tak, aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy sól, sodę, koperek i odrobinę pieprzu. Gdy tofu i grzyby przyrumienią się, zalewamy je ciastem. Gdy omlet się zetnie, przewracamy go na drugą stronę i podlewamy łyżką oliwy. Smażymy aż się przyrumieni.
Przepis autorstwa Moniki Mrozowskiej i Macieja Szaciłły.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"