Przepisy kulinarne

Sezon na szparagi - przepisy

Joseph "Józek" Seeletso proponuje przepis na: tartę ze szparagami z mascarpone i oscypkiem, grillowanego kurczaka z pieczonymi szparagami i dressingiem z mango oraz sałatkę z surowych szparagów z kaparami i dressingiem miętowym.

Tarta ze szparagami z mascarpone i oscypkiem

Składniki:
300 g szparagów (z przyciętymi łodyżkami, ugotowanych)
2 łyżki sera mascarpone wymieszanego z 3 łyżkami oscypka
Skórka otarta z połowy cytryny
375 g ciasta francuskiego
3 łyżki posiekanej bazylii

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto pokrój na cztery części, żeby powstały 4 indywidualne tarty i ułóż na blaszce. Do serów dodaj bazylię i cytrynę. Rozsmaruj na cieście, zostawiając 2 cm margines po bokach. Ułóż na każdym kawałku ciasta po 1 szparagów, polej oliwą, zawiń do środka brzegi i piecz 20-25 minut, aż tarta będzie chrupiąca i złocista. Podawaj z sałatą.



Grillowany kurczak z pieczonymi szparagami i dressingiem z mango

Składniki:
4 piersi z kurczaka
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

Przygotowanie:
Rozgrzej patelnię grillową. Kurczaka posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem i grilluj 3-4 minuty z każdej strony. Przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz 12-15 minut.


Szparagi

Składniki:
300 g zielonych szparagów
50 ml oliwy

Przygotowanie:
Na blaszce do pieczenia ułóż szparagi i skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 10-12 minut w piekarniku, w połowie pieczenia wstrząsając blaszką, żeby obróciły się na drugą stronę.



Dressing z mango i ogórka

Składniki;
1 duże, dojrzałe mango, bez skórki, pokrojone w kostkę
Sok i skórka z jednego grejpfruta
1 ogórek (obrany i pokrojony w kostkę)
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
75 ml oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą i pieprzem. Podawaj danie tak: szparagi ułóż na dnie talerza, na nich połóż piersi kurze a na tym wszystkim dressing.



Sałatka z surowych szparagów z kaparami i dressingiem miętowym

Składniki:
1 /2 pęczka obranych białych szparagów
1 pęczka zielonych szparagów
3 łyżki kaparów
Sok z połowy cytryny
mięta
3 obrane ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek extra virgin
4 łodyżki selera naciowego (ze środka selera)
8 ugotowane jajka przepiórcze

Przygotowanie:
W moździerzu utrzyj kapary z czosnkiem i miętą. Dodaj sok z połowy cytryny i oliwę. Dopraw pieprzem. Szparagi i selera pokrój w cienkie plasterki . Wymieszaj z sosem i jajkami.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
54
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0